23 Απρ 2024
READING

Ο Φρεσκούλης έβαλε τις έτοιμες σαλάτες σε όλα τα ελληνικά σπίτια και συνεχίζει να μεγαλώνει

4 MIN READ

Ο Φρεσκούλης έβαλε τις έτοιμες σαλάτες σε όλα τα ελληνικά σπίτια και συνεχίζει να μεγαλώνει

Ο Φρεσκούλης έβαλε τις έτοιμες σαλάτες σε όλα τα ελληνικά σπίτια και συνεχίζει να μεγαλώνει

H Eurocatering ή ευρύτερα γνωστή ως Φρεσκούλης, είναι η εταιρεία που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία της έτοιμης, κομμένης σαλάτας στην Ελλάδα και την έβαλε στα ψυγεία μαναβικής των σούπερ μάρκετ. Ο επικεφαλής και ιδρυτής της Μάκης Μαυρόπουλος, είναι το πρόσωπο εκείνο που κατάφερε να αναπτύξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, διατηρώντας στενή συνεργασία και ενίοτε προσωπικές σχέσεις με παραγωγούς ανά την Ελλάδα, με τους οποίους συνεργάζεται.

Σήμερα πλέον η επιχείρηση αποτελεί κυρίαρχη στον τομέα της έτοιμης σαλάτας, αυξάνοντας διαρκώς τα κέρδη της και ουσιαστικά αναπτύσσοντας τα μερίδιά της χρόνο με το χρόνο. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επένδυση της EOS Capital Partners, του fund όπου ηγείται ο εμπειρότατος και διορατικότατος πρώην τραπεζικός, Απόστολος Ταμβακάκης. Άλλωστε, θα θυμίσουμε ότι ο Ταμβακάκης ήταν εκείνος που επένδυσε σε μειοψηφικό ποσοστό και στην Cosmos Sport και εκ του αποτελέσματος βγήκε κερδισμένος, πουλώντας το μερίδιό του λίγο αργότερα στη JD Sports και κάνοντας exit νωρίτερα του αναμενομένου λόγω της εκρηκτικής πορείας που είχε η επιχείρηση που είχε επενδύσει το fund.

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος του 2021

Ο Φρεσκούλης αγγίζει πλέον σε τζίρο τα 50 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το 2021 ο κύκλος εργασιών του ήταν 49,55 εκατομμύρια, από 38,64 εκατομμύρια το 2020 και έτρεξε με ανάπτυξη 28%. Τα καθαρά του κέρδη μετά από τους φόρους ήταν 2,91 εκατομμύρια ευρώ από 1,41 εκατομμύρια ευρώ τις δύο χρονιές αντίστοιχα.

Υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι η παραγωγική δυνατότητα του Φρεσκούλη φτάνει τις 96.000 κομμένες και συσκευασμένες σαλάτες την ημέρα, ενώ τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά είτε πρόκειται για φρούτα, είτε για λαχανικά, προέρχονται από καλλιέργεια 3.000 στρεμμάτων γης πανελλαδικά. Η επιχείρηση διατηρεί ένα ευρύ φάσμα διανομής των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα μέσω του ιδιόκτητου στόλου των 65 φορτηγών ψυγείων που στέλνουν καθημερινά τα παραγόμενα αγαθά της σε κάθε πιθανό σημείο πώλησης μικρό ή μεγαλύτερο ανά την επικράτεια.

Ο δρόμος της αγοράς ξεκίνησε για τον Μάκη Μαυρόπουλο το 2000 από την Κεντρική Αγορά Αθηνών στον Ρέντη. Από εκεί τροφοδοτούσε με τα προϊόντα της έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων λιανικής πώλησης με φρούτα και λαχανικά. Σταδιακά άρχισε να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει, έως ότου ήρθε η στιγμή που εισήλθε στις έτοιμες κομμένες και πλυμένες σαλάτες. Μια κατηγορία που με τα χρόνια γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, κυρίως γιατί ήρθε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και στον ταχύτατο ρυθμό της καθημερινότητας για τους περισσότερους από εμάς, προσφέροντας ένα έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν.

Επίσημη “πρώτη” το 2004

Ο Φρεσκούλης γεννήθηκε ως επιχειρηματική οντότητα το 2004, όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία Eurocatering όπως είναι η επίσημη ονομασία του. Τότε ανεγέρθηκε ένα σύγχρονο εργοστάσιο μεταποίησης στις Αχαρνές, με μηχανολογικό εξοπλισμό ιδιαίτερα προηγμένο για την εποχή. Μηχανήματα πλύσης και κοπής, συσκευασίας και συντήρησης των προϊόντων, στοιχεία που συγκροτούσαν την ολοκληρωμένη παραγωγική εγκατάσταση που συνέστησε ο Μαυρόπουλος. Η ανάπτυξη που παρουσιάστηκε υποχρέωσε εμμέσως τον Φρεσκούλη να μεγαλώσει παράλληλα με την αγορά που υπηρετούσε. Κάπως έτσι το 2009 προχώρησε στην επέκταση των εγκαταστάσεων στη Βόρεια Ελλάδα, το 2012 δημιουργήθηκε τμήμα logistics και το 2015 νέες κεντρικές αποθήκες και γραφεία διοίκησης στις Αχαρνές. Το 2017 έγινε η προσθήκη μίας νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της εταιρείας, όπου εγκαταστάθηκαν αυτόματος διαμορφωτής κιβωτίων στο συσκευαστήριο, νέοι ψυκτικοί θάλαμοι και αρκετά ακόμα στοιχεία που έρχονταν να ενδυναμώσουν την παραγωγική δραστηριότητα.

H σχέση με τους παραγωγούς ανά την επικράτεια

Η σχέση με τον πρωτογενή τομέα είναι απολύτως στενή αυτή τη στιγμή καθότι διατηρεί συμβολαιακή συνεργασία με περισσότερους από 50 παραγωγούς ανά την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι πληρούν αυστηρά κριτήρια επιλογής τόσο σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία που εφαρμόσουν όσο και ως προς τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν ο οποίος θεωρείται καθοριστικός για την εφαρμογή των ποιοτικών προτύπων που έχει θεσπίσει ο Φρεσκούλης. Περιοχές όπως το Κορωπί, η Κρήτη, ο Μαραθώνας, η Βέροια, η Θεσσαλονίκη, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Τρίπολη και αρκετές ακόμα, είναι αυτές που προσφέρουν καθημερινά τα φρέσκα προϊόντα τους, τα οποία διέρχονται από τις γραμμές πλύσης, επεξεργασίας και κοπής της εταιρείας παραγωγής έτοιμης σαλάτας.

Το τελευταίο διάστημα έμφαση έχει δοθεί και σε μία ακόμα κατηγορία προϊόντων, αυτή των έτοιμων γευμάτων όπου προσφέρονται κομμένες σαλάτες με όλα τα επιπρόσθετα συστατικά σε περιέκτες, από το ελαιόλαδο και το ξύδι έως τη σταφίδα, το τυρί ή άλλα επιπλέον συστατικά που εμπλουτίζουν τη σαλάτα και δημιουργούν ένα πλήρες γεύμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.