25 Απρ 2024
READING

Το gaming υποστηρίζει τη διάσωση των δασών;

3 MIN READ

Το gaming υποστηρίζει τη διάσωση των δασών;

Το gaming υποστηρίζει τη διάσωση των δασών;

Για πάνω από μια δεκαετία, ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 60% της απώλειας των μαγκρόβιων δασών. Αυτό αντικατοπτρίζει μία οδυνηρή εικόνα της πιθανότητας να χαθούν περισσότερα μαγκρόβια και της δυνατότητας αποκατάστασής τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες αποκατάστασης, επαναφύτευσης και διατήρησης, επιτυγχάνοντας μια αργή μείωση της απώλειας των μαγκρόβιων δασών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία από αυτές τις προσπάθειες είναι η νέα προσθήκη των μαγκρόβιων στο Minecraft κατά το τελευταίο του update.

Τον περασμένο Μάιο, το δημοφιλές παιχνίδι Minecraft αποφάσισε να δημιουργήσει την εκστρατεία “Build a better world” προκειμένου να επικοινωνήσει στους παίκτες το μήνυμα ότι το παιχνίδι μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των θαλασσών. Λίγο αργότερα την εμπλούτισε με την καμπάνια “Rooted together”, η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση του κοινού της πλατφόρμας για τη ζωτική οικολογική σημασία των μαγκρόβιων δέντρων, καθώς και την συγκέντρωση χρημάτων για την προστασία των δέντρων αυτών.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands επενδύουν στο gaming μετά τον covid

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία αποφάσισε να εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο αυτή τη εκστρατεία με την ταινία μικρού μήκους “Minecraft mangroves: making a difference”. Στο ντοκιμενταρίστικης λογικής σποτ -που σκηνοθέτησε ο σκηνοθέτης και φωτογράφος άγριας φύσης Jawahi Bertolli – το Minecraft συνεργάζεται με τέσσερις δημοφιλείς δημιουργούς περιεχομένου, για να αναδείξει μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα της πρώτης του εκστρατείας “Rooted together”.

Τα μαγκρόβια είναι σούπερ δέντρα που συμβάλλουν με έναν αθόρυβο τρόπο στη διατήρηση του οικοσυστήματός μας, όπως το να απορροφούν και να αποθηκεύουν διοεξίδιο του άνθρακα από τον αέρα, να προστατεύουν από τις καταιγίδες και να φιλτράρουν τη ρύπανση από τον ωκεανό. Αλλά τα μαγκρόβια έρχονται αντιμέτωπα με ένα πρόβλημα “δημοσίων σχέσεων”: σε αντίθεση με πιο γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων και των δασών φυκιών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ γι’ αυτά. Το Minecraft φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό και να μετατρέψει την άγνοια σε πράξεις.

Διαβάστε ακόμα: Η Burberry αποκαλύπτει τη συνεργασία της με το Minecraft

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας “Rooted together”, οι παίκτες του Minecraft ενθαρρύνονταν να κάνουν δωρεές στο Nature Conservancy, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με το νέο σποτ, το Minecraft και η παγκόσμια κοινότητα ενώθηκαν, για να δωρίσουν πάνω από 227.000 δολάρια, για το Nature Conservancy και τις προσπάθειες αποκατάστασης των μαγκροβίων. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια μοιράστηκαν σε περιφερειακές προσπάθειες για τα μαγκρόβια σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, η νέα ταινία επικεντρώνεται στην Zulfa Hassan, γνωστή και ως “Mama Mikoko” (“Mother Mangrove”), μια Κενυάτισσα συντηρήτρια και επικεφαλής μιας ομάδας τριάντα γυναικών -που ονομάζεται Mtangawanda Women’s Association- η οποία έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τα τοπικά δάση μαγκρόβια. Η Hassan, μία από τις αποδέκτριες ενός μέρους των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν μέσω της εκστρατείας “Rooted together”, αναφέρει στο νέο βίντεο ότι η Ένωση Γυναικών Mtangawanda έχει φυτέψει 69.533 μαγκρόβια από το 2018.

Το Minecraft είναι μια πλατφόρμα παιχνιδιών που ορισμένοι πιστεύουν ότι αποτελεί μια ακόμη πλήρως λειτουργική εμπειρία metaverse, προσελκύοντας σήμερα περίπου 141 εκατομμύρια παίκτες. Τελικά δεν είναι μόνο αυτό. Η ανοιχτή πρόσκλησή του για δράση με στόχο τη διατήρηση και αποκατάσταση των μαγκρόβιων δασών, μπορεί να προκαλέσει το πάθος και το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών για να ανακαλύψουν τη σημασία των μαγκρόβιων δασών στη διατήρηση του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Το μήνυμα των εκστρατειών του έχει ένα ξεχωριστό νόημα: “έχοντας τη γνώση και τη δύναμη, μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο”.

Με πληροφορίες από το The Drum | oceanusconservation

Photo | Video: Minecraft

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.