Η Gap θέλει να επεκτείνει τις πωλήσεις της. Μπορεί;

Εν μέσω πτώσης των πωλήσεων, η Gap ανακοίνωσε την συνεργασία της με τον κολοσσό του retail, Amazon, για να ενισχύσει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου της.

Η Gap φαίνεται να ξεμένει από ιδέες καθώς οι πωλήσεις της συνεχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα. Η πολυδιαφημισμένη συνεργασία της με τον Kanye West, γνωστό και ως Ye, έχει τιναχτεί στον αέρα με λίγα πράγματα να έχει να επιδείξει μετά από δύο χρόνια. Η μητρική εταιρεία, στην οποία ανήκουν επίσης οι εταιρείες Old Navy και Banana Republic, βρίσκεται εν μέσω της αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου και της νέας ηγεσίας στην Old Navy. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντικές απολύσεις και αυτό το μήνα δήλωσε ότι πουλάει την επιχείρησή της στην Κίνα. Οι μάρκες Old Navy και Athleta, που συνήθως έχουν καλύτερες επιδόσεις, έχουν επίσης παρουσιάσει προβλήματα τελευταία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσφέρει μια επιλογή της συλλογής της, συμπεριλαμβανομένων φούτερ, t-shirts και τζιν παντελονιών, online σε συνεργασία με το Amazon Fashion. Το λανσάρισμα θα περιλαμβάνει επίσης βρεφικά προϊόντα, όπως καροτσάκια, καρεκλάκια, κούνιες και άλλα, υπό το εμπορικό σήμα babyGap.

Διαβάστε ακόμα: Το σχέδιο της Gap για την εκμετάλλευση των απούλητων προϊόντων της

Η συνεργασία με το Amazon παρέχει στην αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων και αξεσουάρ την ευκαιρία να επεκτείνει την πελατειακή της βάση στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Μπορεί το Amazon να μην προσελκύει αγοραστές πολυτελούς μόδας, αλλά πραγματοποιεί τις περισσότερες πωλήσεις ρούχων στο διαδίκτυο. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, το Amazon πούλησε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο είδη ένδυσης, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας ανάλυσης αγοράς, Jungle Scout.

Παρά την ευρύτερη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, οι πωλήσεις μόδας του Amazon εξακολουθούν να πηγαίνουν αρκετά καλά. Για την Gap, το άνοιγμα ενός καταστήματος Amazon θα μπορούσε να την βοηθήσει να προσεγγίσει πολύ περισσότερους καταναλωτές σε σύγκριση με τη δική της ιστοσελίδα.

Κατά το β’ τρίμηνο του 2022, η Gap ανέφερε ότι οι συνολικές διαδικτυακές πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 6%, ενώ στα καταστήματα μειώθηκαν κατά 10%  σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Η εταιρεία δήλωσε ότι η μείωση των πωλήσεων ήταν αποτέλεσμα της ανισορροπίας στο μείγμα των κατηγοριών κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η μείωση των καθαρών πωλήσεων οφείλεται επίσης στο κλείσιμο στρατηγικών καταστημάτων. Επιπλέον, η επιχείρηση επλήγη από τις πληθωριστικές πιέσεις που επηρέασαν τις δαπάνες των καταναλωτών με χαμηλότερο εισόδημα.

Διαβάστε ακόμα: To Amazon ανοίγει δεύτερο φυσικό κατάστημα μόδας

Την ιδια στιγμή, το Amazon έχει εστιάσει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα της μόδας. Τα ρούχα συγκαταλέγονταν μεταξύ των κατηγοριών με τις καλύτερες πωλήσεις στην πρόσφατα δεύτερη Prime Day της Amazon που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο, η βραβευμένη με Grammy καλλιτέχνιδα H.E.R. λάνσαρε την περιορισμένη συλλογή loungewear της και τον Απρίλιο, η Victoria’s Secret λάνσαρε ένα ευρύ φάσμα των προϊόντων της στο Amazon. Ενώ αυτό το καλοκαίρι to Amazon Fashion παρουσίασε επίσης μια νέα λειτουργία Virtual Try-On for Shoes για να βοηθήσει τους αγοραστές να δοκιμάσουν στυλ αθλητικών παπουτσιών από μάρκες όπως η New Balance, η Adidas και η Puma.

Η Gap, η οποία είχε μια άσχημη χρονιά μέχρι στιγμής, βρίσκει μία διέξοδο μέσω της συνεργασίας της με το Amazon Fashion. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυθεί. Χρειάζεται επίσης να αντιμετωπίσει το ευρύτερο πρόβλημα της έλλειψης καινοτομίας και εφευρετικότητας στην υπάρχουσα γκάμα της.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Amazon Fashion | Gap