19 Απρ 2024
READING

Τα ρομπότ του Amazon αντεπιτίθενται

4 MIN READ

Τα ρομπότ του Amazon αντεπιτίθενται

Τα ρομπότ του Amazon αντεπιτίθενται

Το Amazon εντείνει τη χρήση ρομπότ καθώς η αύξηση των πωλήσεων επιβραδύνεται και προσπαθεί να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα. Ήδη περίπου τα τρία τέταρτα των πακέτων που παραδόθηκαν από τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου βασίζονται σε κάποιο είδος ρομποτικού συστήματος. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη φοβίζει τους εργαζόμενους, τους οποίους η εταιρεία logistics καθησυχάζει λέγοντας ότι η ανάγκη για ανθρώπους θα υπάρχει πάντα.

Η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και ο περιορισμός των αγορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού μείωσαν τις πωλήσεις του Amazon. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφύγει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μεταξύ άλλων, εγκαταλείπει τα σχέδιά της για το άνοιγμα 42 νέων εγκαταστάσεων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ σκοπεύει να κλείσει ή να ενοποιήσει κάποιες από τις 1.200 αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην αμερικανική επικράτεια.

Διαβάστε ακόμα: H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

Ωστόσο, το σημαντικότερο βήμα είναι ότι επενδύει σε μηχανήματα ρομποτικής, τα οποία όχι μόνο θα μειώσουν τα λειτουργικά της έξοδα αλλά και θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της. Είναι γνωστό ότι το Amazon έχει ιστορικό επενδύσεων σε τεχνολογίες σχετικά με δραστηριότητες που υποστηρίζουν εργαζόμενους και πελάτες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και άλλες εφευρέσεις.

Ήδη από την εποχή της πανδημίας, το Amazon έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στον συγκεκριμένο κλάδο, προκειμένου να προσφέρει περισσότερα προϊόντα στους πελάτες του και να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε μία εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει ισχυρό. Και φέτος, όμως, οι ενέργειες του κολοσσού των logistics φαίνεται ότι συνεχίζουν να βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνη.

Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2022, η εταιρεία είχε επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 5 startups ρομποτικής, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία φορητών συσκευών που ενισχύει την ασφάλεια των κτιρίων και βελτιώνει την καθημερινότητα των υπαλλήλων της. Λίγους μήνες αργότερα, παρουσίασε ένα μηχάνημα μεταφοράς δεμάτων που ονομάζεται “Proteus”, ως το πρώτο πλήρως αυτόνομο κινούμενο ρομπότ του. Έχει επίσης αναπτύξει και άλλα ρομπότ που μπορούν να βοηθήσουν στην ταξινόμηση και τη μετακίνηση πακέτων.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την εξαγορά της Cloostermans, μιας εταιρείας που κατασκευάζει τεχνολογικά συστήματα για αποθήκες, με την οποία το Amazon άρχισε να συνεργάζεται το 2019. Με την εξαγορά, η Cloostermans επικεντρώθηκε στην αυτοματοποίηση των εργασιών στις αποθήκες του Amazon. Πλέον, η εταιρεία αναφέρει πως διαθέτει τώρα 520.000 ρομπότ που εργάζονται στις αποθήκες της, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ρομπότ έχουν υπερδιαπλασιαστεί από την έναρξη του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμα: Οι retailers αντιγράφουν τις διαφημίσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Amazon

Γι’ αυτό και τα ρομπότ της Amazon δεν περιορίζονται μόνο στις αποθήκες. Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης drones για τις παραδόσεις των πακέτων της. Οι πρώτες παραδόσεις με drone πρόκειται να ξεκινήσουν στις Η.Π.Α. μέχρι το τέλος της χρονιάς, φιλοδοξώντας να παραδίδει 500 εκατομμύρια πακέτα με drone ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών όπως το Σιάτλ.

Από την μία, οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε μία εποχή που οι μεταφορές γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Oι αυτοματοποιημένες λύσεις στη βιομηχανική παραγωγή και τα εργοστάσια γίνονται όλο και πιο κοινές, όσο τα ρομπότ γίνονται πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Τα πάντα θα μπορούν να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερα λάθη. Παράλληλα, όμως, οι κινήσεις αυτές δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη σε όλο το εύρος τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία τάση ενοποίησης των υπηρεσιών.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη, καθώς φοβούνται ότι τα ρομπότ θα τους αντικαταστήσουν και οι ίδιοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Η εταιρεία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως τα νέα ρομπότ θα βοηθήσουν και θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με άλλες εργασίες.

Κρίνοντας από άλλες εταιρείες, η ανασφάλεια και οι φόβοι των εργαζομένων είναι βάσιμοι. Για παράδειγμα, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com αποκάλυψε πριν από πέντε χρόνια μια αποθήκη που στελεχώνεται από μόλις τέσσερις υπαλλήλους, ενώ η Walmart έχει θέσει σε εφαρμογή ήδη ένα πρόγραμμα παράδοσης αποκλειστικά με drone. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εταιρείες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα προχωρούν σε ανάλογες επενδύσεις, όχι επειδή θέλουν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά ως λύση στην δυσκολία εύρεσης εργαζομένων – ακολουθώντας το παράδειγμα του Amazon.

Παρόλα αυτά, το Amazon συνεχίζει να επενδύει ακόμα περισσότερο σε startups και εταιρείες τεχνολογίας. Καθώς ο απώτερος στόχος του είναι να παραδίδει όσο περισσότερα προϊόντα μπορεί, σε όσο περισσότερους ανθρώπους υπάρχει η δυνατότητα και όσο πιο γρήγορα γίνεται, είναι επόμενο να αναζητά διαρκώς καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχει, πυροδοτώντας την καινοτομία στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτές τις τεχνολογίες και επενδύοντας στους αυτοματισμούς της ρομποτικής. Το ερώτημα θα πλανάται πάντα όμως στο μυαλό των εργαζομένων: man or machine;

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.