Το Etsy λανσάρει τη λειτουργία image search

Σίγουρα όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά στην οθόνη, να αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις για να αναζητήσουμε κάτι στη μηχανή αναζήτησης. Φυσικά έχουμε στο μυαλό μας τι ζητάμε αλλά δεν μπορούμε να το περιγράψουμε όπως θέλουμε. Στο πλαίσιο αυτό, το Etsy δίνει τη λύση στους χρήστες του και λανσάρει μια νέα λειτουργία image search στην πλατφόρμα ξεκινώντας από χρήστες iOS.

Το Etsy είναι μία από τις μεγάλες πλατφόρμες e-commerce, που από τη δημιουργία του το 2015 ήρθε για να αλλάξει τον κόσμο των retailers. Ο τρόπος που το έκανε αυτό είναι βάζοντας στο επίκεντρο χειροποίητα ή vintage είδη και είδη χειροτεχνίας. Πρόκειται για έναν “ψηφιακό μεσάζοντα” που απευθύνεται σε όλους εκείνους που “πιάνουν τα χέρια τους” αλλά δεν είναι έμποροι, σε όσους δηλαδή αρέσκονται και έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μικρά –ή μεγάλα- καλλιτεχνήματα αλλά δεν έχουν ή δεν θέλουν να στήσουν ολόκληρο κατάστημα, φυσικό ή ιντερνετικό, ώστε να τα πουλήσουν. Αντίστοιχα, στο Etsy καταφεύγουν όλοι όσοι ψάχνουν πάσης φύσεως αντικείμενα αλλά αποζητούν κάτι ποιοτικότερο και μοναδικότερο όλων αυτών που διατίθενται στο Amazon ή το eBay.

Η ιδέα ενός τέτοιου καταστήματος ήταν ιδιαίτερη και πρωτότυπη, αφού όμοια της δεν υπήρχε. Το Etsy κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσει τους χρήστες του, αγοραστές και πωλητές, ενώ τα προϊόντα που τίθενται προς πώληση, να είναι πραγματικά μοναδικά έργα Τέχνης. Πλέον η πλατφόρμα που μετράει εκατομμύρια χρήστες έρχεται να βοηθήσει τους χρήστες της να πλοηγούνται ευκολότερα και γρηγορότερα στην πλατφόρμα μέσω της νέας λειτουργίας image search, η οποία προορίζεται ειδικά για όσους δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να ορίσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Διαβάστε επίσης: Το Depop βοηθά το Etsy να προσεγγίσει την Γενιά Ζ

Συγκεκριμένα, οι χρήστες  μπορούν να πατήσουν το νέο εικονίδιο της κάμερας στη γραμμή αναζήτησης και να ανεβάσουν ή να τραβήξουν μια φωτογραφία, βάση της οποίας το Etsy θα εμφανίσει αντικείμενα που είναι οπτικά παρόμοια με την εικόνα που μοιράστηκαν. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ψάχνουμε μία κούπα στο αγαπημένο μας χρώμα, αλλά δεν ξέρουμε πώς να περιγράψουμε την ακριβή απόχρωση που θέλουμε ή βλέπουμε ένα μοναδικό έπιπλο και θέλουμε να βρούμε μια μικρή επιχείρηση που μπορεί να φτιάξει χειροποίητα κάτι παρόμοιο για εμάς. Η νέα δυνατότητα αναζήτησης εικόνων θα μας βοηθήσει να βρούμε αυτό που ψάχνουμε. Η χρησιμότητά της είναι ευκρινής, καθώς βοηθάει τους αγοραστές να γνωρίσουν τα πάνω από 100 εκατομμύρια προϊόντα που διαθέτει, ενώ παράλληλα βοηθάει τους πωλητές να γίνουν γνωστοί και να αυξήσουν την πελατεία τους.

Μετά τα “ενθαρρυντικά” αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών, η υπηρεσία που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης καινοτομιών Code Mosaic Hackathon του Etsy, κυκλοφορεί τώρα σε beta για όλους τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος iOS, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα κυκλοφορήσει και για εφαρμογές Android.

Ίσως η νέα αυτή λειτουργία διορθώσει κάποια από τα προβλήματα που έχουν οι πωλητές στην πλατφόρμα του Etsy. Νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε ότι από τις 11 Απριλίου θα αυξήσει το τέλος συναλλαγών για τους πωλητές από 5% σε 6,5%. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό έγινε για να χρηματοδοτηθούν βελτιώσεις στο marketing και τα εργαλεία των πωλητών. Μπροστά σε αυτή την ανακοίνωση, οι πωλητές αγανάκτησαν με τα νέα τέλη συναλλαγών, καθώς και με άλλα έξοδα που επιβάλλει το Etsy, ενώ πολλοί αισθάνθηκαν ότι η πλατφόρμα έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες της. Έτσι, οι πωλητές αποφάσισαν να αντιδράσουν, με χιλιάδες να διακόπτουν την συνεργασία τους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι πωλητές του Etsy κάνουν διαδικτυακή απεργία

Πάντως με το image search το Etsy ενδεχομένως να αυξήσει και άλλο τα έσοδα του. Σίγουρα μέσω της νέας λειτουργίας, εντάσσεται στην ομάδα των πλατφόρμων, όπως η Google και το Pinterest, που έχουν δυνατότητες αναζήτησης εικόνων εδώ και αρκετό καιρό. Η Google πρόσθεσε πρόσφατα ενημερώσεις στη λειτουργία multisearch που επιτρέπει στους χρήστες να συνδυάζουν μια φωτογραφία και ένα κείμενο για να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες αναζητήσεις, αρχικά για αγορές. Ο πρωτοπόρος των search engines πρόσθεσε επίσης την αναζήτηση εικόνων του φακού απευθείας στην αρχική του σελίδα, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο προηγμένο εργαλείο αναγνώρισης εικόνων απευθείας από το πλαίσιο αναζήτησης. Αντίστοιχα, το Pinterest εντείνει σταθερά τις προσπάθειές του στο κοινωνικό εμπόριο, αποκτώντας μια πλατφόρμα αγορών τεχνητής νοημοσύνης τον Ιούνιο και λανσάροντας νέες λειτουργίες AR διακόσμησης σπιτιού τον Ιανουάριο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας και σίγουρα μία εικόνα μπορεί να βοηθήσει να δείξουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε. Δεν είναι τυχαίο το ρητό “μια εικόνα χίλιες λέξεις”. Για αυτόν τον λόγο υπηρεσίες όπως αυτές που δημιουργεί το Etsy, η Google και το Pinterest οι οποίες διευκολύνουν τους retailers, είναι πολύ χρήσιμες. Mπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες βρίσκουν γρήγορα το προϊόν ή την υπηρεσία που αναζητούν ή ότι μπορεί να προταθεί με ακρίβεια ένα παρόμοιο προϊόν, ώστε να αυξηθεί η μετατροπή και οι διασταυρούμενες πωλήσεις. Έτσι, αναδεικνύεται ακόμα πιο σημαντικό για τις εταιρείες να μπορούν να λειτουργήσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και στο ηλεκτρονικό κανάλι χωρίς να χάνουν πιθανούς υποψήφιους αγοραστές.

Με πληροφορίες από Retail Dive | TechCrunch

Photo: Etsy