19 Απρ 2024
READING

Η Pfizer δυσκολεύεται στην ανάπτυξη της μετά την πανδημία

5 MIN READ

Η Pfizer δυσκολεύεται στην ανάπτυξη της μετά την πανδημία

Η Pfizer δυσκολεύεται στην ανάπτυξη της μετά την πανδημία

“Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένοι αμφισβητούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Pfizer”, δήλωσε o CEO της εταιρείας, Albert Bourla κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, εκφράζοντας έτσι την εσωτερική δυσαρέσκεια για την υποχώρηση των κερδών της λόγω ταυτόχρονης απομείωσης της πανδημίας. Η επιχείρηση πιστεύει ότι όχι μόνο μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, αλλά είναι σε θέση να δημιουργήσει ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.  

Ο Bourla τόνισε ότι η Pfizer θα αντιμετωπίσει μια αναμενόμενη απώλεια εσόδων μεταξύ 16 και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2025 έως το 2030, καθώς λήγει η προστασία των πατεντών για ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακά της. Αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ορισμένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας μετά από δύο χρόνια κορυφαίων επιδόσεων χάρη στο εμβόλιο κατά του Covid και την αντιιική θεραπεία. 

Εξάλλου ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Moody’s Investors Service, ξεχώρισε πέντε φάρμακα της Pfizer που θα μπορούσαν να δεχθούν πίεση από τα γενόσημα κατά την επόμενη δεκαετία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Eliquis για τη θεραπεία των θρόμβων αίματος, το Vyndaqel για την καρδιομυοπάθεια, το Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το Ibrance για τον καρκίνο του μαστού και το Xtandi για τον καρκίνο του προστάτη. Μαζί, αυτά τα πέντε φάρμακα αντιπροσώπευαν περίπου το 40% των εσόδων της Pfizer το γ’τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Για την εταιρεία που έθεσε τις πρώτες της βάσεις το 1849 σ ένα κτίριο του Μπρούκλιν από τα ξαδέρφια Charles Pfizer και Charles Erhart, οι δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα στα κέρδη της δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι σαφές πόσο ισχυρή θα είναι η ζήτηση για το εμβόλιο κατά του Covid και το Paxlovid καθώς φαίνεται πως ο κόσμος βγαίνει από την πανδημία. Πάντως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το εμβόλιο και η αντιιική θεραπεία αντιπροσώπευαν το 52% των συνολικών εσόδων της Pfizer. 

Η αμερικανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία αναμένεται να προσθέσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια στα έσοδά της έως το 2030, μέσω των πρόσφατων εξαγορών, καθώς και της ανάπτυξης του εσωτερικού αγωγού φαρμάκων και εμβολίων της. Η εταιρεία εστιάζει σε τρεις τομείς: τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), τις ημικρανίες και την ελκώδη κολίτιδα. 

Τα υποψήφια εμβόλια RSV της Pfizer για ηλικιωμένους ενήλικες και βρέφη έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έσοδα δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας. Το εμβόλιό της για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν κατά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Και το εμβόλιό της για βρέφη, το οποίο χορηγείται στις μητέρες όταν πλησιάζουν στο τέλος της εγκυμοσύνης τους, ήταν 81% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου κατά τις πρώτες 90 ημέρες της ζωής των νεογνών. 

Ο Bourla δήλωσε ότι το εμβόλιο για την προστασία των νεογέννητων θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Θα είναι το μοναδικό εμβόλιο RSV στις ΗΠΑ που προστατεύει τα βρέφη με τη χορήγηση του εμβολίου στη μητέρα. Το εμβόλιο RSV για τους ηλικιωμένους ενήλικες θα μπορούσε επίσης να εισέλθει στην αγορά στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Πιστή στη φιλοσοφία των εξαγορών, η φαρμακοβιομηχανία απέκτησε τέσσερις εταιρείες μόνο φέτος για συνολικό ποσό άνω των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα φάρμακα που φέρνουν μαζί τους αυτές οι εξαγορές προβλέπεται να μετακινήσουν την Pfizer περίπου κατά το ένα τρίτο του δρόμου της προς τον στόχο των εσόδων της για το 2030.  

Ο φαρμακευτικός κολοσσός σχεδιάζει μάλιστα να δημιουργήσει το καλύτερο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων για την ημικρανία στον κόσμο, μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Biohaven Pharmaceuticals. Η Pfizer εκτιμά ότι το χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων της για την ημικρανία θα μπορούσε να φτάσει σε μέγιστα έσοδα άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι μόνο στις αμερικανικη επικράτεια περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες. 

Η εξαγορά και του υποψήφιου φαρμάκου της για την ελκώδη κολίτιδα από την Pfizer θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει έσοδα δισεκατομμυρίων. Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια εξουθενωτική φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που πλήττει ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για θεραπείες και η Pfizer αναμένει ότι η αγορά θα αυξηθεί κατά 50% την επόμενη πενταετία.  

Εκτός από την Arena και τη Biohaven, οι εξαγορές περιλαμβάνουν την Global Blood Therapeutics και την ReViral. Η Global Blood Therapeutics παράγει το Oxbryta, μια θεραπεία για τη δρεπανοκυτταρική νόσο. Η ReViral αναπτύσσει αντιιικές θεραπείες για τον RSV.  

Η Pfizer διαθέτει εξάλλου15 φάρμακα και εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τους επόμενους 18 μήνες. Έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πωλήσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας. 

Η Pfizer διαθέτει μακρά ιστορία επιτυχημένης συνεργασίας σε ολόκληρο το οικοσύστημα καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μέσα από ένα ευρύ φάσμα ευέλικτων μοντέλων συνεργασίας και χρηματοδότησης, με κοινό στόχο τη συμβολή της επιστήμης στην δημιουργία καινοτόμων νέων φαρμάκων. Εξάλλου έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το πρόγραμμα “Pfizer Breakthrough Growth Initiative”, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να επενδύσει σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, παρέχοντάς τους παράλληλα πρόσβαση στο επιστημονικό know how της Pfizer για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των πολλά υποσχόμενων προγραμμάτων κλινικής ανάπτυξης που αυτές ήδη “τρέχουν”. 

 

Με πληροφορίες από CNBC 

Photos: Pfizer

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.