22 Νοέ 2024
READING

Γιατί οι startups χρειάζονται μια νέα στρατηγική ESG

5 MIN READ

Γιατί οι startups χρειάζονται μια νέα στρατηγική ESG

Γιατί οι startups χρειάζονται μια νέα στρατηγική ESG

Environmental, social and corporate governance: αυτές οι αξίες συνθέτουν τον όρο ESG που αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αναγκαιότητά τους τελεί υπό αμφισβήτηση, εταιρείες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στη βιωσιμότητα, για λόγους κερδοφορίας και όχι ιδεολογίας.

Μπορεί όμως η στρατηγική ESG να λειτουργήσει ως ένας αντιπερισπασμός για τα επιχειρηματικά ταλέντα που δεν έχουν μετρητά και τις startups που έχουν περιορισμένο χρόνο; Μήπως πρέπει οι ιδρυτές τους να χτίζουν πρώτα την επιχείρησή τους και να ανησυχούν για την ESG αργότερα;

Ακριβώς το αντίθετο: οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν πλεονέκτημα έναντι των μεγαλύτερων εταιρειών, των οποίων η “εγκατεστημένη βάση” περιουσιακών στοιχείων, προϊόντων και κουλτούρας πρέπει συχνά να αναιρεθεί για να είναι σύμφωνη με τις αρχές ESG. Οι startups μπορούν να το οικοδομήσουν σωστά από την αρχή, αποφεύγοντας τις δαπανηρές μεταγενέστερες αναπροσαρμογές. Και μπορούν να το κάνουν αυτό με τρόπο που να επιταχύνει την επείγουσα αναζήτηση της σχέσης προϊόντος-αγοράς, αντί να αποσπά την προσοχή από αυτήν.

Διαβάστε ακόμα: Τέσσερα δομικά στοιχεία για το brand purpose 

Πώς θα το κάνουν αυτό; Ξεκινώντας με τον σκοπό. Αυτός είναι που αποσαφηνίζει την ανεκπλήρωτη ανάγκη στην οποία απαντά μια νεοσύστατη επιχείρηση και τα μοναδικά πλεονεκτήματα που διαθέτει για να το κάνει αυτό. Ο σκοπός απαντά στο ερώτημα “Τι θα έχανε ο κόσμος αν αυτή η startup εξαφανιζόταν; Θα μπορούσαν οι ανταγωνιστές να την αντικαταστήσουν εύκολα ή υπάρχει κάτι μοναδικό που προσφέρει και για το οποίο οι πελάτες θα πληρώσουν, το οποίο είναι βαθιά ενσωματωμένο στα βασικά της πλεονεκτήματα και στην πρόταση αξίας της;”

Ο σκοπός είναι κάτι πολύ περισσότερο από branding και δημόσιες σχέσεις. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι μπορούν να εκπληρώσουν τον προσωπικό τους στόχο στην εργασία τους, τότε είναι πολύ πιθανότερο να δεσμευτούν σε αυτό που κάνουν. Ο σκοπός ανέκαθεν ενέπνεε τα ενδιαφερόμενα μέρη, βοηθούσε τις εταιρείες να εστιάσουν τις προσπάθειές τους και να κάνουν συμβιβασμούς σε στιγμές αλήθειας. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συχνά επωφελούνται από μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού, δεδομένης της εγγύτητάς τους στο αρχικό πάθος ενός ιδρυτή να λύσει ένα πρόβλημα στον κόσμο.

Αυτός ο στόχος όμως πρέπει να “παντρευτεί” με τη στρατηγική ESG. Τα πλαίσια αυτά υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι επιχειρηματίες θα διευθύνουν την επιχείρησή τους, ώστε να πετύχουν τον σκοπό και τη στρατηγική τους. Οι πολιτικές τους για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση συνθέτουν ένα πλαίσιο εφαρμογής για την καθοδήγηση της λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Γιατί ένας στόχος χωρίς ESG δεν είναι ούτε μετρήσιμος ούτε στρατηγικός. Δεν είναι καν εδραιωμένος στην επιχείρηση. Και το ίδιο ισχύει για την ίδια την στρατηγική. Χωρίς σκοπό δεν είναι αρκετά εστιασμένη στα λίγα κρίσιμα θέματα που στηρίζουν τη στρατηγική της startup.

Όλα αυτά δεν θα έχουν νόημα, αν δεν προσδιοριστούν οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια startup, ώστε να μπορέσει να τους αποφύγει ή να τους διαχειριστεί. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί και να προσπαθήσουν να μην πελαγοδρομήσουν στην συνέχεια. Για παράδειγμα, το απόρρητο των δεδομένων είναι ένας σημαντικός κίνδυνος στον χώρο της εκπαίδευσης και τεχνολογίας. Δεκάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά κυβερνητικά συμβόλαια, καθώς μια πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής ΜΚΟ Human Rights Watch για τον τομέα EdTech, αποκάλυψε ότι πολλές πωλούσαν προσωπικά δεδομένα σε διαφημιστές. Τα δεδομένα τα είχαν συλλέξει από ανηλίκους που χρησιμοποιούσαν τις εκπαιδευτικές εφαρμογές τους, παραβιάζοντας τις πιο βασικές προσδοκίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι startups πρέπει επίσης να έχουν στόχο για το αποτύπωμα άνθρακα. Μόνο το 7% όμως έχουν καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για μηδενικό καθαρό ή έστω ουδέτερο αποτύπωμα. Και όμως αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους επενδυτές, οι οποίοι δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση για διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα. Οι επενδυτές δεν μπορούν να επιτύχουν τους “πράσινους” στόχους τους εάν δεν το πράξουν πρώτα οι εταιρείες στις οποίες επενδύουν.

Διαβάστε ακόμα: Οι βασικές αρχές του sustainable marketing

Οι startups μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τη βασική χρήση πόρων μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Η δημιουργία ενός καθαρού μηδενικού στόχου από νωρίς, τους επιτρέπει να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες καθώς κλιμακώνονται.

Και φυσικά οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργήσουν το δικό τους ισχυρό “κοινωνικό συμβόλαιο” με τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των μισθών τους, μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας τους. Σε ένα περιβάλλον μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού, η αναζήτηση του κατάλληλου εργαζόμενου δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη και επιτακτική. Οι εταιρείες που πληρώνουν μισθούς που μπορούν να εξασφαλίσουν την άνετη διαβίωση των υπαλλήλων του, εξάλλου, έχουν 30% χαμηλότερη φθορά κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής της “Μεγάλης Παραίτησης”.

Η στρατηγική ESG είναι απαραίτητη για τις startups, καθώς βοηθά στη θωράκιση της “άμυνάς” τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένα βασικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών στόχων για το Ε, ενός ισχυρού κοινωνικού συμβολαίου για το S, και μιας ποικιλόμορφης διακυβέρνησης και ισχυρών διαδικασιών δεδομένων για το G.

Με πληροφορίες από Harvard Business Review

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.