25 Απρ 2024
READING

Το χιούμορ πρωταγωνιστεί στην χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Lidl

4 MIN READ

Το χιούμορ πρωταγωνιστεί στην χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Lidl

Το χιούμορ πρωταγωνιστεί στην χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Lidl

Απομένουν 44 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά η εορταστική διαφημιστική περίοδος έχει ξεκινήσει με πολλές εταιρείες να κυκλοφορούν τα πρώτα τους σποτ σε ηλεκτρονικά μέσα και τηλεόραση. Μετά τα Marks & Spencer που εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην αξία του community, την Disney που επικεντρώθηκε στη συγκίνηση και το συναίσθημα, αλλά και την Lego που επικοινώνησε το μήνυμα της ισότητας και της αυτοπεποίθησης, η Lidl αποφάσισε να προσθέσει κάτι που λείπει από πολλές σύγχρονες καμπάνιες: το χιούμορ.  

Φέτος οι γιορτές φαίνονται πως θα είναι διαφορετικές. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, η ενεργειακή κρίση και τα υπολείμματα της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν τη χριστουγεννιάτικη διάθεση ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Σε πολλές πλευρές του πλανήτη, οι σχέσεις μεταξύ κρατών και απλών ανθρώπων είναι τεταμένες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Έτσι, οι μικρές ταινίες- διαφημίσεις των brands για τα Χριστούγεννα δεν διαφημίζουν απλά το brand, αλλά αφυπνίζουν τις συνειδήσεις και το εορταστικό πνεύμα των καταναλωτών. 

Μέσα από τη φετινή μίνι ταινία του, ο γερμανικός όμιλος super market Lidl επιχειρεί να μιλήσει για την αξία των παιχνιδιών και έμμεσα να στηλιτεύσει τον τρόπο που οτιδήποτε μπορεί να αποκτήσει viral χαρακτήρα στις μέρες μας. Η μασκότ της φετινής καμπάνιας είναι το λούτρινο αρκουδάκι “Lidl Bear” με το όνομά του να εκφράζει την χιουμοριστική διάθεση της εταιρείας, αφού αποτελεί λογοπαίγνιο των λέξεων “little” και “Lidl”.  

Η εξιστόρηση αρχίζει με την παραδοχή της επιχείρησης ότι δεν σκόπευε να δημιουργήσει έναν χριστουγεννιάτικο ήρωα – απλά έτυχε, όταν ο μπαμπάς σε μια τυπική βρετανική οικογένεια συνειδητοποιεί ότι το πουλόβερ που έφερε το λογότυπο του σούπερ μάρκετ, μίκρυνε γιατί το έπλυνε στο πλυντήριο σε λάθος θερμοκρασία. Η ιδέα της κόρης του να χρησιμοποιήσει το μικροσκοπικό πουλόβερ στο λουτρινό παιχνίδι της δημιουργεί έναν iconic χαρακτήρα. 

Όταν η οικογένεια πηγαίνει να ψωνίσει σε ένα κατάστημα Lidl, οι άνθρωποι αρχίζουν να φωτογραφίζουν το παιχνίδι και να τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, το ανέκφραστο λούτρινο αρκουδάκι έγινε ένας σταρ, που απολαμβάνει φώτα της δημοσιότητας, γράφει τα απομνημονεύματα του, συμμετέχει σε πρεμιέρες ταινιών και πάρτι, ενώ ηχογραφεί και ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Μπορεί η ξαφνική διασημότητα να τα αλλάζει όλα, η αγάπη του μικρού κοριτσιού για το αρκουδάκι της όμως ακόμα υπάρχει. Γι’ αυτό και το λαχταρά και το αναζητεί. Την ημέρα των Χριστουγέννων, μία μέρα που συνδέεται με τα θαύματα, το αρκουδάκι επιστρέφει σπίτι γεμίζοντας χαρά την οικογένεια. 

Η διαφήμιση αυτή ξεχωρίζει από καθετί έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η γεμρανική εταιρεία, που έθετε στο επίκεντρο τα εποχικά της προϊόντα. Αρχικά,  το Lidl Bear παρουσιάζεται με μία λεπτή ειρωνεία και μία χιουμοριστική διάθεση, καθώς είναι ανέκφραστο σε αντίθεση με τη συνηθισμένη προβολή των τρισευτυχισμένων χριστουγεννιάτικων χαρακτήρων. Παράλληλα, το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι πολύ συγκινητικό:  πρέπει να κρατάμε σφιχτά κοντά μας τα άτομα που έχουν πραγματικά σημασία και να μην τα αφήνουμε να φύγουν. Ειδικότερα την περίοδο των γιορτών να είμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να μοιραζόμαστε νόστιμο φαγητό. Με λίγα λόγια παρουσιάζει τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τα Χριστούγεννα: αγάπη, ευγνωμοσύνη, ευτυχία και αισιοδοξία. 

Το Lidl Bear έκανε ήδη το μεγάλο του ντεμπούτο στην βρετανική τηλεόραση και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί στη διαφήμιση της Lidl το 2022, η μασκότ δεν θα είναι διαθέσιμη για αγορά παρά τη μεγάλη ζήτηση που έχει ήδη δημιουργηθεί. 

Αντίθετα, το αρκουδάκι της Lidl αποτέλεσε την έμπνευση και το κεντρικό “πρόσωπο” για τη χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική δράση της Lidl, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί θα βιώσει τη χαρά ενός αγαπημένου παιχνιδιού αυτά τα Χριστούγεννα. Αυτή η δράση της Lidl οφείλεται στην ιδιαιτερότητα των φετινών εορτών και στις προσπάθειες της εταιρείες να ενισχύσει το ανθρωποκεντρικό προφίλ της. 

Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε το Lidl Bear’s Toy Bank. Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια να συγκεντρωθούν νέα ή μεταχειρισμένα παιχνίδια για παιδιά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του κοινοτικού δικτύου Neighborly. Στην προσπάθεια αυτή μπορούν να συμμετέχουν όσοι πελάτες της επιθυμούν μέσω από δωρεές, που θα χαρίσουν σε παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη στην περιοχή τους. Οι δωρεές μπορούν να είναι οτιδήποτε – από μια κάλτσα μέχρι κάτι μεγαλύτερο. Τα περιζήτητα αντικείμενα περιλαμβάνουν παιχνίδια, βιβλία, παζλ και τέχνες και χειροτεχνίες για όλες τις ηλικίες. 

Πληροφορίες από The Drum | Marketing Dive | Lidl 

Βίντεο και Φωτογραφία από Lidl

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.