19 Απρ 2024
READING

Η Pandora συνεχίζει να μεγαλώνει

4 MIN READ

Η Pandora συνεχίζει να μεγαλώνει

Η Pandora συνεχίζει να μεγαλώνει

Ανθεκτική εμφανίζεται η αγοραστική ζήτηση για τα πολύτιμα charms της δανέζικης εταιρείας κατασκευής κοσμημάτων Pandora, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία γ’ τριμήνου. Παρά το γεγονός ότι επανήλθε ταχύτερα από το αναμενόμενο μετά την πανδημία, η επιχείρηση αξιοποίησε την εμπειρία του παρελθόντος εφαρμόζοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης “Phoenix” και προετοιμάζει τα 7.000 καταστήματά της σε όλο τον κόσμο τόσο για την εορταστική σεζόν όσο και για μια ενδεχόμενη ύφεση την ερχόμενη χρονιά. 

Παρά τη μακροοικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών της Pandora είναι μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Με ισχυρά οικονομικά μεγέθη και την κυρίαρχη θέση της εταιρείας στα προσιτά δώρα, η δανέζικη αλυσίδα κοσμηματοπωλείων έχει αναγεννηθεί από τις (πανδημικές) στάχτες της και είναι καλά εφοδιασμένη για να αντέξει μια πιθανή ύφεση και να εκμεταλλευτεί σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες. H Pandora αναμένει ότι τα έσοδα για το σύνολο του έτους θα κυμανθούν μεταξύ 3,48 και 3,55 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Τα στοιχεία λιανικού εμπορίου έδειξαν ότι η κίνηση στα καταστήματά της αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των προϊόντων που αγόρασε κάθε πελάτης παρέμεινε επίσης ο ίδιος. Η εταιρεία έχει περιορίσει τις προωθητικές ενέργειες και έχει αυξήσει τις τιμές στο ένα τρίτο των προϊόντων της, κατά 4% κατά μέσο όρο.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κοσμημάτων στον κόσμο, με βάση την παραγωγική δυναμικότητα, επισήμανε ότι οι πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη αγορά του, υποχώρησαν κατά 3%. Απέδωσε την αναμενόμενη μείωση στην ολοκλήρωση των ενισχυτικών επιδομάτων της αμερικανικής κυβέρνησης λόγω της πανδημίας. Η έκθεση της Pandora για το γ’της τρίμηνο αναγνώρισε επίσης τον αντίκτυπο του κλεισίματος των καταστημάτων στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την εισβολή στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Για να διατηρήσει τη δυναμική της, η Pandora έθεσε τον περασμένο Μάρτιο ένα νέο στρατηγικό σχέδιο με τίτλο “Phoenix” με στόχο να γίνει η “μεγαλύτερη και πιο επιθυμητή μάρκα στην προσιτή αγορά κοσμημάτων”. Η δανέζικη εταιρεία, που ήδη διεκδικεί τον τίτλο ως η μεγαλύτερη μάρκα κοσμημάτων στον κόσμο που είναι γνωστή από περισσότερους καταναλωτές από κάθε άλλη και κατασκευάζει περισσότερα κοσμήματα από οποιαδήποτε άλλη μάρκα στον κλάδο, επιδιώκει να διατηρήσει την κυριαρχία της χρησιμοποιώντας προηγμένες αναλύσεις δεδομένων, διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες της και λογικές επενδύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ανάπτυξη νέων φυσικών σημείων πώλησης.

Τα charms και τα βραχιόλια της αλυσίδας, που ονομάζονται “Moments and Collabs” και βασίζονται σε συνεργασίες με άλλα brands βρίσκονται στον πυρήνα του portfolio της, αντιπροσωπεύοντας το 71% των πωλήσεων. Σταδιακά επεκτείνεται στις νέες κατηγορίες και πλατφόρμες κοσμημάτων “Style και Upstream”, οι οποίες περιλαμβάνουν τα Pandora Timeless (πωλήσεις 17%), τα Pandora Signature (9%) και τα Pandora ME (3%) που δημιουργήθηκαν προκειμένου να απευθυνθούν στοχευμένα στους Gen Z-ers. Η εταιρεία έχει επίσης μεγάλες ελπίδες για την συλλογή διαμαντιών της που ονομάζεται “Pandora Brilliance”, η οποία κυκλοφόρησε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι και πρόκειται να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή είναι η πολυκαναλική στρατηγική της, που εδραιώνεται από τα σχεδόν 7.000 φυσικά σημεία επαφής λιανικής, συμπεριλαμβανομένων 1.423 καταστημάτων που ανήκουν στην Pandora και 5.348 άλλων σημείων πώλησης. Συνολικά, το direct-to-consumer της Pandora αντιπροσωπεύει το 68% των πωλήσεων – 42% στα φυσικά καταστήματα Pandora και 26% μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων της. Η χονδρική διανομή μέσω franchisees και άλλων αντιπροσωπεύει το 32% των πωλήσεων. Στον ορίζοντα, μάλιστα, είναι ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης καταστημάτων που δοκιμάζεται πιλοτικά σε σημαντικές αγορές για το brand, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Κίνα.

Η αλήθεια είναι ότι η Pandora συγκαταλέγεται στα brands που δείχνουν μεγάλη αυτοπεποίθηση τα τελευταία χρόνια. Έχοντας βρει ακριβώς το κοινό της, προσφέρει μια εξατομικευμένη εμπειρία, αφού ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του κόσμημα επιλέγοντας τα charms του, και ποντάρει με αυτήν τη δυνατότητα στα ξεχωριστά, προσωπικά δώρα.

Και παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, που αποτελούν σημάδια για μια επερχόμενη διεθνή οικονομική ύφεση, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που εξακολουθούν να αγοράζουν είδη που δεν τους είναι άμεσα απαραίτητα, όπως είναι τα κοσμήματα και άλλα luxury προϊόντα. Ένας λόγος είναι ότι αυτό τους κάνει να νιώθουν μοναδικοί και ξεχωριστοί. Εξάλλου η αγορά κοσμημάτων, είναι μία επένδυση – όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε χρόνο και συναισθήματα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.