Ο δρόμος για τον ΑΒ Βασιλόπουλο, μόνο εύκολος δεν είναι. Κι αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκε και ο νέος brand president, ήτοι ο επικεφαλής της αλυσίδας, Νίκος Λαβίδας που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα. Αυτό μάλιστα που ο ίδιος ανέφερε είναι ότι αυτή τη στιγμή η επιχείρηση χάνει μερίδια, λόγω του γεγονότος ότι το καταναλωτικό κοινό θεωρεί πως είναι η πιο ακριβή αλυσίδα της αγοράς. Κι αυτό είναι ίσως που καλείται να ανατρέψει μεταξύ άλλων η επιχείρηση.
Ο ίδιος ο κ. Λαβίδας απέδωσε τη συγκεκριμένη αντίληψη που έχει διαμορφωθεί, στο γεγονός ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει τα καλύτερα καταστήματα από πλευράς σχεδιασμού και εμφάνισης σε σχέση με τον ανταγωνισμό του αλλά και στο μείγμα των προϊόντων του που μπορεί να ξεκινάει από ένα κρασί των 2 ευρώ και να καταλήγει σε ένα Lagavulin των 80 ευρώ. Για να μπορέσει λοιπόν να πείσει ότι μπορεί να αποτινάξει την πεποίθηση αυτή και να αρχίσει και πάλι να κερδίζει μερίδια αγοράς, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει κάνει κινήσεις επιστροφής 25 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο μέσα από το σύστημα πιστότητας και την κάρτα AB Plus. Ταυτόχρονα όμως έχει δημιουργήσει ένα κωδικολόγιο 850 προϊόντων με σταθερά χαμηλή τιμή που προσεχώς έχει στόχο να το αυξήσει στα 1.200 προϊόντα. Επομένως αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι ότι εκτός πολλών άλλων, το ζήτημα για την ΑΒ Βασιλόπουλος και τον νέο της επικεφαλής, είναι κυρίως “ζήτημα τιμής”.
Η απώλεια μεριδίων και στο στοίχημα να τα ξανακερδίσει
Ωστόσο μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ χάνει μερίδια αγοράς τα τελευταία χρόνια καθώς και μέσα στο 2020, μία χρονιά όπου σχεδόν το σύνολο του ανταγωνισμού του κέρδισε ποσοστά με κυρίαρχο τον Σκλαβενίτη. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο υψηλότερος ιστορικά τζίρος της επιχείρησης καταγράφηκε το 2016 ανερχόμενος στα 2,17 δισεκατομμύρια ευρώ, εκμεταλλευόμενος την περίοδο εκείνη βέβαια και την κατάρρευση του Μαρινόπουλου, γεγονός που έφερε νέους πελάτες στο δίκτυό της. Έκτοτε όμως τα πράγματα άλλαξαν δραματικά στην αγορά και ο έως και εκείνη τη στιγμή δεύτερος παίκτης της αγοράς, Σκλαβενίτης, εξαγόρασε τον Μαρινόπουλο και ανέλαβε τα ηνία στο οργανωμένο λιανεμπόριο.
Επιδίωξη να τρέξει με ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς
Πλέον κατά τον Νίκο Λαβίδα το διακύβευμα για την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι να τρέξει με ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς, κάτι όμως που με βάση τα τωρινά δεδομένα φαντάζει αρκετά μακρινό, όχι όμως και ακατόρθωτο.
Ο επικεφαλής της αλυσίδας αναφέρθηκε και στο δίκτυο franchise, το οποίο όπως είπε αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα και τα 264 καταστήματα που λειτουργούν σήμερα με αυτό το καθεστώς αναμένεται να γίνουν ακόμα περισσότερα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Συνολικά πάντως η αλυσίδα διατηρεί 592 καταστήματα στο δίκτυό της και παρουσία σε 231 πόλεις της Ελλάδας, ενώ το 90% των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται είναι Έλληνες.
Ζητούμενο εκτός των άλλων αποτελεί και η περαιτέρω ανάπτυξη του e-commerce. Πρόκειται για έναν τομέα που τρέχει με 20% ανάπτυξη το 2022 και μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια. Προς ώρας ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου αντιστοιχεί στο 3% του συνολικού τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος.
Για φέτος η εταιρεία έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ σε νέα καταστήματα, ανακαινίσεις υφιστάμενων σημείων, ανάπτυξη του e-commerce και διεύρυνση της καινοτομίας. Σε επίπεδο κύκλου εργασιών ο κύριος Λαβίδας εκτίμησε ότι θα φτάσει στα περσινά επίπεδα – ενδεχομένως και λίγο παραπάνω -, όπου θυμίζουμε ότι το 2021 ήταν στα 1,96 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο η κατανάλωση σε όρους όγκου πωλήσεων είναι φέτος αρνητική και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει έτσι έως το τέλος του έτους.
Στο πλάνο ανάπτυξης της αλυσίδας είναι τόσο τα καινούργια καταστήματα που έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει, όσο και οι εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, όπου ήδη υπήρξαν επαφές που μέχρι στιγμής δεν τελεσφόρησαν, όπως παραδέχτηκε σχετικά ο Νίκος Λαβίδας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.