25 Απρ 2024
READING

Η πρόκληση της Septona μπροστά στην βουτιά πωλήσεων των αντιβακτηριδιακών προϊόντων

4 MIN READ

Η πρόκληση της Septona μπροστά στην βουτιά πωλήσεων των αντιβακτηριδιακών προϊόντων

Η πρόκληση της Septona μπροστά στην βουτιά πωλήσεων των αντιβακτηριδιακών προϊόντων

Σε μία περίοδο κατά την οποία τα δεδομένα για το σύνολο της βιομηχανίας φέρνουν πιεστικές συνθήκες σε επίπεδο κερδοφορίας λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, η Septona δεν φαίνεται να μένει έξω από αυτό.

Ταυτόχρονα όμως μία μεγάλη πρόκληση για εταιρείες όπως η Septona είναι η καθίζηση που παρουσιάζουν τα αντισηπτικά μαντηλάκια αλλά και προϊόντα αυτής της μορφής. Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο του 2022 οι πωλήσεις για τα αντισηπτικά μαντιλάκια σε τζίρο ήταν μειωμένες κατά 23,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και σε τεμάχια κατά 36,1%, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για μία κατηγορία προϊόντων με καθαρά ευκαιριακά χαρακτηριστικά που γνώρισε ισχυρότατη ανάπτυξη στη διάρκεια της πανδημίας. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το χρονικό διάστημα εκείνο όπου υπήρχαν ελλείψεις στα ράφια από τα συγκεκριμένα προϊόντα και που όταν αυτά ήταν διαθέσιμα σε πολλές των περιπτώσεων οι τιμές τους κινούνταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αργότερα βέβαια άρχισαν να εξισορροπούν τα δεδομένα και η ίδια η αγορά κατάφερε να διορθώσει τις στρεβλώσεις που παρουσίαζε η κατηγορία. Ταυτόχρονα μία ακόμα κατηγορία όπως είναι τα αντιβακτηριδιακά τζελ που επίσης παράγει η Septona, εμφανίζουν κάμψη πωλήσεων σε τζίρο κατά 32% στο εννεάμηνο του 2022 και σε τεμάχια κατά 30,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Αύξηση του τζίρου και μείωση των κερδών

Παρόλα αυτά η εταιρεία που διανύει το πεντηκοστό έτος της πορείας της -καθότι ιδρύθηκε το 1973- κατάφερε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα μεγέθη της σε επίπεδο τζίρου το 2021, όμως δεν συνέβη κάτι ανάλογο με την κερδοφορία της. Είναι ευρύτερα γνωστό άλλωστε ότι οι κατηγορίες που μεσουράνησαν στη διάρκεια των κυβερνητικών περιορισμών λόγω της πανδημίας όπως είναι τα αντισηπτικά και που αποτέλεσαν βασικό όχημα ανάπτυξης της επιχείρησης, πλέον δεν αποδίδουν το ίδιο για τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της IRI, το 2021 η κατηγορία των προϊόντων ατομικής υγιεινής και ομορφιάς έχασε σε τζίρο ποσοστό 2,1%, ενώ στο εννεάμηνο του 2022 ο τζίρος ήταν ενισχυμένος κατά 2,4%. Ωστόσο ο τζίρος του 2022 παρουσιάζεται αυξημένος κυρίως λόγω των ανατιμήσεων που έχουν επιβληθεί στα προϊόντα και επομένως μόνο αντιπροσωπευτικός δεν μπορεί να θεωρηθεί. Κι αυτό γιατί σε τεμάχια η αγορά προϊόντων ατομικής υγιεινής και ομορφιάς χάνει πωλήσεις κατά 4,7% στο εννεάμηνο του 2022, ενώ και στη διάρκεια του 2021 συνολικά οι απώλειες σε τεμάχια ήταν στα επίπεδα του 6,8%.

Η Septona το 2021 κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της στα 84,3 εκατομμύρια ευρώ (83,2 εκατ. ευρώ το 2020), κάτι που με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και τις ενδείξεις της αγοράς θα συμβεί και φέτος με την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της να προέρχεται ωστόσο από τον πληθωρισμό και τις αυξημένες τιμές των προϊόντων. Βλέποντας κανείς λίγο ειδικότερα τη Septona θα διαπιστώσει ότι τα μεικτά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 2% το 2021 στα 34,4 εκατομμύρια ευρώ από 33,7 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Εντούτοις τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν μειωμένα στα 2,47 εκατομμύρια ευρώ από 6,16 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Το αντίδοτο των εξαγωγών και η απάντηση στις απώλειες της Ελλάδας

Στο ερώτημα πώς αντισταθμίζει η επιχείρηση τις απώλειες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά, η απάντηση βρίσκεται στις εξαγωγές. Κιαυτό γιατί το 55% του τζίρου της είναι από τον εξαγωγικό τομέα, ενώ το υπόλοιπο 45% προέρχεται από την Ελλάδα. Η επωνυμία “Septona” και τα προϊόντα που αυτή φιλοξενεί στην ομπρέλα της ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή σε 49 χώρες του κόσμου, ενώ συνολικά η εταιρεία συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κινείται εξαγωγικά σε 70 χώρες.

Σήμερα η Septona επενδύει στη δημιουργία ενός ακόμη εργοστασίου στα Οινόφυτα, το οποίο θα είναι το έκτο και που έρχεται ουσιαστικά να προστεθεί στα 4 προϋπάρχοντα στην Ελλάδα και στο ακόμη ένα που διατηρεί η επιχείρηση στη Βουλγαρία. Στόχος με αυτόν τον τρόπο είναι να αυξήσει την παραγωγική της δυναμική και να πετύχει την καλύτερη κατανομή και διαχείριση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ύψος 15 εκατομμυρίων ευρώ και οι εργασίες κατασκευής ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Οι προκλήσεις είναι εδώ για μία ακόμα ελληνική βιομηχανία, που όμως έχει αποδείξει στο πέρασμα των ετών ότι μπορεί να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.