25 Απρ 2024
READING

Black Friday-Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Σημειώσατε Χ;

4 MIN READ

Black Friday-Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Σημειώσατε Χ;

Black Friday-Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Σημειώσατε Χ;

Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένεται να παρακολουθήσουν την απόλυτη ποδοσφαιρική διοργάνωση, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 42% σε σχέση με την τηλεθέαση του 2018. Κι όμως οι περισσότεροι από τους επερχόμενους αγώνες θα συγκρουστούν με τις καλύτερες στιγμές της αγοράς η οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την Black Friday, την Cyber Monday και την χριστουγεννιάτικη σεζόν. Οι εταιρείες ανησυχούν ότι αυτός ο συγχρονισμός θα εξελιχθεί σε “εφιάλτη πριν από τα Χριστούγεννα”.

Με τους εμπόρους λιανικής πώλησης να ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την εβδομάδα κορύφωσης των αγορών -με την Black Friday και την Cyber Mondey να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής- είναι πιθανό να υπάρξει κάποια αναστάτωση, καθώς αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος θα εμφανίζονται στις οθόνες τους κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής για τις αγορές των καταναλωτών. Ειδικότερα, ο αγώνας μεταξύ της Αγγλίας και των Η.Π.Α. είναι προγραμματισμένος για τις 19:00 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, την ημέρα της Black Friday.

Διαβάστε ακόμα: Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει χορηγούς και “αντιχορηγούς”

Με την ταυτόχρονη συνύπαρξη μιας σημαντικής αθλητικής στιγμής και της Black Friday, με φόντο την αύξηση του πληθωρισμού που επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει μια διαφαινόμενη απειλή. Αυτό όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τους marketers – κι αυτή είναι να αξιοποιήσουν τις διαφημιστικές δυνατότητες του τουρνουά. Κατανοώντας το πού και πώς να εστιάσουν τις προσπάθειές τους, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της μεγάλης επιτυχίας ή της αποτυχίας σε έναν δικό τους στόχο.

Οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν τόσο τους θεατές του ποδοσφαιρικού τουρνουά του 2022, όσο και τους καταναλωτές της εορταστικής περιόδου. Η φετινή αυτή σύμπτωση τούς φέρνει στη θέση να μην χρειάζεται να προχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη επιλογή.

Καθώς πολλοί από τους αγώνες θα μεταδίδονται ζωντανά κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών, οι θεατές θα ισορροπήσουν μεταξύ εργασίας, παρακολούθησης του αγώνα και ταυτόχρονης πραγματοποίησης των αγορών τους. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο του “Workday Consumer”, που εναλλάσσεται ασυμβίβαστα μεταξύ της εργασίας, του προσωπικού χρόνου και της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τα brands και τους υπεύθυνους marketing να συμβαδίσουν με τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ιστού, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, 21,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ενδιαφέρον για το τουρνουά ποδοσφαίρου και έκαναν σχετικές αναζητήσεις στο ίντερνετ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που έχει στο μυαλό του κάθε marketer και χάρη στα ψηφιακά κανάλια marketing, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για κάθε εταιρεία και όχι μόνο για τους επίσημους χορηγούς. Και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός της φετινής χρονιάς θα συμπέσει με την pre-festive περίοδο αγορών και θα ανταγωνιστεί για την προσοχή των καταναλωτών, καθιστά την κατανόηση των εποχιακών καταναλωτικών τάσεων και μια στρατηγική βελτιστοποιημένη για το τουρνου, απαραίτητη.

Διαβάστε ακόμα: Black Friday: Γιατί φέτος το ebay προτρέπει τις second-hand αγορές

Το ψηφιακό marketing πρέπει να λειτουργεί στη “διασταύρωση” εργασίας και ζωής. Οι εταιρείες θα χρειαστεί να κατανοήσουν ότι τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής έχουν γίνει τόσο δυσδιάκριτα, που έχουν διαταράξει το καλά σχεδιασμένο “ταξίδι” λήψης αποφάσεων των πελατών. Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, το 60% των καταναλωτών εκτελεί τακτικά τέτοιες διεργασίες, όπως έρευνα ή αγορές, κατά τη διάρκεια της εργασίας του και το 33% ξοδεύει μία έως τρεις ώρες σε προσωπικές εργασίες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Επομένως είναι σημαντικό οι marketers να κατανοήσουν τη νοοτροπία αυτού του νέου καταναλωτή για να επωφεληθούν.

Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τους διαφημιζόμενους να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές προβολής των προσφορών τους, ειδικά αν στοχεύουν σε συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες της εβδομάδας. Δεν χρειάζεται να διακόψουν τις καμπάνιες τους σε περιόδους αιχμής – στην πραγματικότητα χρειάζεται να τις ενισχύσουν. Εξάλλου, οι καταναλωτές δεν πρόκειται να μπουν σε δίλημμα: να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ή να ψωνίσουν. Αλλά ως πολυπράγμονες, θα κάνουν και τα δύο.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.