19 Απρ 2024
READING

Disney: to stream or not to stream;

5 MIN READ

Disney: to stream or not to stream;

Disney: to stream or not to stream;

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της υπηρεσίας streaming, Disney+, ο όμιλος Disney έρχεται να κάνει έναν απολογισμό της υπηρεσίας για το τελευταίο τρίμηνο και να αποφασίσει για το μέλλον της. Και πώς όχι άλλωστε. Ενώ οι υπηρεσίες streaming της Disney συνεχίζουν να αναπτύσσονται, οι απώλειες αυξάνονται.

Το 2013, το Netflix άνοιξε τον δρόμο στην αγορά για τις υπηρεσίες streaming, οι οποίες κέρδισαν αμέσως την καρδιά των καταναλωτών. Το Netflix προσέφερε κάτι μου δεν υπήρχε ξανά: απεριόριστο streaming χωρίς διαφημίσεις, μαζί με έναν συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο αποκλειστικού, πρωτότυπου περιεχομένου, που περιλαμβάνει ταινίες μεγάλου μήκους, σειρές, κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ και περιεχόμενο μικρού μήκους. Οι χρήστες των υπηρεσιών μπορούσαν εύκολα να βλέπουν ό,τι ήθελαν, από την άνεση του σπιτιού τους ή οποιουδήποτε άλλου μέρους, ενώ το κόστος ήταν αρκετά οικονομικό. Σε λίγο καιρό, και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, το Netflix απέκτησε εκατομμύρια χρήστες, κάνοντας την ιδέα των υπηρεσίων streaming ελκυστική και σε άλλες εταιρείες της βιομηχανίας του θεάματος.

Φυσικά από αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει η Disney, η οποία μάλιστα διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της ψυχαγωγίας, στον οποίο εξάλλου βασίζει την ύπαρξη της μέχρι και σήμερα. Έτσι, επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του Disney+, μετατρέποντας τον εαυτό της από μια εταιρεία με ρίζες της στην παραδοσιακή τηλεόραση και τις ταινίες σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της βιομηχανίας streaming. Η υπηρεσία ξεκίνησε τη λειτουργία της στον Καναδά, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Νοεμβρίου 2019 και μια εβδομάδα αργότερα επεκτάθηκε σε πολλές άλλες παγκοσμίως. Επίσης, συνοδεύει και τις άλλες πλατφόρμες όπου συμμετέχει η Disney, το Hulu σε συνεργασία με την Time Warner και την NBC Universal, αλλά και το αθλητικού προσανατολισμού ESPN+. Ωστόσο σε αντίθεση με αυτές τις δύο πλατφόρμες, το Disney+ επικεντρώνεται στην ψυχαγωγία που απευθύνεται στην οικογένεια και περιλαμβάνει ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές καταλληλότητας 15 ετών και άνω.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Disney δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πραγματικότητα

Το Disney+ κατάφερε να γίνει ο ισχυρότερος αντίπαλος του Netflix, αφήνοντας πίσω της κάθε άλλο streamer. Ο πόλεμος μεταξύ τους είναι δεινός, όμως από τις τελευταίες μετρήσεις φαίνεται πως το Disney+ αναδεικνύεται νικητής – τουλάχιστον για την ώρα. Σε πρόσφατη ανακοίνωση ο κολοσσός των μέσων ενημέρωσης, Disney, επισήμανε ότι είχε προσθέσει περισσότερους από 12 εκατομμύρια συνδρομητές στην πλατφόρμα ροής Disney+ από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι διαθέτει τώρα περισσότερες από 235 εκατομμύρια συνδρομές στις τρεις πλατφόρμες ροής της. Συγκριτικά, ο μεγάλος της ανταγωνιστής, το Netflix, παρά την αύξηση των συνδρομών που είδε τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τη Disney, έχοντας περίπου 223 εκατομμύρια συνδρομητές.

Έτσι, η Disney εδραιώνει την θέση της στον χώρο του streaming και ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τον ρόλο της στη βιομηχανία του θεάματος. Παράλληλα, ενδυναμώνει το brand name της, καθώς γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστή και για την υπηρεσία streaming, κερδίζοντας ακόμα και τους πιο δύσκολους θεατές με την ποικιλία του περιεχομένου που διαθέτει.

Δεν είναι όλα όμως ρόδινα και υπέροχα. Μπορεί το Disney+ να επικράτησε σε χρήστες έναντι του Netflix, άλλα σύμφωνα με την ίδια την Disney, το τελευταίο τρίμηνο ήταν απογοητευτικό, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίζει στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι λειτουργικές απώλειες της υπηρεσίας ροής αυξήθηκαν κατά 800 εκατομμύρια δολάρια σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των εκτοξευόμενων δαπανών περιεχομένου και marketing.

Και κάπως έτσι έφτασε η στιγμή για τον ψυχαγωγικό κολοσσό να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της απόφασής του να στραφεί στο streaming. Από μία άλλη πλευρά αυτές οι αυξημένες δαπάνες marketing ήταν που οδήγησαν τη Disney στην ταχύτατη αύξηση των χρηστών της. Εξάλλου, φέτος η Disney δεν δημιούργησε καμία μεγάλη και αξιόλογη ταινία ή σειρά, τη στιγμή που η επιτυχία της όλα αυτά τα χρόνια βασίζονταν στις επιτυχημένες παραγωγές της.

Η Disney, όμως, είναι μία εταιρεία με μεγάλη ιστορία και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους δυσκολίες. Έτσι δεν πτοείται και λαμβάνει μέτρα, τα οποία, όπως υπολογίζει, θα οδηγήσουν στην επιτυχία της. Σε πρώτο στάδιο, η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία περιεχομένου και στη διάδοση της υπηρεσίας διεθνώς.

Διαβάστε επίσης: Η Disney αλλάζει πορεία εστιάζοντας στις συνεργασίες με retailers

Επιπλέον, σκοπεύει να αυξήσει την τιμή των υπηρεσιών ροής της και να εισαγάγει στο Disney+ ένα νέο επίπεδο συνδρομής που υποστηρίζεται από διαφημίσεις τον επόμενο μήνα. Αυτό το βήμα θυμίζει φυσικά έντονα το Netflix, το οποίο πρόσφατα παρουσίασε το οικονομικότερο συνδρομητικό του πακέτο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συνδρομές του Disney+ θα εξακολουθήσουν να είναι φθηνότερες από άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες. Κατά αυτόν τον τρόπο και η Disney ελπίζει ότι θα αυξήσει τους συνδρομητές της, αλλά κυρίως τα έσοδα της.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Disney δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στα θεματικά του πάρκα, ελπίζοντας ότι αυτά θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων του. Πράγματι, τα θεματικά πάρκα της Disney συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν φτάσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόνο στις Η.Π.Α., τα έσοδα στα θεματικά πάρκα υπερδιπλασιάστηκαν στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις του τυφώνα Ίαν. Δυστυχώς για την εταιρεία, το θεματικό της πάρκο στην Κίνα, το οποίο αποτελούσε ένα μικρό “χρυσωρυχείο”, εξακολουθεί να παραμένει κλειστό εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της, όπως επίσης ξεκίνησε και τις εορταστικές της καμπάνιες για τα Χριστούγεννα. Η Disney καταφέρνει να προσφέρει στο κοινό της αξιόλογες εμπειρίες για έναν ολόκληρο αιώνα. Ίσως το γεγονός ότι ανέκαθεν επικεντρωνόταν σε αυτές και ότι αναγνωρίζει την αξία τους, καθώς αυτό είναι που προσφέρουν κατ’ αρχάς τα θεματικά της πάρκα, να της δίνει σήμερα τη δυνατότητα να προσαρμοστεί ευκολότερα στις ανανεωμένες ανάγκες του κοινού.

Με πληροφορίες από BBC | Financial Times |

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.