25 Απρ 2024
READING

Πώς η Ikea υποστηρίζει τους εργαζόμενους στην καθημερινή τους διαβίωση

5 MIN READ

Πώς η Ikea υποστηρίζει τους εργαζόμενους στην καθημερινή τους διαβίωση

Πώς η Ikea υποστηρίζει τους εργαζόμενους στην καθημερινή τους διαβίωση

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τιμές ρεκόρ στην ενέργεια, βιώνοντας μια ενεργειακή κρίση της οποίας οι συνέπειες ήδη είναι ορατές και από την οποία δεν μπορεί ακόμα να διαφανεί πότε θα κατορθώσει να βγει. Απέναντι στην πρόκληση αυτή στέκονται με αποφασιστικότητα επιχειρήσεις όπως η Ikea, λαμβάνοντας άμεσα μια σειρά από μέτρα υποστήριξης των εργαζομένων τους.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις και ανατιμήσεις προϊόντων, καθώς τα κόστη των μεταφορικών εκτοξεύονται, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος επίσης ανεβαίνουν και τα αποθέματα αερίου λιγοστεύουν, μπροστά σε έναν χειμώνα που αναμένεται δύσκολος. Αυτή η κατάσταση έφερε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε πάντα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς: πώς θα καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδά τους και να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Είναι αρκετά δύσκολο για τους καταναλωτές -πόσο μάλλον για όσους έχουν και παιδιά- να συμβαδίσουν με το αυξημένο κόστος ζωής, όταν οι μισθοί δεν αυξάνονται με τον ίδιο ή με παρόμοιο ρυθμό. Στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος, αγοράζουν λιγότερα, επιλέγουν φθηνότερα υποκατάστατα ή ψάχνουν περισσότερο για ευκαιρίες. Έχοντας υπόψη πως οι αυξανόμενες τιμές δεν είναι κάτι προσωρινό, αρχίζουν να κάνουν περικοπές εξόδων και αλλαγές σχεδίων, όπως ακύρωση διακοπών και τερματισμό εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμα: Η ΙΚΕΑ πουλά ηλιακά πάνελ, κόντρα στην Tesla: Η άνοδος της αγοράς οικιακής ηλιακής ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό πολλές εταιρείες σπεύδουν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους, παρέχοντας μια σειρά από διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου να είναι σε θέση να τους διατηρήσουν στο εργατικό τους δυναμικό. Για παράδειγμα, μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Barclays και η Lloyds, έκαναν στο προσωπικό αυξήσεις μισθών ή τους έδωσαν μπόνους, τακτική που εφάρμοσαν και μικρότερες επιχειρήσεις για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Σε αυτές ήρθε να προστεθεί και η Ikea, η οποία αποφάσισε να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την υποστήριξη της καθημερινής διαβίωσης των εργαζομένων της. Γεννημένο στη Σουηδία το 1943, το απλό επιχειρηματικό μοντέλο που εξελίχθηκε στο Ikea Concept με την αντισυμβατική χρήση των επίπλων και τα 298 καταστήματα σε 36 χώρες, δεν θα μπορούσε να πράξει αλλιώς.

Καθώς διακρίνεται για την ύπαρξη μίας ιδιαίτερα θετικής εταιρικής κουλτούρας, αποτελεί μια αντανάκλαση του σουηδικού πολιτισμού όπως την εκλαμβάνει και την επικοινωνεί ο ιδρυτής της, Ingvar Kemprad. Ας μην ξεχνάμε ότι η Σουηδία -όπως και όλα τα σκανδιναβικά κράτη- έχει αναδειχθεί σε μία χώρα-πρότυπο ως προς τις πρακτικές που ακολουθεί για την επίλυση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξελιχθεί σε μια “πράσινη” εταιρεία που υποστηρίζει το περιβάλλον με έναν εξαιρετικό τρόπο. Για παράδειγμα, η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ikea υποστηρίζει τους “πράσινους” στόχους της. Επίσης, μέρος των δραστηριοτήτων της αφορά την στήριξη και τη βοήθεια φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ενώ η ίδια η εταιρεία προτάσσει σε κάθε της έκφανση τις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της υπερηφάνειας. Δεν είναι τυχαίο, ότι υποστηρίζει την παρουσία των γυναικών στις επιχειρήσεις της, στελεχώνοντας το 40% της ανώτατης διοίκησής της με αυτές.

Διαβάστε ακόμα: Η IKEA «αγοράζει» τα παλιά έπιπλά της

Δεν θα μπορούσε να παραλείψει να πάρει θέση μπροστά στις νέες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί της όπως και όλοι οι πολίτες του κόσμου. Έτσι δημιούργησε ένα κοινωνικό ταμείο 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους υπαλλήλους που χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ταμείο έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους εργαζόμενους καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους έως τα τέλη Αυγούστου του 2023. Υποστηρίζει εργαζόμενους σε όλες τις παγκόσμιες αγορές της Ingka που μπορεί να χρειαστούν “εφάπαξ” οικονομική βοήθεια για να πληρώσουν, για παράδειγμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή έξοδα στέγασης.

Επιπλέον, η εταιρεία διπλασιάζει τις εκπτώσεις των εργαζομένων στο 30% για τρόφιμα που αγοράζονται στις αγορές τροφίμων στα καταστήματά της, όπως κεφτεδάκια, ψάρια και θαλασσινά και πατάτες. Ενώ εστιάζει σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα χρήσιμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και σπατάλης τροφίμων, όπως βρύσες εξοικονόμησης νερού, λαμπτήρες, καλύμματα κρεβατιού και συσκευές.

Η παροχή ανάλογων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους γονείς εκτός από την αυτονόητη διευκόλυνσή τους, αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμο στοιχείο που δίνει προστιθέμενη αξία στην Ikea. Κερδισμένα βγαίνουν και τα δύο μέρη της εργοδοτικής εξίσωσης, πόσω μάλλον δε όταν οι επιχειρήσεις προσβλέπουν στη διατήρηση του εργατικού τους δυναμικού προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικές και κερδοφόρες.

Ωστόσο δεν υιοθετούν όλες οι επιχειρήσεις τη σουηδική νοοτροπία ενίσχυσης των εργαζομένων. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων δείχνει να κατανοεί τις δυσκολίες των εργαζομένων τους και, μάλιστα, να είναι διατεθειμένο να τους βοηθήσει. Όπως οι πολίτες έτσι και οι επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από τον πληθωρισμό και προσπαθούν να οργανώσουν στρατηγικές για να αποφύγουν μία επερχόμενη οικονομική καταστροφή.

Οι εταιρείες θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα σε περίπτωση που “χτυπηθούν” από την ύφεση και αρκετές δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους. Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη βρεθεί να μειώνουν τον προϋπολογισμό των δαπανών τους, να παγώνουν τις προσλήψεις ή ακόμη και να μην αντιδρούν στο κύμα της “Μεγάλης Παραίτησης”. Στον αντίποδα βρίσκεται η κάθε Ikea που δεν φοβάται να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αξιοπρεπούς εργασίας και διαβίωσης.

Με πληροφορίες από CSA

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.