20 Απρ 2024
READING

Η 25χρονη χριστουγεννιάτικη ιστορία των Starbucks

5 MIN READ

Η 25χρονη χριστουγεννιάτικη ιστορία των Starbucks

Η 25χρονη χριστουγεννιάτικη ιστορία των Starbucks

Τα εποχιακά θεματικά φλιτζάνια και κούπες για επιτόπια κατανάλωση καφέ και των signature ροφημάτων της αμερικανικής αλυσίδας κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1997. Ήταν όμως το 1999 όταν τα Starbucks έβαλε το κόκκινο χρώμα στο κάδρο και λίγα χρόνια αργότερα με το moto “It only happens once a year” εδραίωσε στην καταναλωτική συνείδηση τα εορταστικά ποτήρια μιας χρήσεως. Η τακτική της να ανακοινώσει την κυκλοφορία τους από τον Οκτώβριο και να την συνοδεύσει από μια σειρά εορταστικά ροφήματα, special coffee blends και merchandizing προϊόντα, δημιούργησε έναν μικρό μύθο που συντηρείται μέχρι και σήμερα.

Κάθε χρόνο η Starbucks είναι απόλυτα συνεπής στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο ραντεβού της με τους πελάτες της. Ο τρόπος με τον οποίο λανσάρει κάθε pre-season τα μιας χρήσεως ποτήρια της, την οδήγησαν να δώσει έγκαιρα σ’ αυτά μοναδικά χαρακτηριστικά: κόκκινο χρώμα με κλασική συνήθως χριστουγεννιάτικα σύμβολα και απεικονίσεις. Μια απολύτως λογική κίνηση για μια εταιρεία που θέλει να είναι πάντα εναρμονισμένη με τις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών της. Κυρίως όμως δημιούργησε ένα προϊόν, που σε άλλες περιπτώσεις θα περνούσε απαρατήρητο, με μια ταυτότητα σταθερή μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ενισχύοντας την προσδοκία των καταναλωτών για την απόκτησή του, άρα και το engagement τους.

Οι μικρές παραφωνίες στην εμφάνιση του περίφημου Red Cup δεν πτόησαν την Starbucks. Το 2015 αφαίρεσε κάθε χριστουγεννιάτικοο σύμβολο και επέλεξε μια λιτή κόκκινη εμφάνιση, ενώ ένα χρόνο μετά παρουσίασε το πρώτο πράσινο ποτήρι με όψη μωσαϊκού, ξενίζοντας όσους περίμεναν να απολαύσουν ένα Peppermint Mocha, ένα εορταστικό ρόφημα που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στα εορταστικά μενού. Από τότε, η αλυσίδα προχώρησε σε μια σειρά από επανεκδόσεις και λανσαρίσματα όχι ενός, αλλά ακόμη και 13 διαφορετικών σχεδίων.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς η εταιρεία γιορτάζει τα 25 χρόνια του εμβληματικού χριστουγεννιάτικου ποτηριού της. Τα τέσσερα νέα εορταστικά ποτήρια κόκκινων και πράσινω αποχρώσεων, είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά εορταστικά μοτίβα, όπως χαρτί περιτυλίγματος, χιονονιφάδες, στολίδια και χιονισμένα δέντρα. Όλα σε συνδυασμό, φυσικά, με ένα νέο θεματικό εορταστικό μενού τόσο σε ροφήματα, όσο και σε σνακ – όπως ακριβώς έχει συνηθίσει τους πελάτες της η Starbucks εδώ και τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα: Τα Starbucks αλλάζουν και αποχαιρετούν το κλασικό μοντέλο καφετέριας

Ξεχωριστή είναι η θέση του Christmas Blend που έκανε το ντεμπούτο του το 1984 όταν υπήρχαν μόνο πέντε καταστήματα στο Σιάτλ στο Σιάτλ που πουλούσαν φρέσκους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και. Έχει γίνει το αγαπημένο των πελατών της και μια εορταστική παράδοση τα τελευταία 38 χρόνια.

Η αναδρομή στο χρόνο και το λανσάρισμα όλων των εορταστικών Red Cups αποκαλύπτει τη τη δέσμευση για μια ξεχωριστή σχεδίαση, για την απεικόνιση μιας νέας μορφής Τέχνης και για την αξία του χειροποίητου. Από την πρώτη απόπειρα το δημιουργικό τμήμα των Starbucks ακολουθεί διαχρονικά μια συγκεκριμένη στρατηγική: αντιμετωπίζει τα ποτήρια μιας χρήσεως ως μικρά δώρα για τους πελάτες τους και τους συνεργάτες των καταστημάτων της εταιρείας. Έχουν γίνει μέρος των εορταστικών παραδόσεων για πολλούς πελάτες της αλυσίδας, ήδη από τότε που το Facebook, το Instagram και το TikTok βρίσκονταν σε εμβρυική ηλικία. Εξάλλου οι εορταστικές πωλήσεις των είναι σημαντικές για την αλυσίδα καφέ. Πέρυσι, τα έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο από 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα Starbucks βρίσκονται στη μέση της εφαρμογής ενός σαρωτικού σχεδίου για να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια. Οι λειτουργικές αλλαγές στις οποίες προχωράει η αλυσίδα καφεστίασης, αφορούν κυρίως στην αναδιοργάνωση του χώρου εργασίας για να επιταχύνουν την προετοιμασία των ροφημάτων, ιδιαίτερα σε μια τόσο απαιτητική σεζόν όπως είναι αυτή των Χριστουγέννων.

Στον ψηφιακό τομέα, τα Starbucks συνεχίζουν να ενισχύουν την παραγγελία μέσω κινητού και επεκτείνουν την υπηρεσία σε περισσότερα καταστήματα, καθώς και σε αεροδρόμια και άλλες τοποθεσίες. Προσφέρουν επίσης μια επέκταση του προγράμματος ανταμοιβών τους που βασίζεται στην τεχνολογία web3. Παράλληλα, συνεργάζεται με τη διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών και παράδοσης φαγητού, DoorDash, για να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες delivery στην αμερικανική επικράτεια.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé εξαγοράζει την Seattle’s Best Coffee από τα Starbucks 

Το άλλο μεγάλο βήμα των Starbucks είναι το ποντάρισμα στο μέλλον του metaverse και των NFTs. Η αμερικανική εταιρεία μάλιστα συνδέει τα NFTs με το πρόγραμμα πιστότητας των καταναλωτών της. Και ενώ ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τα NFTs χωρίς να σκεφτούν πώς αυτές οι επενδύσεις τους θα ταιριάζουν με τους απώτερους επιχειρηματικούς στόχους τους, τα Starbucks φαίνεται να επιχειρούν μια διαφορετική προσέγγιση, επιδιώκοντας να προλάβουν τις τάσεις της εποχής. Που δεν είναι άλλη από το ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων πελατών στο πρόγραμμα πιστότητας “spend-to-earn stars”, το οποίο ήδη προσφέρει δωρεάν ροφήματα και άλλα προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει την αυξητική επίδραση στα βασικά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Το πρόγραμμα “επανεφεύρεσης” των Starbucks φιλοδοξεί να αγγίξει και θα αναβαθμίσει κάθε πτυχή των εμπειριών που δημιουργεί και προσφέρει η αλυσίδα εδώ και δεκαετίες στους συνεργάτες και τους πελάτες της. Στόχος και την φετινή εορταστική σεζόν είναι τα Starbucks να προσφέρουν ταχεία, βιώσιμη, μακροπρόθεσμη, κερδοφόρα ανάπτυξη και δημιουργία αξίας με το βλέμμα στραμμένο στο 2023. Θα μπορούσε  να υπάρξει καλύτερη εξέλιξη για την 25χρονη χριστουγεννιάτικη ιστορία τους;

Με πληροφορίες από CNN Business

Photo: Starbucks

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.