25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Meta απέλυσε 11.000 υπαλλήλους της

5 MIN READ

Γιατί η Meta απέλυσε 11.000 υπαλλήλους της

Γιατί η Meta απέλυσε 11.000 υπαλλήλους της

Από την ίδρυση του Facebook το 2004, ο κολοσσός της Silicon Valley προσελάμβανε συνεχώς περισσότερους υπαλλήλους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων όλων των εποχών, συνολικά 87.314 άτομα. Την περασμένη εβδομάδα όμως, οι φήμες που ήθελαν την Meta να προχωράει σε μαζικές απολύσεις, κυριαρχούσαν σε όλα δημοσιογραφικά sites. Και τελικά την Τετάρτη η εταιρεία επιβεβαίωσε πως θα μειώσει απότομα το εργατικό δυναμικό, με χιλιάδες υπαλλήλους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου. 

Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των απογοητευτικών αποτελεσμάτων γ’τριμήνου της Meta, ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg, ως άλλη προοικονομία, είχε παραδεχτεί ότι το προσωπικό ενδέχεται να μειωθεί. “Το 2023, θα επικεντρώσουμε τις επενδύσεις μας σε έναν μικρό αριθμό τομέων ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας. Συνολικά, αναμένουμε να τελειώσουμε το 2023 είτε με το ίδιο περίπου μέγεθος, είτε ακόμη και με έναν ελαφρώς μικρότερο οργανισμό από ό,τι είμαστε σήμερα”.

Τελικά η Meta ανακοίνωσε ότι απολύει περισσότερους από 11.000 εργαζομένους – περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της. Οι απολύσεις, που είναι οι πρώτες μειώσεις εργαζομένων σε ευρεία κλίμακα στην 18χρονη ιστορία της εταιρείας, αφορούν σε όλα τα τμήματα, με τομείς όπως το τμήμα επιλογής προσωπικού και η διοίκηση να πλήττονται περισσότερο. Στα τμήματα που δεν περικόπηκαν τόσο απότομα, περιλαμβάνονται όσα εργάζονται σε έργα σχετικά με το metaverse, στο οποίο ο Zuckerberg έχει ποντάρει πολλά.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Zuckerberg ανακοίνωσε τη μετονομασία της εταιρείας από Facebook σε Meta, ώστε να αντανακλά τη δέσμευσή της στο metaverse. Τότε, η αξία της εταιρείας ήταν σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών -στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια- και οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να πειραματιστούν. Όμως τώρα, ένα χρόνο αργότερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Γιατί απλώς, το metaverse παραμένει αδιάφορο για τους περισσότερους.

Η επιχείρηση δυσκολεύτηκε οικονομικά στην προσπάθειά της να κινηθεί σε αυτή τη νέα δραστηριότητα και να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτεί τα Instagram Reels, τη διαφήμιση και την εξερεύνηση του metaverse. Το τμήμα της εταιρείας που εξειδικεύεται στο  μετασύμπαν, Reality Labs, σημείωσε ζημίες ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά σε ετήσια βάση το 2023. Όμως ο Zuckerberg δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι τα “πειράματα” που κάνει η εταιρεία θα αποδώσουν και πως με την πάροδο του χρόνου θα καταλήξουν να είναι πολύ σημαντικές επενδύσεις για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης.

Η μείωση του εργατικού δυναμικού της Meta είναι μια προσπάθεια να περιοριστεί μέρος της υπερβολής που έφτασε να ορίζει μια εποχή επιτυχίας στη Silicon Valley. Ο Zuckerberg επισήμανε επίσης ότι θα μειωθούν οι προϋπολογισμοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προνομίων για τους εργαζομένους, και ότι η εταιρεία θα περιορίσει την ακίνητη περιουσία της. Εν τω μεταξύ το πάγωμα των προσλήψεων παρατάθηκε μέχρι τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η εταιρεία δαπανά δισεκατομμύρια σε προϊόντα που σχετίζονται με το metaverse, όπως ακουστικά εικονικής πραγματικότητας, με το ρίσκο να μην κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών αφού πρόκειται για εξειδικευμένα προϊόντα τα οποία δεν απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό. Υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία ότι η Meta είχε ξοδέψει πάρα πολλά στην προσπάθεια να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του Zuckerberg σε βάρος των βασικών της δραστηριοτήτων της κοινωνικής δικτύωσης, που γιγάντωσε με τέτοιο τρόπο το Facebook και το Instagram.

Η Meta φαίνεται να χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς αύξησε τις δαπάνες και στράφηκε προς το metaverse. Παρά τη βεβαιότητα του  Zuckerberg ότι οι σχετικές επενδύσεις θα χρειαστούν περίπου μια δεκαετία για να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα, η μέτοχος της Meta, Altimeter Capital Management, τόνισε σε ανοιχτή επιστολή της ότι η εταιρεία πρέπει να εξορθολογιστεί μειώνοντας τις θέσεις εργασίας και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου το Twitter μείωσε σχεδόν στο μισό στο εργατικό δυναμικό του, μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk. Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που απέλυσε η Meta είναι σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν του Twitter – αν και όχι τόσο μεγάλος σε ποσοστό.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα και άλλες εταιρείες της Silicon Valley, όπως η Stripe και η Lyft, ανακοίνωσαν απολύσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ το Amazon δήλωσε ότι θα παγώσει τις προσλήψεις στα εταιρικά του γραφεία. Η Microsoft έδειξε την πόρτα της εξόδου σε 1.000 υπαλλήλους από διάφορα τμήματα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, Axios.

Η Big Tech αρχίζει να αισθάνεται την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Ενώ πολλές από αυτές τις εταιρείες γνώρισαν μεγάλη άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν είναι λίγες εκείνες που ανακοίνωσαν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες, καταδεικνύοντας ότι βιώνουν πλέον τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής  ανησυχίας.

Ο λόγος είναι ότι πολλοί από αυτούς τους κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένης της Meta, βασίζονται στα έσοδα από τις ψηφιακές διαφημίσεις, τα οποία μέχρι τώρα μεταφράζονταν σε άφθονα δισεκατομμύρια. Αυτός είναι ο λόγος που πλατφόρμες όπως η Meta είναι δωρεάν για τους πολίτες. Ως ένα ένα βαθμό βέβαια, τα κεφάλαια εξακολουθούν να εμφανίζονται. Το θέμα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από τις μεγάλες μάρκες, αλλά από εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ξοδεύουν μικρά τακτικά ποσά.

Ωστόσο οι τεράστιες επενδύσεις για την οικοδόμηση του μετασύμπαντος, που παρουσιάζεται ως το μέλλον του διαδικτύου, δεν καθησυχάζουν τους επενδυτές της Meta, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη δυνατότητα του ομίλου να αντλήσει αξιόλογα έσοδα από αυτό το παράλληλο εικονικό σύμπαν. Το Twitter βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες σε άστατη οικονομική κατάσταση – έρχεται η σειρά της Meta; 

Με πληροφορίες από BBC | NY Times

Photo | Video: Meta | CNBC TV

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.