22 Νοέ 2024
READING

Η ψευδαίσθηση της ιδανικής ομορφιάς

5 MIN READ

Η ψευδαίσθηση της ιδανικής ομορφιάς

Η ψευδαίσθηση της ιδανικής ομορφιάς

Η Dove δεν είναι γνωστή μόνο για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αλλά και για την έμπρακτη υπεράσπιση της αξίας της αυτοεκτίμησης. Από το 2004 το brand επενδύει σε projects που βοηθούν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες, να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εικόνα του σώματός τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους. Σήμερα, ενισχύει τις προσπάθειές της, κάνοντας έκκληση σε άλλα brands να απαλλαγούν από τις διαφημίσεις από ψηφιακά παραμορφωμένες εικόνες.

Η Dove έχει μεταμορφωθεί μέσα στα χρόνια από ένα απλό ενυδατικό σαπούνι, σε ένα  εμπορικό σήμα ομορφιάς που μπορεί να καλύψει μια ολόκληρη σειρά αναγκών προσωπικής φροντίδας, σε μόλις δύο δεκαετίες. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι για 30 χρόνια, η Dove έχει δεσμευτεί να διευρύνει τον στενό ορισμό της ομορφιάς, καθώς θεωρεί πως η ομορφιά πρέπει να είναι πηγή αυτοπεποίθησης και όχι άγχους. Έτσι, βασική της αποστολή είναι να εμπνεύσει τις γυναίκες παντού να αναπτύξουν μια θετική σχέση με τον τρόπο που δείχνουν και να συνειδητοποιήσουν ότι η κάθε μία έχει την δικιά της ξεχωριστή και ασύγκριτη.

Τομή των προσπαθειών της αποτελεί η εκστρατεία “Real Beauty”. Η καμπάνια ξεκίνησε το 2004, όταν η Dove, κατόπιν έρευνας, ήρθε αντιμέτωπη με μία σκληρή αλήθεια: οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν δυστυχισμένοι και πηγή της δυστυχίας τους ήταν η ίδια τους εικόνα, το ίδιο τους το σώμα. Επιπλέον, η Dove είδε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αυτού που ήθελαν οι άνθρωποι από τα προϊόντα ομορφιάς και αυτού που παρείχε η αγορά. Έτσι, ανέλαβε δράση.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το Instagram ευθύνεται για προβλήματα ψυχικής υγείας των έφηβων κοριτσιών  

Σχεδόν 20 χρόνια από τότε, έχει οργανώσει και φέρει εις πέρας εκστρατείες που τονίζουν την διαφορετική ομορφιά, απευθυνόμενη προς όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, σώματος και χρώμα δέρματος. Σε αυτές απευθύνεται και για αυτό εκείνες πρωταγωνιστούν στις διαφημίσεις της. Μέχρι και σήμερα τα πρότυπα ομορφιά που προβάλλουν πολλά brands ομορφιάς μέσω των διαφημίσεών τους δεν είναι ρεαλιστικά, εντείνοντας τις ανασφάλειες των καταναλωτών. Έτσι, η Dove μέσω των διαφημίσεών της προσπάθησε να αλλάξει την τακτική αυτή, επισημαίνοντας ωστόσο πως το ζήτημα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τη συνολική προσέγγιση του body shaming. Και αυτό αφορά όλη τη βιομηχανία της ομορφιάς.

Η πεποίθηση αυτή την οδήγησε το 2020 στην καμπάνια  “It’s On Us” που αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η διαφημιστική βιομηχανία αναζητά τρόπους να προχωρήσει πέρα από τη δέσμευση γύρω από την ποικιλομορφία και την ένταξη, με σκοπό να βρει λύσεις που μετατρέπουν τις υποσχέσεις τους σε πραγματικότητα. Μάλιστα, η μητρική εταιρεία Unilever έχει δεσμευτεί να προωθήσει τις αξίες αυτές σε όλες τις διαφημιστικές εκστρατείες της ενώ, ως ένα κίνητρο για να κινηθεί η βιομηχανία προς τα εμπρός,επιδοτεί την πρόσληψη “διαφορετικών ανθρώπων” από άλλες μάρκες.

Ωστόσο, η Dove έκανε ένα βήμα ακόμα και δημιούργησε το “Dove Self Esteem”. Για το συγκεκριμένο project, συνεργάστηκε με το Centre of Appearance Research του University of West England και δημιούργησαν τον “Οδηγό Αυτοπεποίθησης” με στόχο να βοηθηθούν οι ενήλικες να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο, να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και να παράσχουν συμβουλές στους νέους για το πώς να κάνουν τα social media ένα υγιές μέρος.

Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι το Facebook απέκρυψε εσωτερικά δεδομένα, τα οποία υποδήλωναν ότι το Instagram επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική υγεία εφήβων κοριτσιών μέσω του περιεχομένου που προβάλλεται στη δημοφιλή πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη σε συνδυασμό με την έρευνα της Dove, διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο των social media που αφορά την ομορφιά και τα καλλυντικά, προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση σε τουλάχιστον ένα στα δύο κορίτσια. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των κοριτσιών συνειδητοποιεί ότι ο λιγότερος χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο έλεγχος του τι κάνουν είναι μέρος της λύσης. Στην πραγματικότητα, 7 στα 10 κορίτσια ένιωσαν καλύτερα όταν σταμάτησαν να ακολουθούν οποιοδήποτε εξιδανικευμένο περιεχόμενο ομορφιάς στα social media. 

Διαβάστε επίσης: Το Dove παροτρύνει άλλες εταιρείες να προωθήσουν περισσότερο το inclusivity στις διαφημίσεις τους

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία που ξεχώρισε με τη “Real Beauty” φιλοσοφία της, κυκλοφόρησε μια ακόμη ταινία μικρού μήκους, στην οποία παρουσιάζονται λεπτομερώς οι τοξικές συμβουλές ομορφιάς που βρίσκουν πολλοί έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατα η Dove δημοσιοποίησε μία νέα έρευνα σχετικά με την αυτοεκτίμηση που έχουν οι νεότεροι χρήστες, η οποία διαπιστώνει ότι δύο στις τρεις Αμερικανίδες περνούν πάνω από μία ώρα καθημερινώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων το 50% υποστηρίζει ότι η προβολή ενός εξιδανικευμένου προτύπου στις αναρτήσεις που βλέπουν στα social media προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση. Για να γίνει πιο σαφές, η δημοφιλής μάρκα της Unilever δημιούργησε ένα deepfake βίντεο με τίτλο “Toxic Influence”, το οποίο δίνει φωνή στις μητέρες και στις έφηβες κόρες τους, που μιλούν για τα social media και την επιρροή τους, προσεγγίζοντας το πρόβλημα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Στην τελευταία καμπάνια, “Reverse Selfie”, αντικατοπτρίζει το πόσο πολύ οι εφαρμογές για ρετούς-επεξεργασία εικόνας και τα φίλτρα μπορούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και το πώς τα νεαρά κορίτσια παραμορφώνουν ψηφιακά την εμφάνισή τους στα social media. Για να προβάλλει το μέγεθος του προβλήματος, η Dove δημιούργησε ένα σποτ, όπου απεικονίζονται τα συναισθηματικά και φυσικά στάδια της ανάρτησης μιας selfie. Το project “Reserve Selfie”, επίσης,  παρουσιάζει πώς τα εργαλεία επεξεργασίας εικόνας που κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο στους επαγγελματίες, πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νέους με εξαιρετικά απλό τρόπο και χωρίς κανονισμούς, ενώ αντί για μοντέλα σε ένα φωτογραφικό πλατό, τώρα μιλάμε για κορίτσια στα υπνοδωμάτιά τους.

Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι που κάνουν τη Dove ένα τόσο αγαπητό brand στους καταναλωτές. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση των καταναλωτών για τέτοια ζητήματα δεν αναβαθμίζει μόνο το brand στα μάτια τους, αλλά πράγματι μπορεί να οφηγήσει στην πολυπόθητη αλλαγή. Ήδη τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία μας έχει γίνει ανοιχτή σε ζητήματα διαφορετικότητας και για να συνεχιστεί αυτό θα πρέπει όλοι να συνδράμουν. Με τον πρώτο λόγο να ανήκει φυσικά στα brands. 

Με πληροφορίες από AdAge | Dove 

Photo | Video: Dove

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.