23 Απρ 2024
READING

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει χορηγούς και “αντιχορηγούς”

4 MIN READ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει χορηγούς και “αντιχορηγούς”

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει χορηγούς και “αντιχορηγούς”

Ήδη από την ιδέα της δημιουργίας της, η σκοτσέζικη BrewDog φλέρταρε ανοιχτά με την αμφισβήτηση καθετί καθιερωμένου. Βασισμένη σε μια μεταπάνκ φιλοσοφία, η σκόπιμη διχόνοια ήταν πάντα το δόγμα της. Και τώρα το αποδεικνύει ξανά, διαφημίζοντας την “αντιχορηγία της” στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου στο Κατάρ.

Στις πρώτες μέρες λειτουργίας της το 2008, το χιούμορ και το “ενοχλητικό” marketing της BrewDog θεωρήθηκαν ανατρεπτικά. Κέρδισε εύκολα τα εύσημα της βιομηχανίας και των καταναλωτών της, ωστόσο ένας αυξανόμενος αριθμός σφαλμάτων και σκανδάλων, όπως τρανσφοβικές διαφημίσεις, κατηγορίες για λογοκλοπή, κακοποίηση ζώων, οδήγησε την indie ζυθοποιία στην αποκαθήλωση.

Η αρχική κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων της ζυθοποιίας BrewDog κέρδισε τον σεβασμό της αγοράς, μαζί με μια ποικιλία διακρίσεων, όπως το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπύρας του 2008 και το Βραβείο Tenon Entrepreneur of the Year για την επίδειξη “εξαιρετικού οράματος και ηγεσίας” στα Εθνικά Επιχειρηματικά Βραβεία της Σκωτίας την ίδια χρονιά. Ταυτόχρονα εξασφάλισε συμφωνία με την Tesco για διάθεση πολλών ετικετών της. Τα πρώτα δείγματα “επιτηδευμένης ανυπακοής” ήρθαν λίγο αργότερα όταν ζήτησε την κατάργηγη του του ομίλου Portman, του οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που προωθεί τη λογική κατανάλωση αλκοόλ, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζει την ανάπτυξη μικρών εταιρειών ζυθοποιίας.

Διαβάστε ακόμα: H καμπάνια της χορηγού της UEFA Heineken, για να διορθώσει τις στατιστικές στο ποδόσφαιρο

Το 2010 κατηγορήθηκε από φιλοζωικές οργανώσεις και προκάλεσε την αρνητική αντίδραση ακόμη και των φανατικών πελατών της, όταν παρουσίασε τη δυνατότερη μπύρα στον κόσμο, την ABV “The End of History” με 55% αλκοόλ, η οποία πωλούνταν μέσα σε ταριχευμένο σκίουρο ή κουνάβι, προς €600-€850. Πέντε χρόνια μετά 8.000 άτομα υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας κατά της διαφήμισης “Don’t Make Us Do This… Equity for Punks” της ζυθοποιίας, στην οποία εμφανίζονταν οι ιδρυτές της, James Watt και Martin Dickie, να ποζάρουν ως drag queens. Η διαφήμιση χαρακτηρίστηκε ως “προσβλητική καρικατούρα ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους υφίστανται ήδη διακρίσεις καθημερινά όπως άστεγοι, τρανς γυναίκες και εργαζόμενοι του σεξ”. Απέναντι στο κίνημα αυτό και τις προτροπές του να δωρίσει τα έσοδα σε σχετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, η BrewDog απλώς ειρωνεύτηκε.

Τώρα, παρουσίασε μια σειρά από out-of-home διαφημίσεις οι οποίες αγγίζουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά στον κόσμο, του Παγκόσμιου Κυπέλλου που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στο Κατάρ. Οι διαφημίσεις που κατέκλυσαν μεγάλες επιφάνειες κτιρίων στο Λονδίνο φέρουν τη δημιουργική σφραγίδα του βρετανικού τμήματος της Saatchi & Saatchi και κατακρίνουν τόσο τον ποδοσφαιρικό θεσμό όσο και τη χώρα φιλοξενίας της τρέχουσας διοργάνωσης. “Περήφανος αντιχορηγός του Παγκόσμιου Κυπέλλου F*”, “The Beautiful Shame”, “Eat, Sleep, Bribe, Football” και “Πρώτα η Ρωσία και μετά το Κατάρ. Ανυπομονούμε για τη Βόρεια Κορέα”.

Σύμφωνα με την ίδια την BrewDog το ποδόσφαιρο είναι προορισμένο για όλους. Όχι όμως και η διοργανώτρια χώρα, Κατάρ. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, το μαστίγωμα αποτελεί μια αποδεκτή μορφή τιμωρίας και δεν υπάρχει καμία μομφή για το γεγονός ότι πέθαναν 6.500 εργάτες από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα, προκειμένου να κατασκευάσουν τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων αυτών αποδίδεται στις κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι στοιβάζονται σε κοντέινερ και εργάζονται για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε ακόμα: Η New Balance γιορτάζει τις “υποκουλτούρες” ποδοσφαίρου με docuseries στο YouTube

Η BrewDog αποφάσισε να προσφέρει επίσης τα κέρδη της από την dry-hopped Pilsner μπίρα “Lost Lager” που θα πουληθεί κατά τη διάρκεια του τουρνουά, για την καταπολέμηση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, το σκοτσέζικο brand ταυτίστηκε με τις απόψεις πολλών πελατών του και άλλων επιχειρήσεων που ανησυχούν για τη χώρα φιλοξενίας του Μουντιάλ λόγω της σκληρής της στάσης απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλα αυτά, δέχθηκε πυρά στα social media όταν ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει τους αγώνες στην φερώνυμη παμπ της. Η αγάπη της εταιρείας για το ποδόσφαιρο και όχι για την διαφθορά, την κακοποίηση και τον θάνατο, ήταν η απάντησή της BrewDog στους επικριτές της.

Η τολμηρή στρατηγική marketing της εταιρείας την έφερε πολλές φορές σε αμηχανία κατά το παρελθόν – χωρίς να την νοιάζει ιδιαίτερα όμως. Η καμπάνια της αποσκοπεί στην κραυγαλέα κατάδειξη των προβλημάτων του Μουντιάλ και στην αντίδραση απέναντι σ’ αυτήν. Η ιδρυτική ομάδα όμως ξέρει καλά ότι όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει τους αγώνες. “Για να είμαστε ξεκάθαροι, αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Ελάτε λοιπόν μαζί μας. Ας σηκώσουμε ένα ποτήρι στους παίκτες. Στους οπαδούς. Στην ελευθερία του λόγου”.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Brewdog

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.