26 Απρ 2024
READING

Το Twitter φεύγει. Έρχεται το Mastodon.

6 MIN READ

Το Twitter φεύγει. Έρχεται το Mastodon.

Το Twitter φεύγει. Έρχεται το Mastodon.

Οι πρώτες μέρες του Twitter υπό την ηγεσία του Elon Musk δεν στέφονται με ιδιαίτερη επιτυχία. Το αντίθετο. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα ολοένα και περισσότερα brands διακόπτουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, ενώ μπροστά στην επιβολή συνδρομής 8 δολαρίων για την επαλήθευση του λογαριασμού τους, οι χρήστες εγκαταλείπουν την πλατφόρμα. Οι εξελίξεις αυτές στρέφουν το ενδιαφέρον σε μια αναδυόμενη πλατφόρα, το Mastodon. Είναι αυτή η εφαρμογή που θα αντικαταστήσει το twitter;

Όταν τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε η πώληση του Twitter στον Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δήλωσε ότι ήθελε να κάνει το Twitter “καλύτερο από ποτέ”. Bελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και πιστοποιώντας όλους τους χρήστες.

Δυστυχώς ο Musk έδειξε από πολύ νωρίς τι θα μπορούσε τελικά να κάνει: να αποσταθεροποιήσει όλη την αγορά, αφού για μήνες προσπαθούσε να αναιρέσει τη συμφωνία που ο ίδιος ξεκίνησε. Ωστόσο, ο ιδρυτής της Tesla είναι πλέον ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ο καθημερινός πόλεμος, που έχει ανοίξει με επιφανείς και όχι μόνο χρήστες της πλατφόρμας και το γεγονός πως μέσα στην παραζάλη της νίκης του επί των πρώην ιδιοκτητών απέλυσε περίπου το 50% του προσωπικού, έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια από την πλειονότητα των χρηστών αλλά και από τους διαφημιζόμενους που είτε “παγώνουν” τις συμφωνίες εκατομμυρίων ή απλά αποχωρούν πληρώνοντας ένα ελάχιστο ποσοστό για την λύση των συμβολαίων. Μάλιστα, η επισκεψιμότητα του Twitter έπεσε κατά 30%, ειδικότερα από τότε που ανακοινώθηκε η οριστική συμφωνία με τον Elon Musk, στις 28 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon πουλάει και διαφημίσεις

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η φυγή των χρηστών από το Twitter δεν σηματοδοτεί την αύξηση της επισκεψιμότητας στις ήδη γνωστές πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το TikTok. Οι χρήστες επιλέγουν μία καινούρια, το Mastodon. Το Mastodon, με σήμα ένα μαμούθ, μετράει 6 χρόνια ζωής και δημιουργήθηκε από το Γερμανό Eugen Rochko, o οποίος ακόμα και σήμερα είναι ο μοναδικός υπάλληλος πλήρους απασχόλησης, που το προγραμματίζει στο σπίτι του σε μια μικρή πόλη στην ανατολική Γερμανία για ένα μηνιαίο μισθό των €2.400.

Αν και το Mastodon μοιάζει αρκετά με την πλατφόρμα του twitter, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δίκτυο, δηλαδή για τη συλλογή μιας σειράς κοινωνικών δικτύων σε servers από όλον τον κόσμο. Έτσι, ενώ πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook ελέγχονται από μια αρχή, μια εταιρεία, το Mastodon είναι εγκατεστημένο σε χιλιάδες servers υπολογιστών που διευθύνονται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές διαχειριστές που ενώνουν τα συστήματά τους μαζί σχηματίζοντας μια τρόπον τινά ομοσπονδία.

Μπορεί να ακούγεται κάτι πολύ σύνθετο και δύσχρηστο, αλλά στην πραγματικότητα η περιήγηση στον κόσμο του Mastodon είναι αρκετά εύκολη. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνει ένας νέος χρήστης όταν εγγράφεται στη πλατφόρμα, είναι να επιλέξει έναν server με βάση το θέμα που τον ενδιαφέρει. Έπειτα και ανεξαρτήτως από ποιον server επιλέγει ο χρήστης ως κεντρικό σημείο αναφοράς του, μπορεί να ακολουθήσει όσους άλλους χρήστες θέλει, ακόμα και αν βρίσκονται σε άλλους servers. Βέβαια, ο ίδιος θα παραμένει σε μια αρχική κοινότητα, στην οποία συγκεντρώνονται αναρτήσεις που πιθανότατα τον ενδιαφέρουν. Επίσης, αν και οι περισσότεροι servers είναι δωρεάν, υπάρχουν ορισμένοι που ζητούν δωρεές.

Προς το παρόν, το δίκτυο δεν διαθέτει διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να εμποδίζει κάποιον χρήστη να γράψει μια ανάρτηση που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί servers συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, το οποίο δεν διαθέτει κεντρικό έλεγχο από κάποια εταιρεία ή φυσικό χρήστη.

Διαβάστε ακόμα: Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

Έτσι, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή του σε ολόκληρο το σύστημα ή να το κλείσει. Κάποιοι servers έχουν τους δικούς τους ρυθμιστικούς κανόνες, ενώ μερικοί άλλοι δεν έχουν απολύτως κανέναν. Ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει. Ορισμένοι servers επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους, που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να έχουν μεγάλη ποσότητα περιεχομένου μίσους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται σε servers που είναι μπλοκαρισμένοι. Εάν εμφανιζόταν μια εξτρεμιστική φωνή στον δικό τους server, θα ήταν αρκετά εύκολο για άλλους να κόψουν τους δεσμούς τους με αυτόν, αφήνοντας τον λογαριασμό να μιλήσει με τη δική του συρρικνούμενη ομάδα ακολούθων και χρηστών στον απομονωμένο server.

Φυσικά αυτή η άναρχη και αποκεντρωμένη προσέγγιση έχει τα μειονεκτήματά της, όμως φαίνεται προς το παρόν να κερδίζει τους νέους χρήστες, οι οποίοι αναζητούν ένα νέο ελεύθερο μέσο έκφρασης στη θέση του Twitter.

Ήδη πριν ο Musk ολοκληρώσει την εξαγορά του Twitter στις 27 Οκτωβρίου, η ανάπτυξη της Mastodon κυμαινόταν στους 60-80 νέους χρήστες ανά ώρα. Ωστόσο, σε μόλις μία ώρα το πρωί της περασμένης Δευτέρας σημείωσε 3.568 νέες εγγραφές. Πλέον το δίκτυο έχει φτάσει τους 1.028.362 μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Βέβαια, αυτό είναι ακόμα μικρό σε σύγκριση με τους καθιερωμένους αντιπάλους του. Το Twitter ανέφερε 238 εκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες που είχαν δει μια διαφήμιση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το Facebook ανέφερε ότι είχε 1,98 δισεκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες το γ’ τρίμηνο. Αλλά το άλμα στους χρήστες του Mastodon μέσα σε λίγες μέρες, εξακολουθεί να είναι εκπληκτικό.

Ενώ το Mastodon είναι πιο απασχολημένο από ποτέ, ανάμεσα στους χρήστες του συγκαταλέγονται μερικά από τα ονόματα της πολιτικής και της showbiz, στα οποία βασιζόταν μέχρι σήμερα η επιτυχία του Twitter. Πάντως, η ανάπτυξη το Mastodon δημιουργεί μία επιπλέον πίεση στον Elon Musk και το νέο του απόκτημα, όχι τόσο για το πώς θα το συντηρήσει, αλλά κυρίως το πώς θα καταφέρει να πείσει την απαιτητική κοινότητα που αριθμεί περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες πως πρόθεσή του είναι η ελευθερία του λόγου και η ανταλλαγή απόψεων και ειδήσεων σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από ρητορική μίσους.

Σίγουρα, πάντως, τα 8 δολάρια το μήνα για την πιστοποίηση των “επιφανών” και των εταιρικών λογαριασμών της κοινότητας ήρθε να προσθέσει ακόμη μία πινελιά αρνητικής διαφήμισης στις προσπάθειες του. Η αιτιολόγηση πως με 96 δολάρια το χρόνο μπορείς να αποδείξεις πως “δεν είσαι ελέφαντας” φαίνεται πως δημιούργησε ένα μεγάλο, το πρώτο ίσως από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, κύμα φυγής από το twitter. Φαίνεται ότι ο Eugen Rochko θα έχει πολλή δουλειά το ερχόμενο διάστημα. 

Με πληροφορίες από Reuters | BBC | CNN

Photo: Mastodon | Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.