21 Νοέ 2024
READING

Η Birkenstock έκανε το άσχημο μόδα

5 MIN READ

Η Birkenstock έκανε το άσχημο μόδα

Η Birkenstock έκανε το άσχημο μόδα

Η Birkenstock, η μάρκα που δημιουργήθηκε το 1774 από τον Johann Birkenstock, φοριέται από κορυφαία μοντέλα και κερδίζει την αναγνώριση από όλα τα fashion brands μόδας ως το πιο απρόσμενο αλλά must-have παπούτσι κάθε σεζόν. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Αρχικά οι περιτυλιγμένες σόλες τους από φελλό προορίζονταν για όσους ασχολούνταν με τον ιατρικό τομέα. Σήμερα, κυριαρχούν παντού. 

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας σήμαιναν ένα μόνο πράγμα για τις περισσότερες ντουλάπες: άνεση. Τον Ιούλιο του 2020 η βρετανική Vogue ανακήρυξε τα Birkenstocks το επίσημο σανδάλι του 2020, ενώ η μηχανή αναζήτησης μόδας Lyst ανέφερε ότι είχαν γίνει το πιο περιζήτητο παπούτσι της πλατφόρμας. Εν τω μεταξύ, τα μοντέλα Kendall Jenner, Gigi Hadid και Kaia Gerber εμφανίστηκαν με τα δικά τους, με και χωρίς κάλτσες. Καθόλου άσχημα για ένα παπούτσι που ισχυρίζεται μέχρι σήμετα ότι έβαζε πάντα την ορθοπεδική του ικανότητα πάνω από την γοητεία της μόδας.

Το μήνυμα όμως ελήφθη. Και έτσι πέρυσι η Birkenstock ανακοίνωσε τα σχέδια επέκτασής της, σκοπεύοντας να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ένα ακόμη εργοστάσιο στο Pasewalk, στη βορειοανατολική Γερμανία. Για την οικογενειακή επιχείρηση έκτης γενιάς που απασχολεί πάνω από 5.000 άτομα παγκοσμίως, η νέα επένδυση ανοίγει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Εργασίας της Γερμανίας πιστεύει ότι αυτή η μετακίνηση της Birkenstock θα μετατρέψει τη βορειοανατολική Γερμανία σε βιομηχανικό κόμβο και θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα προσθέσουν αξία στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα: H πρώτη παγκόσμια καμπάνια της Birkenstock εξηγεί γιατί τα παπούτσια της είναι άσχημα

Πώς όμως κατάφεραν τα “άσχημα” Birkenstocks, από παπούτσια που προορίζονταν για νοσοκόμους, να γίνουν “must” κομμάτια μία γκαρνταρόμπας και να γίνει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της βιομηχανίας της βορειοανατολικής Γερμανίας; Η αλήθεια είναι πως δεν κολακεύουν το πόδι και τη σιλουέτα, αλλά η άνεση και η απαλότητα που προσφέρουν είναι μοναδική. Όμως παρά τη μεγάλη αυτή άνεση, η γερμανική εταιρεία πάλεψε για να αφήσει το στίγμα της στη μόδα μέχρι το 1966, όταν οι τότε fashionistas “ταξίδεψαν” τελικά τα Birkenstocks στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H αρχή της οικογενειακής αυτής επιχείρησης παπουτσιών, πάει πίσω στον Johann Birkenstock, που εργάστηκε ως υποδηματοποιός στην πόλη Neustadt της Γερμανίας το 1774. Το 1896, ο εγγονός του, ο υποδηματοποιός Konrad με έδρα την Φρανκφούρτη, είχε ανοίξει δύο καταστήματα και λάνσαρε τις καινοτόμες ανατομικές σόλες Fussbett, που στόχο είχαν να υποστηρίζουν και να ταιριάζουν άψογα στο πόδι. Μέχρι το 1925 είχαν φτάσει να πωλούνται σε όλη την Ευρώπη.

Η εταιρεία επεκτάθηκε σε εβδομαδιαία εκπαιδευτικά μαθήματα για επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, σχετικά με τα μυοσκελετικά και κυκλοφορικά οφέλη, των ειδικών υποδημάτων της. Στη συνέχεια, το 1947, ο γιος του Konrad, Karl, δημοσίευσε το βιβλίο “Podiatry-The Carl Birkenstock System” επεξηγώντας την προσέγγισή του σχετικά με το “φυσικό βάδισμα” για υγιή πόδια. Αυτό ήταν το πρώτο από τα πολλά βιβλία και εγχειρίδια Birkenstock γεμάτα με ιδέες για τόνωση των ποδιών, όπως το περπάτημα στη φύση χωρίς παπούτσια και το βύθισμα των ποδιών σε άλατα πευκοβελόνας και κρύο νερό.

Στη δεκαετία του 1990, τα σανδάλια παρουσιάστηκαν σε μια νέα χρωματική παλέτα. Και ενώ ο κόσμος της μόδας τα κατατάσσει στα λεγόμενα “ugly shoes”, μεγάλοι οίκοι μόδας δημιουργούν τις δικές τους παραλλαγές για να ανταγωνιστούν τα Birkenstocks. Όπως ο Valentino, που δημιούργησε μια τυπωμένη έκδοση καμουφλάζ και η Proenza Schouler με πιο minimal versions.

Διαβάστε ακόμα: Η ασταμάτητη επιτάχυνση της fast fashion

Μπορεί με μια πρώτη ματιά να μην εντυπωσιάζουν, ωστόσο πλέον ανήκουν στην κατηγορία των cult υποδημάτων, που κατάφεραν να γνωρίσουν τεράστια επιτυχία και εξακολουθούν να κοσμούν τα πόδια των χίπηδων, των μοντέλων, των μαμάδων, των μπαμπάδων ακόμα και της Generation Z – και στην Ελλάδα να ταυτίζονται για δεκαετίες με το “τουριστικό σανδάλι με κάλτσα”, που τώρα έγινε πια trend στη μόδα.

Καθώς λοιπόν το brand αναβαθμίστηκε και στυλιστικά, φέτος η Birkenstock ενέταξε τις συνεργασίες της με του οίκους υψηλής ραπτικής Dior και την Jil Sander και τον Manolo Blahnik στο πολυτελές ρόστερ της, την ίδια στιγμή που έχει απορρίψει συνεργασίες με εμβληματικά streetwear brands, όπως η Supreme. Παράλληλα, γιόρτασε τα 248 χρόνια από την ίδρυσή της με την καμπάνια “Ugly for a Reason”, η οποία επικοινωνήθηκε μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, που ρίχνει φως στο ανθρώπινο πόδι, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους για τη σημασία της υγείας των ποδιών και τον ρόλο που παίζουν τα υποδήματα Birkenstock για τη διατήρησή της.

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το παπούτσι με τον φελλό έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ακόμα πιο δημοφιλές. Η παραλλαγή τους για τον χειμώνα ακούει στο όνομα “Boston”, και πρόκειται για την κλειστή εκδοχή των κλασικών σανδαλιών, από τσόχα και σουέντ, με μαλακό και ζεστό εσωτερικό, που τα καθιστά ιδανικά ακόμη και για τις πιο κρύες ημέρες.

Η Birkenstock, όμως, παραμένει το brand παπουτσιών που οι καταναλωτές είτε αγαπούν είτε μισούν. Είναι τόσο hot, που το μοντέλο από δέρμα σουέτ χρώματος γκρι μελανζέ (γνωστό και ως greige), το αγαπημένο των χρηστών στο TikTok, έχει εξαντληθεί σε κάθε μέγεθος στον ιστότοπο της γερμανικής υποδηματοποιίας. Κατά τη βρετανική Vogue, εξάλλου, η επιτυχία του βασίζεται στην πολυμορφικότητά του και το στιλ “part slipper, part chunky loafer”.

Με πληροφορίες από Fashion United | Vogue | CNN

Photo: Birkenstock

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.