25 Απρ 2024
READING

Παίζουν μπάλα τα McDonald’s

5 MIN READ

Παίζουν μπάλα τα McDonald’s

Παίζουν μπάλα τα McDonald’s

Τα McDonald’s εγκαινίασαν τη μεγαλύτερη σε έκταση καμπάνια τους μέχρι σήμερα, η οποία επικεντρώνεται στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022. Παρά τον απλό τίτλο του νέου ολιγόλεπτου σποτ, “Wanna go to McDonald’s?”, η καμπάνια θα προβληθεί σε 75 αγορές ταυτόχρονα. Και φιλοδοξεί να μεταδώσει το μήνυμα της ομοψυχίας και της ομόνοιας σε όλο το φιλοθεάμον κοινό. 

Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι μία από τις πιο κερδοφόρες για τον κολοσσό του γρήγορου φαγητού. Τα McDonald’s κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους παγκοσμίως κατά 9,5% από πέρσι επηρεάζοντας θετικά την αξία της μετοχής τους και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η επιτυχία της δεν είναι συγκυριακή, αλλά οφείλεται στις επιτυχημένες στρατηγικές marketing που εφαρμόζει με συνέπεια, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικά εποχές.

Έτσι, καθόλη την φετινή χρονιά, τα McDonald’s συνεχίζουν να ακολουθούν αυτές τις πρακτικές. Η αλυσίδα τον Σεπτέμβριο συνεργάστηκε με την εταιρεία casual ενδυμάτων Cactus Plant Flea Market για να κυκλοφορήσει το Happy Meals που απευθύνεται σε ενήλικες. Τα στοιχεία του μενού που επικαλούνται όμορφες παιδικές αναμνήσεις αποδείχθηκαν αρκετά δημοφιλή ώστε να εξαντληθούν γρήγορα. Μερικές εβδομάδες αργότερα, η μάρκα επανέφερε τα “Boo Buckets”, τα πλαστικά δοχεία με τη χαρακτηριστική “τρομακτική” φιγούρα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με αφορμή το Halloween και έκαναν ξανά την εμφάνισή τους.

Διαβάστε επίσης: H στρατηγική των McDonald’s για να κερδίσουν τη γενιά Ζ

Τώρα, η αλυσίδα γρήγορου φαγητού παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καμπάνια της στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει, φυσικά, το ποδόσφαιρο ενόψει του Μουντιάλ, το οποίο θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο. Τα McDonald’s θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη δυναμική του κορυφαίου ποδοσφαιρικού τουρνουά για να προωθήσει τα προϊόντα, διαδίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ενότητας και της ομόνοιας μεταξύ των λαών σε μια εποχή που οι άνθρωποι φαίνονται πιο διχασμένοι από ποτέ.

Η φετινή χρονιά ήταν και είναι πολύ δύσκολη και διαφορετική από άλλες χρονιές. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, η ενεργειακή κρίση και τα υπολείμματα της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν τoυς ανθρώπους ειδικά όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Σε πολλές πλευρές του πλανήτη, οι σχέσεις μεταξύ κρατών και απλών ανθρώπων είναι τεταμένες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Έτσι, το ποδόσφαιρο παραμένει διαχρονικά το δημοφιλέστερο άθλημα και όσοι εντάσσονται ή υποστηρίζουν μια ποδοσφαιρική ομάδα βιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ανήκειν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο.

Το κεντρικό σημείο της καμπάνιας σκηνοθετεί ο Darius Marder και ο Alan Yang και απεικονίζει τους οπαδούς του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο σε ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις. Άλλοι είναι οπαδοί,  άλλοι παίκτες, άλλοι προπονητές και άλλοι διαιτητές. Όλοι τους προτείνουν στον φίλο ή φίλη τους που είναι μαζί να πάνε στα McDonalds, εξ ου και το όνομα της διαφήμισης “Wanna go to McDonalds?” (“Θέλεις να πάμε στα McDonalds;”). Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν είναι όλοι στην ίδια χώρα, αλλά σε τέσσερα διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Σκοπός της εταιρείας είναι μέσω των διαφορετικών τοποθεσιών, να δείξει ότι τα McDonalds μπορούν να αποτελέσουν το σημείο εκείνο που μπορεί να ενώσει διαφορετικούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο, τονίζοντας την αυθεντικότητα και την αξία της μάρκας.

Φυσικά, ακολουθώντας την συνήθη πρακτική της εταιρείας, η εκστρατεία της δεν περιορίζεται μόνο σε μία διαφήμιση αλλά συνδυάζεται με δράσεις στα φυσικά καταστήματα αλλά και διαδικτυακά. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα διεξαχθούν σε συγκεκριμένες χώρες και θα είναι διαφορετικές βάσει των τοπικών ενδιαφερόντων και κουλτούρων. Ωστόσο, κοινό σημείο σε όλες είναι τα εμβληματικά χρώματα των McDonald’s, το κίτρινο και το κόκκινο, τα οποία τυχαίνει να είναι και τα χρώματα των καρτών ποινής που εκδίδονται σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Καναδά που επανέρχεται στα σαλόνια του Παγκοσμίου Κυπέλλον 36 χρόνια μετά τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του Μεξικού. Για να τιμήσει την συμμετοχή της καναδέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας, η αλυσίδα θα διαθέσει προσφορές για δωρεάν γεύματα McDonald’s, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν σε μορφή κουπονιών σε κίτρινο και κόκκινο χρώμα, όπως οι ποδοσφαιρικές κάρτες, κατά τη διάρκεια των αγώνων της. Αντίστοιχα, οι οπαδοί στη Μέση Ανατολή θα ενθαρρύνονται να βγάλουν φωτογραφίες κόκκινες κάρτες στις οποίες θα σχεδιάσουν τηγανητές πατάτες πάνω τους και να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία με το hashtag #WannaGoToMcD στο πλαίσιο της δράσης “The Happiness Swap”.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Τα McDonald’s στοχεύουν στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με τον Instagram

Όμως, τα McDonald’s δεν στέκονται μόνο εκεί, αλλά εκμεταλλεύονται επίσης την δύναμη των social media. Επίσης, στην Κίνα, τα McDonald’s κατανοώντας ότι οι διαφορές ώρας σημαίνουν ότι πολλά παιχνίδια θα παίζονται τα μεσάνυχτα, θα αναπτύξουν το “11 midnight riders”, μια βραδινή υπηρεσία delivery, στην οποία ο αριθμός δεν είναι τυχαίος καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των παικτών μιας τυπικής ομάδας ποδοσφαίρου. Οι “riders”, ντυμένοι με στολή, θα προβάλουν τις παραδόσεις των γευμάτων σε ζωντανή μετάδοση  στο TikTok.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η McDonald’s συνεργάζεται με ποδοσφαιριστές από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ανδρών και γυναικών της Ουαλίας και της Αγγλίας για να ενθαρρύνει τις εγγραφές παιδιών και νέων στα δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ποδοσφαίρου “Fun Football”, ενώ συνεργάζεται με τη ΜΚΟ “FareShare” για να διασφαλίσει ότι κάθε γεύμα που παραδίδεται την ημέρα του αγώνα βοηθά μία οικογένεια που έχει ανάγκη.

Η έννοια της ομόνοιας μεταξύ των πολιτισμών ήταν ένα κυρίαρχο θέμα μεταξύ των διαφημιστικών σποτ που δημιούργησαν πολλά brands με αφορμή το Μουντιάλ του Κατάρ. Τον Σεπτέμβριο, η διαφήμιση “Believing is Magic” της Coca-Cola περιελάμβανε μια ταινία όπου οι κεντρικοί ήρωες είναι οπαδοί ποδοσφαίρου διαφορετικών χωρών, ηλικιών και φύλων που φαντάζονται ότι η ομάδα τους κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομοίως, το beer brand Budweiser της Anheuser InBev παρουσίαζε ποδοσφαιρόφιλους από όλο τον κόσμο να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο μαζί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους παίκτες του αθλήματος. Όλα φαίνονται ότι κινούνται σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς.

Με πληροφορίες από Marketing Dive | McDonalds

Photo | Video: McDonald’s

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.