Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ισχυρότατη παρουσία του οίκου μόδας Prada στον χώρο της μόδας. Δεν είναι τυχαίο που η ηγετική φυσιογνωμία της αρχισυντάκτριας της Vogue, Anna Wintour, φοράει ως επί τo πλείστoν υποδήματα του οίκου, από την οποία εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της ταινίας του 2006 “The Devil Wears Prada”. Για κάποια χρόνια, ωστόσο, η Prada είχε επισκιαστεί από την Gucci της Kering. Όχι πια. Ο ιταλικός όμιλος πολυτελείας φαίνεται να αλλάζει επιτέλους την τύχη του, εν μέρει χάρη στη δημοτικότητά του στην Gen Z.
Τα τελευταία χρόνια, o oίκος Prada έχει καταφέρει να γνωρίσει μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους νέους που γεννήθηκαν μεταξύ του 1997 και του 2012, την Gen Z. Οι λόγοι που ο οίκος πέτυχε “να μιλήσει στις καρδιές” αυτών των αγοραστών είναι πολλοί, όμως ο βασικότερος έχει να κάνει με το πάθος αυτής της γενιάς για οτιδήποτε σχετίζεται με τα 90’s και 2000’s. Βασιζόμενος, λοιπόν, σ’ αυτή την ανάγκη των νέων του σήμερα, ο οίκος κατάφερε να οικοδομήσει ένα πιστό κοινό που αγοράζει τα ρούχα του και έτσι συνδράμει με τον τρόπο του στην αύξηση των κερδών του.
Συνδυάζοντας το παλιό με το νέο, το 2018 η Prada δημιούργησε κάτι μοντέρνο και εμβληματικό, παράλληλα όμως κλασικό και διαχρονικό, κυκλοφορώντας σχέδια παλιά με μία νέα πνοή. Πηγή έμπνευσης και αιτία αυτής της “επιστροφής” είναι η vintage τσάντα ώμου της Prada φτιαγμένη από νάιλον και η επιτυχία που γνώρισε.
Διαβάστε επίσης: Τα διαφορετικά NFTs που λανσάρει η Prada με την Adidas
Το κομμάτι αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πασαρέλα το 1984 και ήταν βασικό αξεσουάρ των it-girls της δεκαετίας του ’90, ενώ όταν κυκλοφόρησε σε μικρότερο σχήμα -ακολουθώντας τη μόδα του 2000- δεν έλειπε από την γκαρνταρόμπα των fashion moguls του millennium. Χρόνια μετά, σύγχρονα super model και fashions icons εμφανίστηκαν να φοράνε την ίδια vintage τσάντα. Η επανεμφάνισή της προκάλεσε φρενίδιτα στους Gen Z-ers, που κατέληξαν στα thrift shops και στα second hand καταστήματα για να βρουν τέτοιου είδους τσάντες. Έτσι, η Prada πήρε την απόφαση να λανσάρει ξανά το πετυχημένο – και πλέον διαχρονικό- κομμάτι, δίνοντας του πολύ έξυπνα το όνομα “Re-Edition”. Και φυσικά, η επιτυχία του ήταν και είναι τεράστια.
Μάλιστα, σύμφωνα με την πλατφόρμα μόδας Lyst, η τσάντα αυτή αποτελεί μία από τις τρεις πιο περιζήτητες τσάντες σχεδιαστών παγκοσμίως. Παράλληλα, η Re-Edition κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της Prada συνολικά, βάζοντας την ξανά στον χάρτη μετά τη πτώση που σημείωνε τα τελευταία χρόνια. Τότε ήταν που πολλοί υπέθεσαν πως η οικογένεια Prada, που κατέχει το 80% των μετοχών της εταιρίας, θα αναγκαζόταν να την πουλήσει στον επιχειρηματικό γίγαντα Kering, που έχει την ιδιοκτησία πολλών μεγάλων οίκων της Ευρώπης και του κόσμου. Ωστόσο, από μια στροφή της τύχης, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά χάρη στη νέα γενιά.
Τα “throwbacks”, λοιπόν, μπορούν να γίνουν ένα πολύ πετυχημένο τέχνασμα marketing για την προσέλκυση των καταναλωτών της γενιάς Ζ. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Gen Z-ers δεν φόρεσαν ποτέ τα ρούχα της δεκαετίας του 2000 και των τελών των ‘90s, γιατί τότε ήταν παιδιά. Έτσι, από τη μία, τώρα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κομμάτια που είδαν να κυκλοφορούν όσο μεγάλωναν. Πολλές φορές, μάλιστα, μετά την επανέκδοση ενός προϊόντος, αναζητούν μανιωδώς την κολεξιόν που εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Μοιάζει σαν ένα είδος αναζήτησης του θησαυρού, που τους κρατάει σε εγρήγορση. Παράλληλα, τα κομμάτια αυτά εκπληρώνουν την επιθυμία τους να υιοθετήσουν ένα άλλο στυλ, το οποίο το συνδέουν με μία πιο αυθεντική εποχή των brands.
Διαβάστε επίσης: Η Prada και η Adidas δημιουργούν τη sustainable συλλογή Re-Nylon
Όμως, η νοσταλγία και η αυθεντικότητα δεν είναι οι μόνες αξίες που στηρίζει η Prada την ανάπτυξη της. Γνωρίζοντας ότι η Gen Z δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, στη νέα της συνεργασία με την Adidas δημιουργεί μία capsule συλλογή, τη Re-Nylon, φτιαγμένη από ανακυκλωμένο υλικό. Μέσω αυτής σηματοδοτείται η στροφή του οίκου από το παρθένο νάιλον στο φερώνυμο υλικό, κάτι που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2021. Κάθε κομμάτι της συλλογής έχει κατασκευαστεί στην Ιταλία από την Prada χρησιμοποιώντας το νέο πρωτοποριακό ύφασμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω της ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων που συλλέγονται από τους ωκεανούς καθώς και από τα γενικότερα απορρίμματα υφαντικών ινών.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο οίκος βλέποντας την απήχηση που τα ρούχα του είχαν στη νέα γενιά ξεκίνησε να επενδύει και σε νέες τεχνολογίες, ειδικότερα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ψηφιακό κόσμο. Γι’ αυτό και γύρω στα 200 εκατομμύρια από το συνολικό του προϋπολογισμό επενδύθηκαν σε εκεί. Μία από τις πιο σημαντικές της ενέργειες ήταν η είσοδος στο metaverse και η δημιουργία της συλλογής NFTs “Timecapsule”, την οποία χρησιμοποιεί για να συνδέσει τα NFTs με φυσικά προϊόντα, όπως συλλεκτικές μπλούζες. Άλλωστε, σύμφωνα με ειδικούς σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων, το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας βρίσκεται ακριβώς εκεί, στα NFTs, καθώς τα brands μπορούν να τα χρησιμοποιούν για την πώληση των προϊόντων τους, μέσα από μια αλληλεπίδραση που προσφέρει προνόμια στον καταναλωτή, ενισχύοντας το engagement με τη μάρκα.
Η Prada φαίνεται να έχει πάρει τα πάνω της. Ωστόσο, ο δρόμος προς την σίγουρη επιτυχία είναι ακόμα μακρύς, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός. Η αύξηση των κερδών της κατά 17,4% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι το μισό από αυτό που σημείωσε η Gucci και πολύ πίσω από το 42% που απολαμβάνει η Hermès. Ίσως, η Prada παραμένει εστιασμένη στη ενδύματα και τα παπούτσια και θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο στην παραγωγή τσαντών, που με τη βοήθεια της Gen Z, της προσφέρουν περιθώρια κέρδους έως και 80%.
Με πληροφορίες από Bloomberg | Glamour
Photo: Prada
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.