24 Απρ 2024
READING

Το Zoom εξελίσσεται σε έναν ευρύτερο κόσμο εταιρικής συνεργασίας

4 MIN READ

Το Zoom εξελίσσεται σε έναν ευρύτερο κόσμο εταιρικής συνεργασίας

Το Zoom εξελίσσεται σε έναν ευρύτερο κόσμο εταιρικής συνεργασίας

Το Zoom, που έχει γίνει πλέον συνώνυμο της συνομιλίας με κάμερα, αποκαλύπτει τα σχέδιά του να προχωρήσει πέρα από τις συσκέψεις που έκαναν θραύση κατά την πανδημια. Το μέλλον του βρίσκεται σε νέες και βελτιωμένες υπηρεσίες που έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες συνεργασίας μέσα σε ομάδες και εταιρείες. 

Ήταν το 2012 όταν η νεοπαγής τότε Zoom Video Communication αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βιντεοκλήσης για να σπάσει την παντοκρατορία του Skype που από το 2003 αποτελούσε τη μοναδική λύση για όσους ήθελαν απομακρυσμένη επικοινωνία. Η εφαρμογή υποσχόταν δωρεάν συνομιλία μέσω βίντεο, η οποία επέτρεπε την ταυτόχρονη συμμετοχή μέχρι 100 ατόμων, με χρονικό περιορισμό των 40 λεπτών. Κατά την πανδημική διετία, υπήρξε αρκετά σημαντική αύξηση στην χρήση του, εξαιτίας της απομακρυσμένης εργασίας, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και των διαδικτυακών κοινωνικών σχέσεων. Η εν λόγω αύξηση οδήγησε το Zoom να γίνει η 5η εφαρμογή για smartphones με τα περισσότερα downloads παγκοσμίως για το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το Snapchat ο νέος ανταγωνιστής του Zoom;

Και μπορεί η χρήση του Zoom να αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αγγίζοντας τα 477 εκατομμύρια downloads, ωστόσο τα νέα υβριδικά μοντέλα που συνδυάζουν την επιστροφή στο φυσικό χώρο του γραφείου με αρκετές ώρες σε διαδικτυακές συσκέψεις, το διατηρούν στην επικαιρότητα. Κι εδώ έρχεται ένα εν δυνάμει τρωτό σημείο για το Zoom, καθώς τα ψηφιακά ημερολόγια και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διευκολύνουν τη φιλοξενία των δικών τους εικονικών συσκέψεων. Απέναντί του τώρα πλέον βρίσκονται το Google Teams και Meet, αλλά και το Viber.

Έτσι το Zoom αποφάσισε να αναπτύξει αρκετές νέες υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, τις οποίες και παρουσίασε με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της, Zoomtopia. Οι καινούριες προσθήκες αφορούν μια σειρά από εργαλεία συνεργασίας και επιχειρηματικά εργαλεία, που αποσκοπούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους και συναδέλφους τους να συνδεθούν και να προσαρμοστούν καλύτερα σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας, όπως και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν αλλά και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ημερολόγιο μπορούν πλέον να συνδεθούν με το Zoom, ώστε να μην χρειάζεται η συνεχής εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών. Το Zoom εισήγαγε επίσης επιλογές υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ημερολογίου, για επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τη δική τους ειδική ομάδα πληροφορικής.

Το Zoom Spots αφορά έναν χώρο με δυνατότητα βίντεο, που προορίζεται να διατηρεί τους εργαζόμενους και τα μέλη της ομάδας τους συνεχώς συνδεδεμένους. Μοιάζει με ένα εικονικό κοινόχρηστο δωμάτιο στο οποίο οι απομακρυσμένοι και υβριδικοί εργαζόμενοι μπορούν να μπαινοβγαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των λειτουργιών Team Chat και In-Meeting Chat συναντιούνται στο Zoom One, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργαλεία συνεργασίας, όπως συνομιλία, τηλέφωνο, πίνακες εργασιών, με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης διαφορετικών projects ακόμη και ταυτόχρονα.

Σημαντική είναι, ωστόσο, η στροφή του Zoom στην παροχή επιχειρηματικών υπηρεσιών, βαδίζοντας και αυτό στο δρόμο που χάραξαν οι Big Tech με το λανσάρισμα ανάλογων εργαλίων. Το Zoom Virtual Agent που αναμένεται στις αρχές της νέας χρονιάς, είναι ένα AI chatbot, που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της υποστήριξης πελατών. Σκοπός του είναι να μειώνει τον όγκο των κλήσεων προς τους εργαζόμενους του customer support και να βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των πελατών. Το chatbot μπορεί να ενσωματωθεί στο Zoom Contact Center και θα προσφέρεται ως αυτόνομο chatbot. Αντίστοιχα, το Zoom IQ Virtual Coach αφορά ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που προσομοιώνει συνθήκες πωλήσεων. Οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκούνται σε αυτά τα περιβάλλοντα ώστε με το κατάλληλο feedback, να μπορούν να εντοπίσουν τους τομείς που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Διαβάστε ακόμα: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από το Zoom να μη χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη αναγνώρισης συναισθημάτων

Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της εργασίας από ό,τι σήμερα. Απομακρυσμένη, υβριδική και on-site και κάθε άλλη μορφή εργασίας, έχουν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύνολο ερωτημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων και της πληροφορικής. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ένα πράγμα είναι βέβαιο και αυτό είναι ότι τα εργαλεία συνεργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σύνδεσης των εργαζομένων.

Θα μπορέσει λοιπόν το Zoom να προχωρήσει πέρα από τις συνεδριάσεις; Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ανακοίνωση περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τη δυνατότητα πλοήγησης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα εργαλεία προγραμματισμού για την συμμετοχή των εργαζομένων σε μία συνάντηση. Το κατά πόσον αυτό θα έχει τον επιθυμητό αντίκτυπο στους τελικούς χρήστες και στην εμπειρία των πελατών θα φανεί στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Diginomica

Photo: Zoom

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.