18 Απρ 2024
READING

Το Amazon παρουσίασε τα καινούρια του drone

5 MIN READ

Το Amazon παρουσίασε τα καινούρια του drone

Το Amazon παρουσίασε τα καινούρια του drone

Η υιοθέτηση των drones αυξάνεται ραγδαία, τόσο από τους απλούς καταναλωτές για την ψυχαγωγία τους όσο και από τις εταιρείες για επαγγελματικούς σκοπούς. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου πρωτοστατεί στην ευρεία διάδοσή τους. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, των οποίων οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν κάποιας μορφής delivery σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται εδώ και καιρό πάνω στο πεδίο των υπηρεσιών παράδοσης με drone. Φυσικά από αυτές δεν θα γινόταν να λείπει το Amazon.

Είναι γεγονός ότι τα drones θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς για τους retailers και η παράδοση με drone αποτελεί την πιο γνωστή και άμεσα εκτελέσιμη εφαρμογή τους. Οι υπηρεσίες παράδοσης με drone παρουσιάζουν τόσες δυνατότητες, ώστε το Amazon, η Alphabet-Google και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί να τις αντιμετωπίζουν ως το μέλλον της εκπλήρωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, το Amazon, πειραματίστηκε επίσης με την ιδέα της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για την εκτέλεση παραγγελιών. Το Amazon είχε δηλώσει το 2019 ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την υπηρεσία παράδοσης με drone, Prime Air, εντός λίγων μηνών. Το πλάνο του ήταν να παραδίδει τις παραγγελίες των πελατών μέσα σε 30 λεπτά μέσω του προγράμματος παράδοσης Prime Air, το οποίο φιλοδοξούσε να αποτελέσει την απόλυτη επανάσταση για τις διήμερες αποστολές Prime και τις δίωρες παραδόσεις Prime Now. Ωστόσο, τα σχέδια της εταιρείας κατέρρευσαν στα τέλη του 2019.

Διαβάστε ακόμα: H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

Το Amazon δεν το έβαλε κάτω και πριν από λίγο καιρό αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο drone παράδοσης, το drone MK30 που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Είναι ελαφρύτερο και μικρότερο από όσα είχε σχεδιάσει στο παρελθόν, ενώ είναι πιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλα καιρικά φαινόμενα. Το MK30 θα έχει επίσης ειδικά σχεδιασμένους έλικες για μείωση του θορύβου κατά 25%. Το νεότερο σχέδιο drone θα υποβληθεί σε αυστηρή αξιολόγηση από τις αρχές, όπως την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας, προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα ξεκινήσει τις παραδόσεις του στο Lockeford της Καλιφόρνια και στο College Station του Τέξας, φιλοδοξώντας να παραδίδει 500 εκατομμύρια πακέτα με drone ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών όπως το Σιάτλ.

Φυσικά, τα drones ως εργαλεία παράδοσης έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα, αν και τα οφέλη μπορεί να είναι πιο εύκολα εμφανή από την αρχή. Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι εταιρείες θα εξοικονομούσαν χρήματα από τα έξοδα αποστολής, γεγονός που με τη σειρά του θα μείωνε το κόστος για τους καταναλωτές, καθώς και επίσης ότι οι καταναλωτές θα παραλάμβαναν τα δέματά τους πολύ πιο γρήγορα και αξιόπιστα, γεγονός που θα τους δημιουργούσε εμπιστοσύνη.

Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι πολλοί διανομείς θα έχαναν τις δουλειές τους λόγω της αυτοματοποίησης ή θα περιορίζονταν σημαντικά οι προοπτικές καριέρας τους, ενώ οι καταναλωτές θα είχαν ακόμη ένα λόγο να ανησυχούν για το απόρρητο και την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς τα drones χρησιμοποιούν GPS και κάμερες για να εντοπίζουν τους προορισμούς τους ώστε να παραδίδουν τα πακέτα.

Διαβάστε ακόμα: Οι retailers αντιγράφουν τις διαφημίσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Amazon

Οι επενδύσεις του Amazon στα drone όπως και σε άλλα ρομποτικά συστήματα γίνονται σε μια δύσκολη στιγμή για την εταιρεία σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια της αυξανόμενης ζήτησης. Η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και ο περιορισμός των αγορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού μείωσαν τις πωλήσεις του Amazon. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφύγει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μεταξύ άλλων, εγκαταλείπει τα σχέδιά της για το άνοιγμα 42 νέων εγκαταστάσεων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ σκοπεύει να κλείσει ή να ενοποιήσει κάποιες από τις 1.200 αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην αμερικανική επικράτεια.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, αν και στην αρχή καθήσυχαζε τους εργαζόμενους, σχεδιάζει να απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους της ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, οι περικοπές θα επικεντρωθούν στη μονάδα συσκευών του κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου, η οποία στεγάζει την υπηρεσία φωνητικού βοηθού Alexa, καθώς και το τμήμα λιανικής και το ανθρώπινο δυναμικό.

Η εν λόγω μονάδα που στεγάζει την Alexa εμφάνισε λειτουργικές έξοδα άνω των 5 δισ. δολαρίων ετησίως, με τo Amazon να σκέφτεται εάν θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην προσθήκη νέων δυνατοτήτων όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν τη συσκευή για λίγες μόνο λειτουργίες.

Παρόλα αυτά, το Amazon συνεχίζει να επενδύει ακόμα περισσότερο σε startups και εταιρείες τεχνολογίας. Καθώς ο απώτερος στόχος του είναι να παραδίδει όσο περισσότερα προϊόντα μπορεί, σε όσο περισσότερους ανθρώπους υπάρχει η δυνατότητα και όσο πιο γρήγορα γίνεται, είναι επόμενο να αναζητά διαρκώς καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχει, πυροδοτώντας την καινοτομία στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτές τις τεχνολογίες και επενδύοντας στους αυτοματισμούς της ρομποτικής. Το ερώτημα θα πλανάται πάντα όμως στο μυαλό των εργαζομένων: man or machine;

Με πληροφορίες από Retail Dive | The New York Times

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.