23 Απρ 2024
READING

Η Under Armour επανέρχεται δριμύτερη στον χώρο της αθλητικής ένδυσης

5 MIN READ

Η Under Armour επανέρχεται δριμύτερη στον χώρο της αθλητικής ένδυσης

Η Under Armour επανέρχεται δριμύτερη στον χώρο της αθλητικής ένδυσης

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Under Armour επανέρχεται δυναμικά στον χώρο της αθλητικής ένδυσης όπως αποκαλύπτει η αύξηση των εσόδων της εταιρείας μετά από μια μικρή πτώση το περασμένο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή καθώς και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας δείχνουν ότι η Nike και η Adidas έρχονται αντιμέτωπες με έναν νέο, απρόσμενο και πολύ επιθετικό ανταγωνιστή.

Η αμερικανική εταιρεία Under Armour ιδρύθηκε το 1996 από τον 23χρονο τότε Kevin Plank, πρώην αρχηγό της ομάδας ράγκμπι του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ως παίκτης ο Plank δυσανασχετούσε όταν άλλαζε το μουσκεμένο στον ιδρώτα μακό που φορούσε κάτω από τη φανέλα της ομάδας, αλλά είχε προσέξει ότι τα εφαρμοστά συνθετικά σορτς που χρησιμοποιούσε στην προπόνηση παρέμεναν στεγνά. Όταν αποφοίτησε, κλείστηκε στο υπόγειο του σπιτιού της γιαγιάς του στη Ουάσινγκτον, έφτιαξε το πρώτο του μακό από συνθετικό ύφασμα που απωθούσε τον ιδρώτα και έδωσε μερικά κομμάτια στην πρώην του ομάδα και σε φίλους που είχαν αρχίσει την καριέρα τους στη National Football League (NFL).

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο virtual κόσμος της Nike στο metaverse

Η πρώτη μεγάλη παραγγελία, που σήμανε ότι το όραμά του λαμβάνει άλλες διαστάσεις, ήρθε από το πανεπιστήμιο Georgia Tech, όταν ο υπεύθυνος εξοπλισμού είδε στην εφημερίδα USA Today μια φωτογραφία του παίχτη των Oakland Raiders, Jeff George, με μπλούζα Under Armour. Ακολούθησαν τα πανεπιστήμια Arizona State, North Carolina State και κάποιες μικρές ομάδες. Η θετική διαφήμιση από στόμα σε στόμα αύξησε τις παραγγελίες και μέχρι το τέλος του 1996, ο Plank είχε πουλήσει 500 μπλούζες, κερδίζοντας 17.000 δολάρια. Έκτοτε, η εταιρεία έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Σίγουρα, όμως, αποτελεί από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές της Nike και Adidas και όπως δείχνουν τα νέα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια, σκοεύει να κάνει ακόμα περισσότερο αισθητή την παρουσία της.

Μέσα σε ένα αρκετά απαιτητικό περιβάλλον, η εταιρεία είδε κάτι που δεν περίμενε. Αν και στην αρχή του έτους χρειάστηκε να περιορίσει τις προσδοκίες της, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 1,8%. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα έσοδα της δεν βασίστηκαν στην αμερικάνικη αγορά, όπου σημείωσε πτώση περισσότερο από 2%, αλλά από τη διεθνή όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7%. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από υποδήματα αυξήθηκαν κατά 14% στα 376 εκατομμύρια δολάρια, τα ρούχα μειώθηκαν 2% στα 1 δισεκατομμύρια δολάρια και τα αξεσουάρ μειώθηκαν 12% στα 111 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι πρόσφατες προσπάθειές της να επανακάμψει, με κυριότερα την μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων της, έχουν αποφέρει καρπούς. Η κίνηση αυτή σίγουρα βοήθησε στην αύξηση των πωλήσεων και την αποφυγή του μεγάλου όγκου αποθεμάτων της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, όμως, δημιούργησε ένα μεγάλο “χτύπημα” στα περιθώρια κέρδους της.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν επαναπαύεται και οργανώνεται ώστε να εξασφαλίσει την οικονομική της ευημερία και ανάπτυξη στο μέλλον. Το πρώτο βήμα των πλάνων της περιλαμβάνει την δημιουργία νέω κολλεξιών με διαφορετική στόχευση. Στο παρελθόν η Under Armour είχε επικεντρωθεί στην δημιουργία προϊόντων ειδικά για αθλητές που προπονούνται, ανταγωνίζονται και αναρρώνουν. Πλέον, η εταιρεία στρέφει την προσοχή της σε πιο μοντέρνα στυλ επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στους δυναμικούς καταναλωτές ηλικίας 16 έως 20 ετών. Για να ακολουθήσει αυτό το νέο κοινό, η εταιρεία θέλει να βεβαιωθεί ότι έχει κατανοήσει αυτό που θέλει, δηλαδή την άνεση, το streetstyle και πολλές, διαφορετικές επιλογές ανεξάρτητα από το αν αγωνίζεται, γυμνάζεται ή απλώς χαλαρώνει. Ωστόσο, η νέα συλλογή θα περιλαμβάνει και premium εκδοχές των ευπώλητων προϊόντων της.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Τι ζητά από τα brands στον virtual κόσμο η Γενιά Ζ

Κυρίως, όμως, προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την αφήγηση και την ιστορία της, όχι μόνο προσελκύοντας ένα νέο κοινό αλλά δημιουργώντας και ιδιαίτερα νέα κομμάτια, όπως το αθλητικό παπούτσι UA SlipSpeed. Η ιδιαιτερότητα αυτού του υποδήματος είναι ότι διαθέτει ρυθμιζόμενο τακούνι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Όταν αναποδογυρίζεται, σε κανονική λειτουργία παπουτσιών, χρησιμεύει ως παπούτσι προπόνησης που έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά που βοηθούν τους αθλητές να προπονούνται. Όταν το τακούνι γυρίζει προς τα κάτω, μπορεί να είναι ένα slip-on παπούτσι που οι αθλητές μπορούν να φορέσουν οπουδήποτε.

Σε σημαντική στρατηγική εστίαση για την Under Armour αναδεικνύεται η ψηφιοποίηση. Η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει το brand της, τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης αφήγησης και άλλα εργαλεία για να βοηθήσει την Under Armour να αποδώσει καλύτερα σε έναν ψηφιακό κόσμο. Σκοπός της είναι οι καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν προϊόντα γρήγορα και να βιώνουν βελτιωμένα οπτικά στοιχεία, αλλά και να έχουν ευκολότερες διαδικασίες αγοράς όταν αγοράζουν προϊόντα στο διαδίκτυο. Για τον ίδιο λόγο, δημιούργησε επίσης, ένα νεό loyalty program, το UA Rewards, που έθεσε σε πιλοτική λειτουργία προκειμένου να επιτρέψει στα μέλη του να συμμετέχουν δωρεάν και να κερδίζουν πόντους αγοράζοντας εξοπλισμό Under Armour.

Η χρονική περίοδος που η Under Armour λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις συμπίπτει με αυτή που η Adidas και η Nike εμφανίζονται πιο ευάλωτες από ποτέ εξαιτίας των προβληματικών συνεργασιών τους. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε τελικά ότι χωρίζει τους δρόμους της με μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των social media τα τελευταία χρόνια, τον ράπερ, σχεδιαστή και επιχειρηματία Kanye West, ύστερα από την αυξανόμενη πίεση εκ των έσω και εκ της καταναλαλωτικής της βάσης. Ομοίως, η Nike προχώρησε σε αναστολή της σχέσης της με τον παίκτη των Brooklyn Nets, Kyrie Irving, και της κυκλοφορίας του παπουτσιού Kyrie 8, λόγω της συζήτησης του αστέρα του μπάσκετ για μια ευρέως γνωστή αντισημιτική ταινία.

Η Under Armour δείχνει ότι εξελίσσεται και προχωράει αποφασιστικά προς την ανάδειξή της σε μία από τις καθοριστικές μάρκες αθλητικών προϊόντων. Το επόμενο βήμα της ίσως είναι η εισαγωγή της στο metaverse, όπως άλλωστε έχουν κάνει πολλές άλλες εταιρείες της βιομηχανίες της ένδυσης και υπόδησης.

Με πληροφορίες από Retail Dive | Business Journal

Photo: Under Armour

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.