24 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Γιατί οι καταναλωτές δεν λένε “όχι” στο resale

5 MIN READ

Έρευνα | Γιατί οι καταναλωτές δεν λένε “όχι” στο resale

Έρευνα | Γιατί οι καταναλωτές δεν λένε “όχι” στο resale

 Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος με το άγνωστο και το απροσδόκητο, οι καταναλωτές βρίσκουν την αξιοπιστία και τη δυνατότητα της ανακάλυψης νέων εναλλακτικών αγορών στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων. Το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη αγορά βαίνει αυξανόμενο εν μέσω της επιθυμίας των καταναλωτών για βιωσιμότητα αλλά και οικονομία.

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα μεταχειρισμένα ρούχα, και ειδικά οι νεότερες ηλικίες, που αναζητούν “pre-loved” θησαυρούς στυλ, με μια διάθεση όχι μόνο οικονομίας, αλλά ενισχυμένη και από νοσταλγία και αγάπη για το vintage, φαίνεται πως ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της second-hand ένδυσης. 

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και το ποσοστό του 62% των Millennials και Gen Z-ers που δηλώνουν ότι, πριν αγοράσουν κάτι καινούριο, αναζητούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους να βρουν ένα second-hand κομμάτι. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού δείχνει πως σταδιακά στρέφεται σε πιο βιώσιμες επιλογές, και η αγορά second-hand αποτελεί μια εναλλακτική συντονισμένη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η πλειονότητα (71%) των καταναλωτών επισημαίνει ότι θέλει να γίνουν λιγότερο σπάταλοι την επερχόμενη εορταστική σεζόν, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα διαδικτυακής μεταπώλησης ThredUp σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακών ερευνών GlobalData. Το ενδιαφέρον για εορτές με βιώσιμο πρόσημο είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των Millennial, καθώς σχεδόν τρεις στους τέσσερις τόνισαν την επιθυμία τους να προσφέρουν περισσότερα οικολογικά δώρα. 

Διαβάστε ακόμα: H Shein λανσάρει υπηρεσίες resale

Περισσότεροι από τους μισούς (56%) όλων των ερωτηθέντων και έξι στους 10 (61%) Gen Z-ers, εξάλλου, δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι ή προτιμούν να λάβουν ένα second-hand δώρο. Ο Νο. 1 λόγος είναι ότι ένα ανακυκλωμένο δώρο είναι πιο μοναδικό από ένα νέο αντικείμενο, αφού διέπεται από τις αξίες της κυκλικής οικονομίας και της φιλικότητας προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με αυτό το εύρημα, δύο στους τρεις (66%) όλων των ερωτηθέντων, και ακόμη υψηλότερα ποσοστά των Millennial και Gen Z-ers διευκρίνισαν ότι η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ μόδας είναι πιο κοινωνικά αποδεκτή τώρα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. 

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της διαδικτυακής πλατφόρμας resale The RealReal, που κατά τους τελευταίους μήνες εμφάνισε μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, με πιο σημαντική αυτή της Gen Z, αφού οι επισκέψεις της στον ιστότοπο αυξήθηκαν κατά 35%. Ωστόσο, οι Millennials αναδείχθηκαν ως η γενιά με το υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης της αγοράς μεταπώλησης, αντιπροσωπεύοντας τόσο τον μεγαλύτερο όγκο αγοραστών, όσο και πωλητών στην πλατφόρμα. Από την άλλη, η Gen X ήταν εκείνη που πούλησε τα περισσότερα αντικείμενα από κάθε άλλη ομάδα καταναλωτών, πουλώντας 25% περισσότερα αντικείμενα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση 27% σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τη μεταπώληση σε σχέση με πέρυσι, με τη βάση των μελών των διαδικτυακών πλατφορμών resale να αυξάνεται επίσης κατά 23% το πρώτο εξάμηνο του 2022, με εκατομμύρια νέους χρήστες να εντάσσονται σ’ αυτές σε σχέση με το 2021. Επίσης οι καταναλωτές δείχνουν σαφή προτίμηση κατά 44% περισσότερο σε vintage και συλλεκτικά αντικείμενα. 

Ειδικότερα το 65% των αγοραστών στις Η.Π.Α. εξετάζει τη βιωσιμότητα όταν πραγματοποιούν αγορές, μια αύξηση 14% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την πρόσφατη “Παγκόσμια Μελέτη Αειφορίας 2022″ από την εταιρεία παροχής συμβουλών τιμών Simon-Kucher & Partners. Η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών συμπίπτει με μια μετατόπιση του αισθήματος προς τη βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς το 73% των ερωτηθέντων στην έρευνα Simon-Kucher & Partners θεωρούν ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι “εξίσου σημαντική” ή “πιο σημαντική” για αυτούς από ένα χρόνο πριν.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το eBay η πιο περιζήτητη πλατφόρμα για resale;

Συγκεκριμένα, το 45% των ερωτηθέντων που προηγουμένως προσδιόρισαν τη στάση τους απέναντι στη βιωσιμότητα ως αρνητική ή ουδέτερη, ανέφεραν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ως υψηλότερη προτεραιότητα όταν πρόκειται για αποφάσεις αγοράς. Συνολικά, το 61% κατέταξε τη βιωσιμότητα ως την κορυφαία αξία που θα καθορίσει τις φετινές τους εορταστικές αγορές. Το αίσθημα ευθύνης (61%) ήταν το κύριο κίνητρο για την αγορά βιώσιμων αγαθών και υπηρεσιών, ακολουθούμενο από τον φόβο της περιβαλλοντικής ζημίας (49%) και το όφελος των νεότερων γενεών (46%). 

Ενώ μέσω πληθωριστικών πιέσεων και μιας δυνητικής ύφεσης, οι σύγχρονοι καταναλωτές δεσμεύονται για βιώσιμες αγορές και για οικονομικούς λόγους. Η έρευνα της ThredUp αποκάλυψε ότι το 76% των καταναλωτών θα ήθελαν να αγοράσουν πιο οικονομικά δώρα αυτές τις γιορτές. Με το 64% να τονίζουν ότι η αγορά μεταχειρισμένων δώρων θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αυξήσουν περαιτέρω τις αποταμιεύσεις τους αυτή την εορταστική περίοδο. 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πελατών για την αγορά περισσότερων μεταχειρισμένων αγαθών έχει αναγνωριστεί και από άλλους retailers. Στις αρχές αυτού του μήνα, η Zara εγκαινίασε μια νέα υπηρεσία μεταχειρισμένων ρούχων, προσφέροντας στους πελάτες της την ευκαιρία να μεταπωλήσουν, να επισκευάσουν ή να δωρίσουν ρούχα που αγόρασαν από τα καταστήματά του. Η Primark εγκαινίασε επίσης μια vintage παραχώρηση σε δύο από τα εμβληματικά της καταστήματα, ενώ η Shein κυκλοφόρησε το Shein Exchange, μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα μεταπώλησης προϊόντων της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, τα Marks & Spencer και το John Lewis έχουν επίσης ξεκινήσει τις δικές τους πρωτοβουλίες, με στόχο να αξιοποιήσουν μια αγορά που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. 

Ανάμεσα στους περιορισμούς της προσφοράς στην πρωτογενή αγορά, τα προβλήματα του πληθωρισμού και την επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης, οι αγοραστές και οι μεταπωλητές βλέπουν την οικονομική, περιβαλλοντική και συναισθηματική αξία της μεταπώλησης. Μέσω της μεταπώλησης, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ενημερωμένοι, εξερευνούν νέους τομείς επενδύσεων και ασχολούνται με την κυκλικότητα περισσότερο από ποτέ.

Με πληροφορίες από Chain Store Age | Fashion United | BBC 

Photo: Unsplash 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.