26 Απρ 2024
READING

Η Nike δημιουργεί εικονική κοινότητα προϊόντων στο metaverse

5 MIN READ

Η Nike δημιουργεί εικονική κοινότητα προϊόντων στο metaverse

Η Nike δημιουργεί εικονική κοινότητα προϊόντων στο metaverse

Τα μεγάλα brands σπεύδουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον ψηφιακό κόσμο και να επιδείξουν τις δυνατότητες δημιουργικότητάς τους με virtual καταστήματα και προϊόντα, παρά τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν στους καταναλωτές για αυτό το νέο πεδίο δράσης. Έτσι και η Nike συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της στο metaverse με τη νέα καθηλωτική ψηφιακή πλατφόρμα Swoosh που συνδέει δημιουργούς και αγοραστές εικονικών προϊόντων.

Η δραστηριοποίηση της εταιρείας αθλητικών ειδών στον ψηφιακό κόσμο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021. Τότε εγκαινίασε τη Nikeland, τον metaverse κόσμο της, που δημιούργησε στη δημοφιλή πλατφόρμα του Roblox. Ήταν ένας αρκετά εντυπωσιακός κόσμος, όπου όλα τα κτίρια και τα γήπεδα ήταν εμπνευσμένα από την πραγματική ζωή, ενώ περιελάμβανε έναν τεράστιο 3D χώρο και περιοχές όπου οι παίκτες μπορούσαν να διαγωνιστούν σε διάφορα παιχνίδια. Οι επισκέπες της Nikeland μπορούσαν ακόμα, εκτός από τα virtual παιχνίδια, και να ντύσουν τα άβατάρ τους με αποκλειστικές ψηφιακές εκδοχές Nike ρούχων και παπουτσιών, στο ψηφιακό showroom της. Έναν μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, η Nike προσέφερε την εικονική της εμπειρία Nikeland Roblox στο ψηφιακά ενεργοποιημένο κατάστημά της New York House of Innovation με έναν ειδικό φακό Snapchat.

Διαβάστε ακόμα: Τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα θα περνάμε στο metaverse μέχρι το 2026

Στο ίδιο πλαίσιο, η δημοφιλής αθλητική μάρκα κάνει το επόμενο βήμα και λανσάρει το Swoosh, μια πλατφόρμα metaverse που έχει το δικό της domain (welcome.swoosh.nike) και χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain. Η νέα της πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στα εγγεγραμμένα μέλη να μαθαίνουν, να συλλέγουν και τελικά να βοηθούν στη δημιουργία εικονικών προϊόντων, τα οποία είναι συνήθως ψηφιακά αντικείμενα όπως εικονικά παπούτσια ή αθλητικές μπλούζες. Αυτήν τη στιγμή η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε έκδοση beta, ενώ η εγγραφή για συμμετοχή στο Swoosh ξεκίνησε πριν από λίγες μόλις ημέρες.

Προκειμένου να ταυτιστεί απόλυτα αυτή τη φορά η νέα της κίνηση, το αμερικανικό sport brand έδωσε στην πλατφόρμα το όνομα του λογοτύπου της. Πρόκειται για το θρυλικό swoosh, το φτερό, όπως λεγόταν στα ’70s, όταν η εταιρεία που είχε ιδρυθεί στις 25 Ιανουαρίου του 1964 ως “Blue Ribbon Sports”, από τον Phil Knight και τον Bill Bauerman μετονομάστηκε σε “Nike” από τη θεά Νίκη. Το λογότυπο που συμβολίζει τον ήχο της ταχύτητας είχε σχεδιαστεί από έναν φοιτητή προς 35 δολάρια, σύμφωνα με συνέντευξη του Phil Knight στο CBS News.

Σκοπός της Nike είναι μέσω της πλατφόρμας να διαμορφώσει μία διαφορετική κοινότητα χρηστών. Έχει θέσει μάλιστα ως στόχο του 2023 να παρουσιάσει την πρώτη της ψηφιακή συλλογή που θα δημιουργήσει με τα μέλη του Swoosh. Μάλιστα, τα μέλη της κοινότητας θα μπορούν τελικά να φορούν τα εικονικά προϊόντα που έχουν δημιουργήσει στην πλατφόρμα σε ψηφιακά παιχνίδια και άλλες ψηφιακές δράσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ορισμένα φυσικά προϊόντα ή εκδηλώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η Nike είναι από τα brands που αντιμετωπίζει τις δράσεις και τα λανσαρίσματά της στο metaverse ως συνέχεια του brand identity της. Αυτό σημαίνει ότι οι virtual εμπειρίες και τα προϊόντα της, όπως τα Nike NFTs ή τα καινούρια προϊόντα που θα σχεδιάσουν οι χρήστες της βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία και είναι ισότιμα με τα φυσικά της προϊόντα, ενώ δεν τα διαθέτει μόνο για να τραβήξει την προσοχή στον ψηφιακό της κόσμο ή για να τα βαφτίσει “συλλεκτικά”, με κίνδυνο να χάσουν την αξία τους στο μέλλον, όταν χαθεί και το hype της στιγμής.

Δείτε ακόμα: Ο κόσμος του metaverse θα χρειαστεί τα φυσικά καταστήματα;

Παράλληλα, μέσω της διείσδυσής της στο ψηφιακό σύμπαν, η εταιρεία πιστεύει ότι θα αυξηθεί το engagement με το brand και θα δημιουργήσει καταναλωτές-fans, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί πιο ουσιαστικά μαζί τους, μέσα από εντυπωσιακές εμπειρίες με το ψηφιακό ύφος των οποίων είναι περισσότερο εξοικειωμένο ένα νεότερο κοινό. Αυτή η βαθύτερη σχέση ασφαλώς δικαιούται η μάρκα να περιμένει ότι θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε περισσότερες φυσικές πωλήσεις – εκτός από τις ψηφιακές, τις οποίες το κοινό είναι επίσης πρόθυμο να αγκαλιάσει, όπως αποδεικνύουν οι τάσεις και οι νέες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Άλλωστε, οι προηγούμενες δράσεις της εταιρείας στο metaverse έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Χαρακτηριστικά, η επένδυση της Nike με το Nikeland έκανε το Nike Digital το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα στις πωλήσεις της, υπεύθυνο για το 26% των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο CEΟ της μιλά για “θετικό momentum” στον χώρο του metaverse, αναφερόμενος σε μια ηγετική θέση στη βιομηχανία, όσον αφορά το πεδίο αυτό. Εξού και η εταιρεία αύξησε τη διαφημιστική της δαπάνη κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ώστε να εκμεταλλευτεί και στον φυσικό κόσμο τη δυναμική που της έδωσε η επιτυχία της στο metaverse.

Η Nike αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα των δυνατοτήτων που προσφέρει το metaverse σε ένα brand, καθώς με τις κατάλληλες στρατηγικές μπορεί να προσελκύσει ένα πολύ ευρύ κοινό, να αυξήσει τις πωλήσεις και τη δημιουργικότητά του. Φαίνεται ότι δικαιολογημένα, λοιπόν, oι μεγάλες μάρκες έλκονται από τις νέες ψηφιακές δυνατότητες του metaverse και αναζητούν τρόπους να διαμορφώσουν ένα δελεαστικό brand identity και εκεί.

Με πληροφορίες από CSA

Photo: Nike

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.