24 Απρ 2024
READING

Γιατί η Belvedere τσαλακώνει την εικόνα του 007

4 MIN READ

Γιατί η Belvedere τσαλακώνει την εικόνα του 007

Γιατί η Belvedere τσαλακώνει την εικόνα του 007

Oι άνθρωποι δεν πίνουν πια όπως συνήθιζαν. Και αυτή δεν είναι μια δήλωση παλιού πότη, που νοσταλγεί άλλες εποχές. Είναι μια απόλυτα κυριολεκτική παρατήρηση, που περικλείει όλες τις βαθιές αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία των οινοπνευματωδών ποτών. Έτσι, τα brands προσπαθώντας να προσελκύσουν τους καταναλωτές τους, δημιουργούν ιδιαίτερες διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνιστούν αστέρια του Hollywood. Πόσο επιτυχημένη όμως είναι μία τέτοια καμπάνια εάν οι σταρ δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την εικόνα με την οποία είναι γνωστοί στο μυαλό των καταναλωτών;

Την απάντηση θα δώσει η Vodka Belvedere, ένα από τα brand του ομίλου LVMH, και η νέα της διαφημιστική καμπάνια στην οποία πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Daniel Craig, γνωστός για την συμμετοχή του στις ταινίες “James Bond”. Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του ηθοποιού που παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα από αυτή που όλοι τον έχουν συνηθίσει, σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Taika Waititi.

Το διαφημιστικό διέπει μια μεταμοντέρνα viral αισθητική. Αν ήταν μια σκηνή από την τελευταία ταινία του Craig, θα ήταν η καλύτερη σκηνή στην ταινία, ή τουλάχιστον αυτή για την οποία θα μιλούσαν όλοι. Και πάλι, κανείς δεν θα την μπερδέψει με μια σκηνή ταινίας. H διαφήμιση ξεκινά με ένα κινηματογραφικό ασπρόμαυρο πλάνο, θυμίζοντας τις ρίζες του Craig στη μεγάλη οθόνη. Φοράει ένα κοστούμι τύπου Bond και κοιτάζει στοχαστικά το νερό από τη γέφυρα Pont Neuf στο Παρίσι, ενώ περιτριγυρίζεται από παπαράτσι.

Διαβάστε επίσης: Το Bacardi ενώνει τον σκοπό-purpose με τα NFTs

Η σεκάνς αποκτά χρώμα καθώς αρχίζει η ζωηρή μουσική, με τον Craig να σπρώχνει το πλήθος, να εισέρχεται σε ένα αμάξι και όταν βγαίνει να έχει αλλάξει τα επίσημα ρούχα του με ένα casual μαύρο ντύσιμο και ένα δερμάτινο μπουφάν σε ροκ στυλ. Ο Craig περιπλανιέται και χορεύει στους δρόμους της πόλης, στο λόμπι και τελικά στην ταράτσα του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Cheval Blanc στο Παρίσι. Καθώς το βίντεο πλησιάζει στο τέλος του, ο ηθοποιός κρατάει ένα ποτήρι Belvedere και λέει μια λέξη: «Επιτέλους». Προτού ο Waititi κάνει την εμφάνισή του στα behind the scenes αποσπάσματα.

Πρόκειται για ένα “πάντρεμα” χαρισματικών και αντισυμβατικών χαρακτήρων που δίνουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στην αυθεντικότητα και το στυλ της Belvedere. Το κλιπ περιέχει, επίσης, μουσική από τη σύζυγο του σκηνοθέτη Taiki, Rita Ora ενώ η χιουμοριστική χορογραφία είναι του JaQuel Knight. Την παραγωγή του κλιπ ανέλαβαν οι επιτυχημένοι Invisible Men, Bandits και Hungry Man. Τα στιγμιότυπα της καμπάνιας φωτογραφήθηκαν από τον εμβληματικό Juergen Teller, στην ίδια σουίτα που σκηνοθετεί το μεγάλο φινάλε της ταινίας, ενώ η Christine Centenera έχει διακοσμήσει τη λήψη με ένα καθαρό, μοντέρνο στιλ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η προτίμηση των καταναλωτών στα μη αλκοολούχα ποτά θα συνεχίσει να ισχυροποιείται

Η διαφήμιση είναι ο τρόπος του Craig να ανακοινώνει ποιος είναι ή ποιος μπορεί να είναι, τώρα που έχει τελειώσει με τον ρόλο του James Bond. Πρόκειται για μία περίπτωση που η εταιρεία επιλέγει έναν αστέρα του κινηματογράφου όχι τόσο για να πουλήσει ένα προϊόν της όσο για να προβάλει την αλλαγή της εικόνας του πρωταγωνιστή της. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο ο Craig υποδυόταν τον διάσημο πράκτορα είχε διαφημίσει άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως τη Heineken. Τώρα, όμως, κάνει μία αλλαγή ακόμα και σε αυτό. Και η μοναδική λέξη που ακούγεται σε όλη τη διαφήμιση, επιβεβαιώνει τη μεταστροφή του από τον φλεγματικό Βρετανό πράκτορα. Και ταυτόχρονα επικοινωνείται το μήνυμα του vodka brand ότι είναι δυνατές όλες οι αλλαγές στη ζωή μας.

Η ίδια η εταιρεία βότκας, Belvedere, φαίνεται να “επενδύει” σε αυτή την αλλαγή, για αυτό και οργανώνει την στρατηγική της πολύ σχολαστικά προβάλλοντας τη διαφήμιση σε όλα τα κανάλια. Για το λόγο αυτό έχει προσαρμόσει το σποτ σε διάφορες εκδοχές, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων των 6, 15, 30 και 60 δευτερολέπτων. Σκοπός του brand είναι να διαδώσει το μήνυμα σε διαφορετικά είδη κοινού, συμπεριλαμβανομένων νεότερων καταναλωτών που αρέσκονται σε περιεχόμενο όπως αυτό του TikTok.

Αυτό που προσθέτει ο κινηματογράφος και ένας διάσημος ηθοποιός στα brands και την ταυτότητα που προσπαθούν να χτίσουν είναι, ουσιαστικά, συναίσθημα και σύνδεση με την κουλτούρα της εποχής, κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο για τις μάρκες, στην προσπάθειά τους να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στη συνείδηση και τις αναμνήσεις των καταναλωτών. Η βιομηχανία του κινηματογράφου συνδέεται με τη διασκέδαση και με ανάλαφρα και ευχάριστα συναισθήματα, πράγμα που αποτελεί στοιχείο επιτυχίας για το marketing. Οι νέοι καταναλωτές της Gen Ζ και οι Μillennials αγαπούν και το σινεμά και το αλκοόλ, ενώ παράλληλα είναι ευαισθητοποιημένοι και στην αξία της προώθησης των καλλιτεχνών. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Video | Photo: Belvedere

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.