Έρευνα | Προβάδισμα των φυσικών πωλήσεων έναντι των διαδικτυακών

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά από το 2019 που οι καταναλωτές αναμένουν να κάνουν περισσότερες από τις γιορτινές αγορές τους στα καταστήματα (46%) παρά μέσω διαδικτύου (45%). Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα προθέσεων αγορών από το NPD Group, ο αριθμός των καταναλωτών που σχεδίαζαν να ψωνίσουν μέσω διαδικτύου για τις γιορτές υποχώρησε μεν λίγο, από 85% πέρυσι σε 80% φέτος, ωστόσο αυτή η διαφορά αποτυπώνει τη μεγαλύτερη αλλαγή της επιστροφής των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα.  

Οι πληροφορίες που βασίζονται σε αποδείξεις ολοκλήρωσης αγοράς από το NPD, υποστηρίζουν τα νέα ευρήματα, με τα έσοδα από τις πωλήσεις στα καταστήματα να αυξάνονται κατά 1% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, και τις διαδικτυακές πωλήσεις να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα.Οι retailers πρόκειται να κερδίσουν τα μέγιστα από τη φθίνουσα εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια των εορτών, επισημαίνοντας την αυξανόμενη συνείδηση του κόστους μεταξύ των καταναλωτών ως πιθανό λόγο. Στην πραγματικότητα, το 44% των καταναλωτών σχεδιάζει να ψωνίσει από μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σε σύγκριση με 42% το 2021. 

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια έντονων διαδικτυακών αγορών, οι καταναλωτές όμως εμφανίζονται έτοιμοι να επιστρέψουν στο “άθλημα” των αγορών. Παρά το γεγονός ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες για ταξίδια τη φετινή εορταστική σεζόν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της επικείμενης ύφεσης, τα έσοδα από τις πωλήσεις μέχρι τον Οκτώβριο μειώθηκαν μόλις κατά 1% κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους, γεγονός που δείχνει ότι οι αγοραστές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα σε προϊόντα εκτός των ταχυκίνητων, παρόλο που οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Σχεδόν το 80% των καταναλωτών εξακολουθούν να σχεδιάζουν να κάνουν τουλάχιστον μερικές από τις γιορτινές αγορές τους μέσω διαδικτύου, ωστόσο τα σχέδια τους για εξ ολοκλήρου αγορές από e-retailers εμφανίζονται περιορισμένα. Λιγότεροι από τα τρία τέταρτα των καταναλωτών αναμένουν να κάνουν τις αγορές τους αποκλειστικά από διαδικτυακούς ιστότοπους, από 79% που ήταν πέρυσι. Απ’ αυτούς το 16% αναμένει ότι θα παραλάβει τις αγορές του στα φυσικά καταστήματα κάνοντας χρήση των υπηρεσιών click-and-collect που αναδύθηκαν κατά την πανδημία, σε σχέση με 14% πέρυσι, γεγονός που θα συντελέσει στην αύξηση επισκεψιμότητας στα φυσικά σημεία πώλησης.  

 
Η παρόρμηση και η αυτοφροντίδα είναι αναπόσπαστο μέρος της εορταστικής τάσης για αγορές. Χωρίς αυτά είναι δύσκολο να επιτευχθεί αύξηση πωλήσεων και περαιτέρω ανάπτυξη. Είναι λογικό και επόμενο η επιτυχία τη φετινή σεζόν να εξαρτάται από την ικανότητα των retailers να αξιοποιήσουν τις προσφορές και τα προϊόντα που απευθύνονται στην παρορμητική καταναλωτική διάθεση. Οι retailers γνωρίζουν την αυξανόμενη τάση προς τις προσφορές γι’ αυτό και προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τη μείωση των τιμών τους.

Στον “χορό” των προσφορών έχουν ήδη μπει οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, εταιρείες καλλυντικών, αθλητικών ειδών, ένδυσης και υπόδησης και φυσικά των εποχιακών ειδών. Σε ορισμένες κατηγορίες δώρων οι τιμές αναμένεται να μειωθούν πάνω από 20%, σύμφωνα με την Adobe Analytics. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά είδη και τα παιχνίδια αναμένεται να σημειώσουν τα μεγαλύτερα επίπεδα εκπτώσεων από τότε που η Adobe άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία το 2017.  

Η αύξηση των επιπέδων αγορών στα καταστήματα θα προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη στους λιανοπωλητές που μπορούν να δελεάσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν με βάση το συναίσθημα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος αποθέματος, αλλά παράλληλα να δώσει ώθηση στις χαμηλότερες τιμές των καταστημάτων. Τι θα ψωνίσουν όμως φέτος οι καταναλωτές;

Τα ρούχα είναι η Νο1 κατηγορία που οι καταναλωτές σκοπεύουν να χαρίσουν σε άλλους αυτές τις γιορτές, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία έρευνας αγοράς, NPD Group. Εκτός όμως από τα δώρα, ο κόσμος θα αγοράσει ρούχα και για τον εαυτό του. Το 43% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσε ότι πρέπει να αγοράσει νέα παλτό και σακάκια για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο. Ίσως αυτό το ενδιαφέρον για τα πανωφόρια, να οφείλεται στην επιστροφή στο γραφείο, στα πάρτι και σε άλλες εκδηλώσεις, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλαρώνουν. Πέρα από τα ρούχα όμως, οι καταναλωτές σχεδιάζουν να αγοράσουν προϊόντα τεχνολογίας. Υψηλότερη θέση στις προτιμήσεις του κόσμου κατέχουν τα smartphones. Ύστερα έρχονται τα tablet και τα smartwatches, αλλά και τα ακουστικά.

Μάλιστα το ενδιαφέρον για τα smartwatches είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την NPD. Παράλληλα υπάρχει μια σαφής στροφή προς αγορές πρακτικών ή χρηστικών ειδών αντί για απλών δώρων, όπως και η αγορά κάποιας δωροκάρτας από επώνυμες αλυσίδες. 

 

Με πληροφορίες από Chain Store Age 

Photo: Unslpash