20 Απρ 2024
READING

Η πολύ λάθος διαφήμιση της KFC 

4 MIN READ

Η πολύ λάθος διαφήμιση της KFC 

Η πολύ λάθος διαφήμιση της KFC 

Στις 9 Νοεμβρίου 1938, ένα πογκρόμ των ναζί σε εβραϊκές επιχειρήσεις και χώρους λατρείας σε όλη τη Γερμανία άφησε πίσω του περισσότερους από 90 νεκρούς και έμεινε στην ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων. Αυτό το γεγονός θεωρείται ευρέως ως η αρχή του Ολοκαυτώματος, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 

Aυτή την θλιβερή επέτειο διάλεξε η KFC για να στείλει μήνυμα προς τους πελάτες. Η αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού λάνσαρε στην Γερμανία, η χώρα που ξεκίνησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  μία νέα διαφήμιση, η οποία έλεγε: “Είναι ημέρα μνήμης για τη Νύχτα των Κρυστάλλων! Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με περισσότερο τρυφερό τυρί στο τραγανό κοτόπουλό σας. Τώρα στο KFCheese!”.

Με αυτές τις 23 λέξεις η αλυσίδα κατάφερε να ξεσηκώσει ένα κύμα οργής εναντίον της από τους Γερμανούς – και όχι μόνο- καταναλωτές όσο και την γερμανική κυβέρνηση, καθώς η Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επέτειο της 9ης Νοεμβρίου της Kristallnacht, με πολυάριθμες εκδηλώσεις μνήμης και συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί να αντικατοπτρίζουν τη δολοφονία από τους Ναζί περισσότερων από έξι εκατομμυρίων Εβραίων.

Αμέσως τα μέσα μαζικής δικτύωσης βομβαρδίστηκαν με μηνύματα καταναλωτών που κατηγορούσαν την εταιρεία KFC για αναισθησία, αναφέροντας το αδιανόητο και ανιστόρητο διαφημιστικό της μήνυμα. Οι αντιδράσεις ήταν τόσες, που το θέμα έλαβε τεράστια διάσταση. Μετά τον σάλο, τα KFC επανήλθαν με απολογητικό μήνυμα κάνοντας λόγο για λάθος που οφείλεται «σε αυτοματοποιημένη ειδοποίηση. Λυπούμαστε πολύ, θα ελέγξουμε άμεσα τις εσωτερικές μας διαδικασίες ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό. Παρακαλώ συγχωρήστε αυτό το λάθος», ανέφερε στο μήνυμά της.

Διαβάστε ακόμα: Τα κίνητρα του rebranding: οι περιπτώσεις της Coca-Cola και των M&M’s

Μάλιστα, ο διευθυντής δημοσίων υποθέσεων στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων Ντάνιελ Σούγκαρμαν έκανε λόγο για «απολύτως αποτρόπαιο» έγκλημα. «Πόσο λάθος μπορείς να κάνεις με τη Νύχτα των Κρυστάλλων KFC Γερμανίας. Ντροπή σου», έγραψε από την πλευρά της στο Twitter η αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Εβραϊκή ΜΚΟ Anti-Defamation League Ντάλια Γκρίνφελν.

Εκπρόσωπος της KFC Γερμανίας δήλωσε ότι το μήνυμα οφείλεται σε bot (αυτόματο λογισμικό). Όπως εξήγησε, η αυτόματη ειδοποίηση συνδέθηκε με ημερολόγια που περιλαμβάνουν εθνικές εορτές. Ο εκπρόσωπος ζήτησε «ειλικρινά» συγγνώμη για το μη προγραμματισμένο, αναίσθητο και απαράδεκτο μήνυμα.

Ωστόσο, η διαφήμιση της KFC έφερε στο προσκήνιο ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο υποθάλπτει η βιομηχανία της διαφήμισης. Είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες δημιουργούν καθημερινά νέες εκστρατείας προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ούτως ώστε με κάποιο τρόπο να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών. Είναι απαραίτητες διότι μπορούν πράγματι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η αγορά της Parler από τον Kanye West

Ωστόσο, τα προβλήματα της σύγχρονης διαφήμισης συνδέονται πολύ στενά με το πρόβλημα της ηθικής και των συμφερόντων της κοινωνίας. Κατά τη δημιουργία διαφήμισης, πολλοί διαφημιστές ξεχνούν όχι μόνο αυτό, αλλά και μια στοιχειώδη αίσθηση σεβασμού για τους ανθρώπους, την αναγνώριση των απόψεών τους, ακόμα κι αν δεν συμπίπτουν με τις δικές τους θέσεις. Στην προσπάθεια δημιουργίας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πολλές φορές το περιεχόμενο της δεν ελέγχεται. Ως αποτέλεσμα, κάποιες διαφημίσεις έχουν λάθη όχι μόνο γραμματική και συντακτικά, αλλά κυρίως ιστορικά, ξεπερνώντας τη γραμμή του επιτρεπτού και επιθυμητού, η ημιμάθεια μπορεί να προσβάλλει μειονοτικές ομάδες ή να εμπορευματοποιήσουν ένα ευαίσθητο κοινωνικά και ηθικά θέμα χωρίς να το συνειδητοποιήσουν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αλυσίδα KFC προβαίνει σε ένα τέτοιο ατόπημα στις διαφημίσεις της. Λίγα χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η πανδημία, η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει την εκστρατεία “Finger Lickin ‘Good”, η οποία στηριζόταν στις διαφημιστικές καμπάνιες του KFC της δεκαετίας του 1950 και έχει χρησιμοποιηθεί τακτικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η διαφήμιση αποσύρθηκε μετά από καταγγελίες απο 163 άτομα στην Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA) του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι δεν ήταν κατάλληλα σε μια εποχή που οι αρχές τονίζουν στους ανθρώπους το πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους.

Ωστόσο, το πρόσφατο σφάλμα της KFC έγινε σε μία εποχή που τα θέματα του αντισημιτισμού και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι πιο φλέγοντα από ποτέ. Πίσω από την αναζωπύρωση αυτή βρίσκονται οι ρατσιστικές και αντισημιτιστικές δηλώσεις του μουσικού και σχεδιαστή μόδας Kanye West, που πριν λίγες μέρες αποτελούσαν το νούμερο ένα θέμα στις πλατφόρμες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι συνέπειες αυτών των πράξεων μπορεί να είναι ολέθριες. Οι διαφημίσεις που θεωρούνται ως μη ευαίσθητες ή ακατάλληλες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις μεταξύ των καταναλωτών και να αφήσουν μια πικρή γεύση στο στόμα τους σχετικά με το εμπορικό σήμα. Για αυτό και τα brands πρέπει να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να αναθεωρούν τα μηνύματα, ώστε να αποφεύγονται αρνητικές συσχετίσεις.

Με πληροφορίες από Guardian |BBC

Photo: KFC

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.