ΟΤΕ: Τα τέσσερα δυνατά «χαρτιά» που καθορίζουν την ανάπτυξη του ομίλου

Ο όμιλος ΟΤΕ αποδεικνύει ότι έχει τα εργαλεία εκείνα που του επιτρέπουν να συνεχίζει να μεγαλώνει, μέσα από επενδύσεις και την ανάπτυξη νέων υποδομών τεχνολογίας που φέρνουν την αγορά τηλεπικοινωνιών συνολικά στην επόμενη μέρα. Τέσσερις είναι οι κύριοι πυλώνες που οδηγούν ή θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα την αναπτυξιακή του στρατηγική: η κινητή τηλεφωνία, η τηλεόραση, η ανάπτυξη της οπτικής ίνας και του 5G καθώς και το νέο λανσάρισμα στον τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της υπηρεσίας payzy. 

Το μεγάλο στοίχημα της οπτικής ίνας σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια

Ειδικότερα, οι βασικοί τομείς που καθοδηγούν την ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη του δικτύου Fiber to the Home (FTTH), το οποίο στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου έφτασε σε 733.000 ελληνικά σπίτια και στόχος είναι έως το τέλος της φετινής χρονιάς να έχει φτάσει συνολικά σε 1.000.000 σπίτια. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις νέες ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1Gbps, ο όμιλος έχει καταφέρει να προσθέσει αξία στα προσφερόμενα προϊόντα του, γεγονός που συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων αλλά και της κερδοφορίας του.

Η ενίσχυση του ποσοστού διείσδυσης στις υποδομές FTTH που έφτασε έως και τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό 16% από 10% που ήταν τον περσινό Σεπτέμβριο και 14% στο τέλος Ιουνίου του 2022, οφείλεται εκτός των άλλων και στις κινήσεις προώθησης που έχει εφαρμόσει ο ΟΤΕ. Επιπλέον όμως αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο καθώς το 2023 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιδότησης των συνδρομητών για μετάβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ, με τη χορήγηση κουπονιών. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι αφενός θα ενισχύσει την πελατειακή βάση του ομίλου στον τομέα των συγκεκριμένων ταχυτήτων, αφετέρου θα προσθέσει και έσοδα στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Η τηλεόραση μεγαλώνει κόντρα στον ανταγωνισμό και την πειρατεία 

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ένας ακόμη τομέας όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ. Αυτός της τηλεόρασης, όπου παρά την άφιξη και νέων συνδρομητικών πλατφορμών στην Ελλάδα, ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει τους συνδρομητές του στην Cosmote TV, φτάνοντας τους 644.000 με αύξηση 7,3% σε ετήσια βάση. Πρόκειται μάλιστα για ακόμα σημαντικότερο επίτευγμα εάν κάποιος αναλογιστεί ότι εκτός από τον ισχυρό ανταγωνισμό που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά – την δραστηριοποίηση της EON μετά την εξαγορά της Nova, της Disney+ και άλλων αντίστοιχων συνδρομητικών υπηρεσιών -, η Cosmote TV έχει καταφέρει να ενισχύσει το εκτόπισμά της και κόντρα στην πειρατεία της συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου μεγάλος αριθμών εσόδων χάνεται σε ετήσια βάση για το σύνολο των επιχειρήσεων παροχής συνδρομητικού περιεχομένου.

Θα θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών και τηλεοπτικού περιεχομένου που προσφέρει στους συνδρομητές της η Cosmote TV, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2022 προχώρησε στην ανανέωση των δικαιωμάτων μετάδοσης του Κυπέλλου Ελλάδος. 

Η κινητή τηλεφωνία

Τρίτος και βασικός πυλώνας ανάπτυξης εκτός από την οπτική ίνα και την τηλεόραση που προαναφέρθηκε, είναι αυτός της κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για έναν τομέα όπου κανείς θα περίμενε ότι η ωρίμανση του συγκεκριμένου κλάδου της αγοράς, θα ήταν αιτία στασιμότητας. Κάτι τέτοιο παρόλ’ αυτά δεν φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση του ομίλου ΟΤΕ. Κι αυτό γιατί η πελατειακή βάση του στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου έφτασε τα 7,4 εκατομμύρια αυξημένη κατά 5,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Εκτιμάται ότι η αξιοπιστία του δικτύου της Cosmote καθώς και το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο 5G, αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες εμπιστοσύνης που καθορίζουν και την αύξηση της συνδρομητικής βάσης το τελευταίο διάστημα. 

Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ συνεχίζει να διευρύνει το δίκτυο 5G,  προσφέροντας ταχύτητες που υπερβαίνουν το 1Gbps σε ορισμένες περιοχές, και οδεύει στην επίτευξη του στόχου του για πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο το 90% για το τέλος του 2023. Επιπλέον είναι προγραμματισμένο να αναπτύξει δίκτυο 5G Standalone που θα αποτελέσει ουσιαστικά το επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη του δικτύου 5G έως το τέλος του 2023. 

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, ο νέος επιχειρηματικός πυλώνας

Επιπρόσθετο πυλώνα ανάπτυξης της δραστηριότητας του ομίλου αναμένεται ότι θα αποτελέσει στο εξής και η πρόσφατη είσοδος στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω του κινητού τηλεφώνου, λανσάροντας την υπηρεσία “Payzy by Cosmote”. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αναμενόμενη κίνηση, καθότι προϋπήρχε η εταιρεία Cosmote Payments για την υλοποίηση της συγκεκριμένης στόχευσης. Εκτιμάται ότι ο τομέας αυτός μπορεί να έχει σημαντικές προοπτικές μελλοντικά, προσφέροντας ουσιαστικά στους χρήστες πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο.