25 Απρ 2024
READING

Πώς η Formula E θα διαμορφώσει το πρώτο EV της Maserati

4 MIN READ

Πώς η Formula E θα διαμορφώσει το πρώτο EV της Maserati

Πώς η Formula E θα διαμορφώσει το πρώτο EV της Maserati

Όταν η Maserati GranTurismo Folgore του 2024 βγει στην αγορά, οι καταναλωτές ίσως παρατηρήσουν ψήγματα DNA του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Formula E να διατρέχει το πρώτο EV της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι το πρώτο EV της Maserati -αυτός ο τίτλος ανήκει στην Grecale- αλλά η GranTurismo είναι η ισχυρότερη Maserati παραγωγής που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Τον Ιανουάριο, η Maserati θα γίνει η πρώτη ιταλική ομάδα που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ABB FIA Formula E, στην ένατη σεζόν της κατηγορίας στην Πόλη του Μεξικού. Η διοργάνωση χρησιμεύει ως πεδίο δοκιμών για τους κατασκευαστές προκειμένου να πειραματιστούν με την νέα τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ενέργειας, της θερμικής διαχείρισης και του σχεδιασμού της μπαταρίας, που τελικά θα περάσει στα επιβατικά τους αυτοκίνητα. Όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες, η Maserati παίρνει όσα έμαθε αναπτύσσοντας ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο και τα ενσωματώνει στα επιβατικά EV της.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Lamborghini είναι διστακτική με την ηλεκτροκίνηση

Η διαχείριση της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας στη Formula E. Οι ομάδες δεν επιτρέπεται να αλλάζουν μπαταρίες στη μέση του αγώνα, οπότε τα αυτοκίνητα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν έως και 320 km/ώρα για 45 λεπτά με μία μόνο φόρτιση.

Η GranTurismo Folgore αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο καλοκαίρι με τιμή κάτω των 200.000 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο στην Maserati για να γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Δύο εκδόσεις του GranTurismo με κινητήρα V6 αναμένεται να φτάσουν στις εκθέσεις την άνοιξη.

Η GranTurismo Folgore έρχεται με τρεις ηλεκτροκινητήρες 300kW – δύο πίσω και έναν μπροστά- και μια μπαταρία 92,5kWh. Θεωρητικά, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να έχει ισχύ 900kW, αλλά δεν είναι τόσο απλό όταν πρόκειται για ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Η ισχύς περιορίζεται από την ικανότητα εκφόρτισης της μπαταρίας – μπορεί να χρησιμοποιεί συνεχώς 560kW (760hp) από αυτήν, κάτι που είναι αρκετό για να διεκδικήσει η GranTurismo τον τίτλο της ισχυρότερης Maserati.

Η Maserati ξόδεψε πολύ χρόνο για να σχεδιάσει το νέο πακέτο μπαταριών για την GranTurismo, το οποίο έχει το λεγόμενο σχήμα “T-bone” που αντί να τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα του αμαξώματος, χωράει στο κενό μεταξύ των καθισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, το ύψος του αυτοκινήτου παρέμεινε χαμηλό, μόλις στα 1.353 mm, και ταυτόχρονα το κέντρο βάρους διατηρείται χαμηλά και ακριβώς στη μέση του αυτοκινήτου για μια τέλεια κατανομή βάρους 50-50.

Η GranTurismo Folgore εντάσσεται στο κλαμπ των ταχύτερων Maserati που κατασκευάστηκαν ποτέ με τελική ταχύτητα 320 χλμ/ώρα. Με το όνομά της να εκφράζει έκδηλα τις επιδόσεις της -Foglore σημαίνει κεραυνός-, το sprint από τα 0 στα 100 km/h διεκπεραιώνεται σε μόλις 2,7 δευτερόλεπτα. Η Folgore μπορεί να αναγνωριστεί από μακριά από τα χάλκινα έμβολά της και τις μοναδικές αεροδυναμικές ζάντες της. Αυτοί οι τροχοί προφανώς βελτιώνουν την απόδοση του αυτοκινήτου κατά 7%, σε σύγκριση με τις βενζινοκίνητες εκδόσεις.

Το αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει αρχικά σε έξι χρώματα, ενώ οι δαγκάνες των φρένων θα είναι διαθέσιμες σε επτά. Για τους πελάτες που επιθυμούν περισσότερες εξατομικεύσεις, η Maserati προσφέρει το πρόγραμμα Fuoriserie που καλύπτει τα περισσότερα ατομικά αιτήματα.

Υπάρχουν επίσης δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις της GranTurismo που χρησιμοποιούν τον κινητήρα Nettuno V6 και θα είναι διαθέσιμες το επόμενο έτος. Στην έκδοση Modena, ο κινητήρας αποδίδει 489 ίππους και στην Trofeo είναι ρυθμισμένος στους 550 ίππους, καθιστώντας τη Folgore μακράν την πιο διασκεδαστική έκδοση και από τις τρεις.

Διαβάστε ακόμα: Ποια EVs; Ήρθε η ώρα για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Η GranTurismo Folgore διαθέτει ένα μονοκόμματο καπό, που τυλίγεται μέχρι τα πλαϊνά του αυτοκινήτου και σχηματίζει θόλους στους τροχούς. Αυτό απλοποιεί την κατασκευή αλλά, ταυτόχρονα, σημαίνει πιο δαπανηρές επισκευές σε περίπτωση ατυχημάτων.

Εν τω μεταξύ, το εμβληματικό ρολόι της Maserati γίνεται για πρώτη φορά ψηφιακό. Διατηρεί την κλασική σχεδίαση, αλλά δείχνει πολύ περισσότερα από την ώρα. Το σύστημα πολυμέσων τροφοδοτείται από το Maserati Intelligent Assistant που συνδυάζει όλες τις οθόνες και το HUD για να προσφέρει ένα άνετο περιβάλλον για τους επιβάτες. Το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου διαθέτει 19 ηχεία με τρισδιάστατο ήχο και με ισχύ 1.195W και τη σφραγίδα της Sonus Faber.

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής πολυτελών σπορ αυτοκινήτων θα προσθέσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV Grecale και μια Gran Cabrio GT στη σειρά Folgore το επόμενο έτος, ενώ στα μέσα της δεκαετίας αναμένεται να ακολουθήσουν οι ηλεκτρικές εκδόσεις μπαταρίας των Maserati MC20 Spyder, Levante SUV και Quattroporte sedan. Μια επιτυχημένη επίδοση στη Formula E το επόμενο έτος, θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον προβολή για την GranTurismo Folgore και, κατ’ επέκταση, για την υπόλοιπη σειρά EV της Maserati.

Με πληροφορίες από Techcrunch

Photo: Maserati

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.