23 Απρ 2024
READING

Το τοπίο των εξαγορών στα σούπερ μάρκετ, οι μεγάλοι και οι μικροί της αγοράς

4 MIN READ

Το τοπίο των εξαγορών στα σούπερ μάρκετ, οι μεγάλοι και οι μικροί της αγοράς

Το τοπίο των εξαγορών στα σούπερ μάρκετ, οι μεγάλοι και οι μικροί της αγοράς

Στο κυνήγι των εξαγορών έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μεταξύ αυτών ο Μασούτης που ήδη έχει συμφωνήσει φέτος στη δημιουργία της κοινής εταιρείας με τον ΣΥΝΚΑ Χανίων και την απόκτηση των καταστημάτων του στα νησιά των Κυκλάδων και στην Κέρκυρα αλλά και πρόσφατα με την απόκτηση της Δεναξάς με καταστήματα στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε η αλυσίδα της Βόρειας Ελλάδας αναζητά και νέα εξαγορά στην Πελοπόννησο αυτή την χρονική περίοδο, ενώ ταυτόχρονα κάνει κινήσεις και για άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία.

Αντίστοιχα κινητικός εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα και ο ΑΒ Βασιλόπουλος. Μία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα ήταν αυτή με την εταιρεία Γέγος που διατηρεί καταστήματα στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη και της Αργυρούπολης. Το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχτηκε ότι η εταιρεία της οποίας ηγείται εξέτασε και άλλες περιπτώσεις μικρότερων αλυσίδων που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες προς πώλησης. 

Ο σταθερά κινητικος Κρητικός και η Market In

Από την πλευρά της η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός που επίσης είναι ιδιαίτερα κινητική με τελευταία εξαγορά μέχρι στιγμής αυτή της αλυσίδας Μαθιουδάκης με έδρα την Κρήτη, αναζητά και εκείνη την επέκτασή της και την εδραίωσή της στην ελληνική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου. Ωστόσο οι πρόσφατες επαφές που είχε με την αλυσίδα Diellas που έχει έδρα την Κέρκυρα και με τον ιδιοκτήτη της Α. Κουλούρη, δεν φάνηκε να έχουν αίσιο τέλος. 

Από το χορό των μεγαλύτερων αλυσίδων δεν λείπει και η πάντοτε δραστήρια Market In. Η αλυσίδα που φέτος θα αγγίξει σε τζίρο τα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχει στο πλάνο της και άλλες κινήσεις εξαγορών. Όπου σε αυτή την περίπτωση έρχονται να προστεθούν και στην οργανική ανάπτυξη του δικτύου της όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις υπόλοιπες αλυσίδες.

Ισχυρά τα σενάρια για μεγάλο deal

Ταυτόχρονα όμως έντονη είναι η φημολογία που θέλει το τελευταίο χρονικό διάστημα να ετοιμάζεται μία μεγάλη εξαγορά, η οποία θα φέρει νέα δεδομένα στο σύνολο της αγοράς και ταυτόχρονα θα ανατρέψει πολλές από τις υφιστάμενες ισορροπίες στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας έναν ακόμη ισχυρό πόλο απέναντι στον Σκλαβενίτη. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συζήτηση που είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με την επαφή στελεχών δύο αλυσίδων σε ανώτατο επίπεδο. Δεν αποκλείεται λοιπόν στον συγκεκριμένο τομέα να υπάρξει και συνέχεια από τη νέα χρονιά και υπό προϋποθέσεις, καθότι το ενδιαφέρον τουλάχιστον από τη μία πλευρά παραμένει ενεργό. 

Κινητικότητα όπως είναι λογικό υπάρχει και στις μικρότερες αλυσίδες, οι οποίες διερευνούν το ενδεχόμενο πώλησής τους. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η Γέγος που προαναφέραμε, η οποία είναι μία άκρως υγιής επιχείρηση από πλευράς οικονομικών αλλά και η αλυσίδα Family που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία φέρονται να έχουν προσεγγίσει αρκετοί μνηστήρες το τελευταίο διάστημα με σκοπό να την εξαγοράσουν. Παρόλ’ αυτά όμως έως και αυτή την ώρα ο ιδιοκτήτης της Δημήτρης Καράμπελας δεν φαίνεται να έχει ενδώσει στις όποιες προτάσεις έχουν έρθει στην πόρτα του. Φημολογία περί ενδεχόμενης πώλησης έχει ακουστεί και για την αλυσίδα Παπαγεωργίου των Ιωαννίνων, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από την επιχείρηση. Είναι γεγονός μάλιστα ότι όσο τα περιθώρια κέρδους για τις αλυσίδες μειώνονται, κάτι στο οποίο συμβάλει τελευταία και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Οι γνωρίζοντες πάντως τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς των σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν ότι σύντομα θα παρουσιάζει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά με αυτά που σήμερα έχουμε μπροστά μας. Με περισσότερη και εντονότερη συγκέντρωση, με λιγότερους μικρούς παίκτες και λιγότερο κατακερματισμένη αγορά και με ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη και τις κυρίαρχες επιχειρήσεις της συγκεκριμένης αγοράς. 

Προβλέψεις γύρω από την εξέλιξη της αγοράς από στελέχη με εμπειρία στον κλάδο, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μαχαίρας, έχουν σταθείς επανειλειμμένα στην προοπτική συγκέντρωσης που διαρκώς βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος μάλιστα είχε επισημάνει ότι κάποια στιγμή στην Ελλάδα και προοδευτικά μέσα στα επόμενα χρόνια θα απομείνουν 5 μεγάλες αλυσίδες, εκ των οποίων οι δύο θα είναι από τις υφιστάμενες μέσα από τις καραμπόλες που εκδηλώνονται και θα εκδηλωθούν στην αγορά και οι υπόλοιπες θα είναι νέες δυνάμεις, πιθανώς και από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα δίκτυα που αυτές συστήνουν. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.