26 Απρ 2024
READING

Η κυκλικότητα φέρνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο δρόμο της BMW

4 MIN READ

Η κυκλικότητα φέρνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο δρόμο της BMW

Η κυκλικότητα φέρνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο δρόμο της BMW

Η τεχνολογική αλληλεπίδραση, η βιωσιμότητα και η συνεργασία είναι τα κλειδιά για τη μελλοντική κινητικότητα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW, Oliver Zipse. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που είναι ακόμη πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω: η κυκλικότητα. Με αυτήν ο γερμανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζει την ψηφιοποίηση ως κάτι περισσότερο από ένα συνδυασμό λογισμικού και σύγχρονης τεχνολογίας.

Η συνεχής ενίσχυση της οδηγικής απόλαυσης και οι φιλόδοξοι στόχοι βιωσιμότητας καθορίζουν το έργο του ομίλου BMW στη διαμόρφωση της ατομικής κινητικότητας του μέλλοντος. Η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για την πρόοδο και στους δύο τομείς. Με περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας και εκτεταμένη τεχνολογική τεχνογνωσία, η BMW ανταποκρίνεται στην πρόκληση της ανάπτυξης ελκυστικών λύσεων κινητικότητας σε αρμονία με την προστασία του κλίματος, την εξοικονόμηση πόρων, την ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον και την κοινωνική ευθύνη.

Διαβάστε ακόμα: Στην τεχνολογία Alexa θα βασίζεται το επόμενο σύστημα φωνητικών εντολών της BMW

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο διήμερο event Bosch ConnectedWorld 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ο Zipse μίλησε για το όραμα της μετακίνησης του μέλλοντος, με τους κύριους τομείς μετασχηματισμού να εντοπίζονται στη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα. Οι άλλοι -η ψηφιοποίηση και η ηλεκτροκίνηση – είναι πλέον κάτι παραπάνω από προφανείς. Ωστόσο η κυκλικότητα είναι το κλειδί που θα κάνει τη διαφορά σε κάθε οικονομικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Τι εννοούσε όμως με αυτό; Ουσιαστικά, αναφερόταν σε μια κυκλική οικονομία, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, ειδικά σε μια αυτοκινητοβιομηχανία που τόσο συχνά αφορά “τενεκεδένια κουτιά” που σκουριάζουν και απαξιώνονται μετά τη χρήση τους.

Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών είναι μόνο μια ένδειξη για το τι περιμένει η εταιρεία στο μέλλον. Πριν από ενάμισι χρόνο στην έκθεση αυτοκινήτων IAA Mobility στο Μόναχο, ήταν η BMW που παρουσίασε το όραμά της για το πώς θα μοιάζει το όχημα του μέλλοντος, το οποίο βασιζόταν πλήρως στην κυκλική οικονομία, κατασκευασμένο 100% από ανακυκλωμένα υλικά και το οποίο ήταν από μόνο του 100% ανακυκλώσιμο εκείνη την στιγμή.

Σήμερα, αυτό αποτελεί κύριο μέρος της εταιρικής στρατηγικής της BMW. Ο στρατηγικός της στόχος είναι τουλάχιστον το 50% του περιεχομένου των προϊόντων της να μπορούν να ανακυκλωθούν. Κάτι που προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Ακόμη και αν αφορά μόνο το 50%, η εξέλιξη προς αυτό τον στόχο θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική πρόοδο για την εταιρεία.

Αλλά πέρα από τα “τενεκεδένια κουτιά”, πώς μπορεί αυτός ο τεράστιος κατασκευαστής να συνδυάσει την ηλεκτροκίνηση με την ψηφιοποίηση; Η BMW εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε μια εταιρεία τεχνολογίας, μια επιχείρηση που βασίζεται στο λογισμικό, την ευφυΐα και τα δεδομένα. Η ψηφιοποίηση δεν αφορά εξάλλου μόνο το αυτοκίνητο, αλλά ολόκληρη την εταιρεία και την ανάπτυξη των προϊόντων της. Δεν μιλάμε μόνο για το metaverse, μα για το “IT-overse”, τη διαδικασία που κάνει την ιδέα και τη θεωρία πράξη. Για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό είναι το όνομα που μπορεί να περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο τη διαδικασία ανάπτυξης, την παραγωγή και την βέλτιστη εμπειρία του πελάτη.

Ο Oliver Zipse ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το επόμενο έτος, κάθε εργαζόμενος στην BMW θα λάβει ένα πρόγραμμα ψηφιακής επάρκειας. Και δεν εννοούσε μόνο το τμήμα IT, αλλά για ολόκληρη την επιχείρηση. Η BMW γίνεται ψηφιακή και δεν θα διαχωρίσει ποτέ ξανά το υλικό από το λογισμικό. Είναι όλα ένα πράγμα, όπου όλα πρέπει να ενωθούν.

Διαβάστε ακόμα: Η BMW επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Γιατί; Επειδή, μόνο αν δεν διαχωρίζουν, αν αλληλεπιδρούν, αν συνεργάζονται -κάτι που δεν είναι εύκολο, είναι πάντα πιο δύσκολο- όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική, συνολική ψηφιακή εμπειρία, προσθέτοντας την καλύτερη ψηφιακή προσφορά και ταυτόχρονα την καλύτερη διεπαφή χρήστη.

Πρόσφατα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε σε συνεργασία με το Amazon, με στόχο να αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών του συστήματος φωνητικής αλληλεπίδρασης των οχημάτων της με τους οδηγούς τους. Η φωνητική εμπειρία επόμενης γενιάς της BMW θα είναι η Alexa Custom Assistant. Ο συνδυασμός της οδικής ασφάλειας που παρέχει η BMW, με τη “μαγεία” της Alexa, θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα εμπειρία μέσα στα οχήματα της εταιρείας.

Η BMW διαθέτει σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους στόλους αυτοκινήτων στον κόσμο. Εάν κερδίσει το στοίχημα της ψηφιοποίησης, τότε θα μπορέσει να καταστήσει ή να κάνει update προηγμένο λογισμικό σε πάνω από 20 εκατομμύρια οχήματα. Με τις υπηρεσίες V2V (Vehicle-to-vehicle), V2C (Vehicle-to-cloud), V2P (Vehicle-to-pedestrian) και V2X (Vehicle-to-everything) επιτυγχάνεται όχι μόνο η απρόσκοπτη και άμεση επικοινωνία και ασφάλεια των οδηγών, αλλά και η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής τους, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική υπόσχεση που δίνει η BMW στους πελάτες της. Και δεν σκοπεύει να το ρισκάρει.

 

Με πληροφορίες από Diginomica

Photo: The Total Business

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.