18 Απρ 2024
READING

Οι μνηστήρες και το εξαγωγικό θαύμα του Κολιού

4 MIN READ

Οι μνηστήρες και το εξαγωγικό θαύμα του Κολιού

Οι μνηστήρες και το εξαγωγικό θαύμα του Κολιού

Εάν υπάρχει μία επιχείρηση που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από πολλά διαφορετικά μήκη κύματος, τότε αυτή είναι η γαλακτοβιομηχανία Κολιός. Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που κατά καιρούς έχουν δει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο της απόκτησης της γαλακτοβιομηχανίας, μεταξύ των οποίων κατά καιρούς η Δωδώνη, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία αλλά και πρόσφατα άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και πιθανώς βλέπουν στον Κολιό το βήμα της επέκτασης που επιδιώκουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι έως και αυτή τη στιγμή η γαλακτοβιοχανία παραμένει στα χέρια του Νίκου Κολιού και της οικογένειάς του, καταφέρνοντας τα τελευταία χρόνια να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της αλλά και τα οικονομικά της αποτελέσματα συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2020 όπως προκύπτει από τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης ο τζίρος της έφτασε τα 99,7 εκατομμύρια ευρώ από 97,9 εκατομμύρια ευρώ το 2019. Ταυτόχρονα τα κέρδη μετά από τους φόρους ήταν το 2020 1,6 εκατομμύριο ευρώ από 1,5 εκατομμύριο ευρώ το 2019.

Η απαλλαγή από το φορτίο της ΑΓΝΟ

Σημαντικό γεγονός αποτελεί και το ότι κατάφερε να απαλλαγεί και από το φορτίο της ΑΓΝΟ, την οποία εξαγόρασαν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ωστόσο από την ΑΓΝΟ προκύπτει μία σειρά δικαστικών διεκδικήσεων σε βάρος της Κολιός όπου το 2020 ήταν στα 46,5 εκατομμύρια ευρώ, μέσω αγωγών που κατέθεσαν τρίτοι, ενώ εκκρεμούσε και αγωγή 12,2 εκατομμυρίων ευρώ για εξασφάλιση υποχρέωσης της ΑΓΝΟ από πλευράς της Κολιός.

Σε ό,τι αφορά τους κατά καιρούς μνηστήρες, η Δωδώνη είχε επιδείξει ενδιαφέρον το 2021 εκ νέου για την απόκτηση της Κολιός, καθότι ανάλογο ενδιαφέρον είχε υπάρξει και παλαιότερα από την πλευρά της προς την επιχείρηση της βορείου Ελλάδας. Ωστόσο οι αυξημένες οικονομικές της υποχρεώσεις φαίνεται ότι στάθηκαν εμπόδιο κατά το παρελθόν. Από την άλλη βέβαια και ο ίδιος ο Νίκος Κολιός, επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας παρά τα κελεύσματα που κατά καιρούς έχει δεχτεί προκειμένου να πουλήσει την επιχείρησή του, δεν έχει ενδώσει. Βασικός λόγος εκτός των άλλων είναι το γεγονός ότι οι υψηλές υποχρεώσεις της επιχείρησης έχουν αποτελέσει όχημα για κάποιους να προσπαθήσουν να ρίξουν την αξία της επιχείρησης και να αγοράσουν φθηνά. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια το 2020 ήταν 12,36 εκατομμύρια ευρώ και τα μακροπρόθεσμα δάνεια 24,37 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το εξαγωγικό εκτόπισμα της εταιρείας είναι ισχυρό ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φέτας με παρουσία σε μεγάλο αριθμό χωρών του κόσμου και σε πολλές διεθνείς αλυσίδες, ενώ διατηρεί πολυετή συνεργασία με τη Lidl.

Ένα από τα στοιχεία που καθιστούν περιζήτητη την Κολιός εκτός από την ισχυρή παρουσία της στη φέτα, είναι και το γεγονός ότι διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθότι το 2022 δημιούργησε το νέο της εργοστάσιο με στεγασμένη επιφάνεια 46.000 τετραγωνικών μέτρων σε συνολική έκταση γης 180 στρεμμάτων.

Η αρχή από το κασέρι και το πρώτο συσκευασμένο τυρί

H εταιρεία που σήμερα εδρεύει στο Κιλκίς, ξεκίνησε την πορεία της με ιδρυτή τον Δημήτρη Κολιό, ο οποίος το 1948 ξεκίνησε να παράγει κασέρι. Το πρώτο τυροκομείο λειτούργησε με 12 άτομα προσωπικό, ενώ το συγκεκριμένο κασέρι έγινε γρήγορα γνωστό σε πανελλαδική βάση. Η Κολιός μάλιστα ήταν η επιχείρηση που πρώτη παρουσίασε συσκευασμένο τυρί στην Ελλάδα το 1983, με το κασέρι της να τοποθετείται σε αεροστεγή συσκευασία του ενός κιλού, αλλάζοντας τα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Πρωτιά που ανήκει στην Κολιός ήταν και η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση τυροκομικών προϊόντων κάτι που συνέβη το 1987 κι ενώ το κασέρι της εταιρείας ήδη ταξίδευε σε 17 χώρες.

Κύρια προϊόντα της Εταιρείας είναι η Φέτα Π.Ο.Π. και τα λευκά τυριά, όπως το Κατσικίσιο και το Σπιτικό, τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το Κασέρι Π.Ο.Π. και το Παραδοσιακό ΚΟΛΙΟΣ, το οποίο παράγει η εταιρεία από το 1948 σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή. Επίσης στα παραγόμενα προϊόντα είναι η βιολογική Φέτα Π.Ο.Π., τυριά light, είδη διατροφής με φυτικά λιπαρά και χαμηλή χοληστερίνη, όπως η σειρά Vital. Τα τελευταια χρόνια όμως έχει εισέλθει και στην αγορά των φυτικών προϊόντων, τα οποία βασίζονται στα φυτικά λιπαρά.

Το εάν θα καταφέρει κάποιος να αποκτήσει την Κολιός είναι κάτι που θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ο Νίκος Κολιός που διατηρεί τα ηνία της επιχείρησης παρά το γεγονός ότι έχει ως φυσικές διαδόχους της δύο του κόρες, δεν φαίνεται να έχει παραδώσει τη σκυτάλη σε εκείνες, γεγονός που σε κάθε περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα για την επόμενη μέρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.