Πώς η Mondelēz εστιάζει στην εμπειρία των 80.000 εργαζομένων της

Τα τελευταία χρόνια έχουν επιφέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο και τον τόπο εργασίας και μαζί με αυτές τις αλλαγές έχουν μεταβληθεί και οι ανάγκες των εργαζομένων. Πλέον χρειάζονται και αναμένουν περισσότερη υποστήριξη από τους εργοδότες τους, κάτι που αφουγκράστηκε εγκαίρως η Mondelēz επενδύοντας στη βελτίωση της ευημερίας των 80.000 εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία σνακ και ροφημάτων άνοιξε από νωρίς το δρόμο για όλες τις επιχειρήσεις που αναζητούσαν τρόπους να ενσκύψουν στο ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των υπαλλήλων τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Mondelēz εγκαινίασε μια ευρύτερη συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακών εργασιακών εμπειριών Nexthink, προκειμένουνα διατηρήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της κατά την διάρκεια της πανδημίας, να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους τους, αλλά και να βελτιώσει το εταιρικό αποτύπωμα άνθρακα.

Με έδρα το Σικάγο η Mondelēz εμπορεύεται μια τεράστια γκάμα προϊόντων σε 150 χώρες, διαχειριζόμενη εδραιωμένα εμπορικά σήματα όπως τα Milka, Oreo και Cadbury. Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία της, η εταιρεία στοχεύει να αναδειχθεί σε παγκόσμια ηγητική δύναμη στον τομέα των σνακ, της σοκολάτας και των μπισκότων.

Οι 80.000 εργαζόμενοί της αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμή της για το μακρόπνοο αυτό σχέδιό της, όπως εξάλλου αναγνώρισε ο CEO Dirk Van de Put στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων ίδρυσης της εταιρείας. Προσφέροντας σταθερή ανάπτυξη και ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, η εταιρεία καινοτομεί συνεχώς για να βρίσκεται μπροστά από τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και να πλοηγείται σε ένα δυναμικό περιβάλλον.

Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Η ηγετική ομάδα της εταιρείας είχε αρχίσει να ανησυχεί από τις αυξημένες αποχωρήσεις μελών του προσωπικού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία. Δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας άριστης εργασιακής εμπειρίας για τους υπαλλήλους της, η Mondelēz μείωσε το άγχος του προσωπικού, διατήρησε την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια των δύσκολων “κυμάτων” του Covid, ενώ άρχισε ακόμη και να συμβάλλει στη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στόχος της Mondelēz ήταν να βελτιωθεί με βιώσιμο τρόπο όλη η ροή εργασιών του τμήματος IT που βρισκόταν στην “καρδιά” της διαχείρισης των πανδημικών μορφών εργασίας και κυρίως να προληφθεί και να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα πληροφορικής πριν καν το προσωπικό της εταιρείας το αντιληφθεί. Ένα από τα στοιχεία που έγιναν απολύτως σαφή σε αυτό το project ήταν το πώς η διακοπή της τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους των εργαζομένων και, ως εκ τούτου, τη συνολική ψυχική τους υγεία. Γι’ αυτό και ήταν τόσο σημαντικό για την εταιρεία να βελτιώσει την εμπειρία των εργαζομένων ξεκινώντας από το IT. Και όταν είδε ότι απέδωσε στην πράξη, αποφάσισε να εμείνει και να συνεχίζει την υποστήριξή του. Εξάλλου στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, η προληπτική και αποτελεσματική υποστήριξη της πληροφορικής είναι ζωτικής σημασίας.

Γιατί όμως είναι σημαντική η ευεξία στον χώρο εργασίας; Όλοι θέλουν να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους υποστηρίζουν στην εργασία τους, και η ευεξία στο χώρο εργασίας είναι σημαντική και επωφελής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από το άγχος άλλων τομέων της ζωής των εργαζομένων και να κάνει τον χρόνο που περνούν στο γραφείο πολύ πιο εύκολο. Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά τους, είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικοί και ταυτόχρονα να αισθάνονται πιο παραγωγικοί και πολύτιμοι.

Η Mondelēz θέλησε να συμπληρώσει την εστίασή της στην ευημερία με μια εξαιρετική σειρά εκπτώσεων για τους εργαζόμενους, φροντίζοντας και πάλι να είναι εξίσου εύκολη η πρόσβαση σε αυτό τόσο από το smartphone και το laptop, όσο και από τα desktops. Η ομάδα κατέληξε στην σύμπραξη με την πλατφόρμα εκπτώσεων σε επιχειρήσεις SmartSpending ως τον ιδανικό τρόπο για τους εργαζόμενούς της να αγοράζουν άμεσα κουπόνια και να κερδίζουν επιστροφή μετρητών σε εκατοντάδες γνωστούς retailers που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων και ενδιαφερόντων.

Διαβάστε ακόμα: Οι τολμηρές ιδέες έρχονται από εργαζόμενους που νιώθουν ασφαλείς

Έχοντας θέσει ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξής της τη βιωσιμότητα, δεν θα μπορούσε να μην ηγηθεί μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης γύρω από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της χρήσης της πληροφορικής από τους υπαλλήλους της. Για την Mondelēz, η βιωσιμότητα βοηθά στην προώθηση θετικών αλλαγών σε κλίμακα σε όλο το εστιασμένο σύνολο περιβαλλοντικών, κοινωνικών δράσεων και προτεραιοτήτων διακυβέρνησης της εταιρείας, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους εργαζόμενούς της. Η προτροπή της προς όλους τους υπαλλήλους της να κλείνουν τους φορητούς υπολογιστές τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ισοδυναμεί με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε κοινωνικό επίπεδο. Ενώ συμβάλλει στη συνολική παραγωγικότητά τους, καθώς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάνουν τη δική τους εβδομαδιαία “επανεκκίνηση”.

Καθώς ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να αλλάζει, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να ανταποκρίνονται στους εργαζόμενους εκεί που βρίσκονται και να εφαρμόζουν ευέλικτα προγράμματα που μπορούν να εξελίσσονται μαζί τους. Η Mondelēz σκοπεύει μέσα στα επόμενα χρόνια να ενισχύσει περαιτέρω το ανθρωποκεντρικό μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των εργαζομένων, στην προώθηση μιας κουλτούρας ανάπτυξης και στη συνέχιση της οικοδόμησης μιας ομάδας διαφορετικών ταλέντων.

Με πληροφορίες από diginomica

Photo: The Total Business