20 Απρ 2024
READING

Μπορεί η “ηθική της τεχνολογίας” να δημιουργήσει ένα νέο επάγγελμα;

4 MIN READ

Μπορεί η “ηθική της τεχνολογίας” να δημιουργήσει ένα νέο επάγγελμα;

Μπορεί η “ηθική της τεχνολογίας” να δημιουργήσει ένα νέο επάγγελμα;

Η ανάλυση των ηθικών παραμέτρων της τεχνολογίας και του αντίκτυπου που έχει στον άνθρωπο και την κοινωνία, δεν είναι μια αναζήτηση που προέκυψε πρόσφατα. Τώρα που βιώνουμε μια μεγάλη τεχνολογική έκρηξη, έτοιμη να μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό μετασύμπαν, χρειάζονται όλες οι εταιρείες τους κατάλληλους ανθρώπους να τις εισάγουν με προσοχή στην AI.

Απασχολεί εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα, περίπου ως ένα πεδίο της συζήτησης για την Ηθική στην Επιστήμη, που αποτελεί αναγνωρισμένο προβληματισμό, σε βαθμό που εδώ και χρόνια αποτελεί θεματική ενότητα ακόμα και στην ύλη του σχολείου, με τους μαθητές να γράφουν και σχετικές εκθέσεις.

Τώρα, όμως, που η τεχνολογία έχει τόσες εφαρμογές στη ζωή του ανθρώπου, και εγείρονται ζητήματα που αφορούν, λόγου χάρη, τη χρήση των προσωπικών δεδομένων ή τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, και ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών προσπαθούν να ελέγξουν ή τουλάχιστον να καταστήσουν υπόλογες τις Big Τech εταιρείες για τις συνέπειες των τεχνολογιών τους, η “υπεύθυνη τεχνολογία” αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό εργασιακό τομέα. Έτσι, μια κεντρική πτυχή της ανάπτυξης και της πρακτικής ηθικής τεχνητής νοημοσύνης είναι η κατανόηση του πώς γίνονται (ή όχι) τα πράγματα σε οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Τι ειναι η «Τεχνολογία της Ευτυχίας» και γιατί θα απασχολήσει τις μεγάλες εταιρείες

Δεν είναι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει πώς η ηθική στην τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως θέση μέσα στο οργανόγραμμα μιας μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας. Είναι και το ίδιο το κοινό που έχει γίνει πολύ περισσότερο συνειδητοποιημένο όσον αφορά τα προβλήματα που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες. Η πρώτη θα προσπαθήσει να καθορίσει τι είδους εκπαίδευση χρειάζεται ένας επαγγελματίας “ηθικής στην τεχνολογία”, ώστε να οριστεί ως τέτοιος, ποιο επιστημονικό πεδίο είναι υπεύθυνο για να τον προετοιμάσει, τι είδους θέσεις θα πρέπει να κυνηγήσει, ώστε να θεωρηθεί ότι ο επαγγελματικός του δρόμος είναι αυτός, και όχι μια ακαδημαϊκή διερεύνηση που εξαντλείται στη θεωρία. Κοινώς, να καθορίσουν το πλαίσιο της μετατροπής της θεωρίας σε πράξη μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι, αυτήν τη στιγμή, το ζήτημα δεν είναι πώς θα προετοιμαστεί η νεά γενιά αυτών των επαγγελματιών, αλλά το ότι γεννιέται ένα νέο επάγγελμα, που είναι δύσκολο ακόμα και να οριστεί. Το επάγγελμα αυτό αφορά την πρακτική της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης σε μια επιχείρηση. Προς το παρόν, οι τίτλοι που δίνουν οι εταιρείες σε τέτοιες θέσεις εργασίας είναι πολλαπλοί και πολύπλοκοι, ενδεικτικό του προβληματισμού που αντιμετωπίζουν. Μήπως ο ρόλος του “στελέχους ρίσκου και ασφάλειας” εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία; Τι αφορά η θέση του “σχεδιασμού πολιτικής”, αν όχι έναν επιστήμονα Ηθικής της Τεχνολογίας;

Όχι μόνο ο ισχυρισμός ότι κάθε επιχείρηση χρειάζεται μια Επιτροπή Δεοντολογίας είναι λανθασμένος, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κατάλληλος υπεύθυνος για αυτή την θέση είναι ένας ακαδημαϊκός. Ναι, είναι απαραίτητη κάποια επίβλεψη από έναν ειδικό στον τομέα της Φιλοσοφίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο ρόλος του περιορίζεται στον εντοπισμό ηθικών διλημμάτων και στην παροχή κάποιας καθοδήγησης. Σίγουρα, η συμβολή των ειδικών είναι ένα στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. Ωστόσο, οι ακαδημαϊκά καταρτισμένοι επαγγελματίες περιορίζονται μόνο από έναν συγκεκριμένο τομέα ηθικής και η ηθική δεν είναι ένα αντικείμενο όπως η μηχανολογία. Βασίζεται στη συζήτηση και το έργο της ηθικής είναι τυπικά συζητήσεις χωρίς τέλος ή συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμα: Ρομποτική, blockchain και αγροτική τεχνολογία είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας

Οι συμβουλές από τους θεωρητικούς που δεν διαθέτουν εμπειρία μέσα σε μια εταιρεία, είναι αναγκαστικά ελλιπείς. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται μερικά χρόνια για να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η εταιρεία με τη χρηματοδότηση, την εκτελεστική υποστήριξη, τη δημιουργία εργασιακών σχέσεων, την αναζήτηση άτυπων συμβουλών από άλλους, την επιλογή επαγγελματιών που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο και την καταλληλότητά τους για να διαχειριστούν ζητήματα AI. Την ίδια στιγμή που άλλοι υπάλληλοι χρειάζονται μερικά χρόνια για να αποκτήσουν MBA για να μάθουν για τους οργανισμούς σε ένα θεωρητικό επίπεδο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διοχετεύσουν παραγωγικά τις ηθικές πρακτικές στη δουλειά τους είναι να συνδυάσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες με ισχυρή επιχειρηματική οξυδέρκεια. Αυτή είναι απαραίτητη για να βοηθήσουν την εταιρεία όπου εργάζονται να εξερευνήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Χωρίς αυτήν, η καθαρά ηθική καθοδήγηση μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνει τα προβλήματα και τις πιθανές προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν για να αναπτυχθεί η εταιρεία.

Με πληροφορίες από Diginomica

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.