25 Απρ 2024
READING

Το Amazon βγάζει στο δρόμο ηλεκτροκίνητα φορτηγά

4 MIN READ

Το Amazon βγάζει στο δρόμο ηλεκτροκίνητα φορτηγά

Το Amazon βγάζει στο δρόμο ηλεκτροκίνητα φορτηγά

Το project της απανθρακοποίησης του last-mile delivery στόλου του Amazon, που ανακοίνωσε το 2019 ο Jeff Bezos, αρχίζει να υλοποιείται. Τις φετινές γιορτές οι κάτοικοι 100 πόλεων στις Η.Π.Α. θα παραλάβουν τα προϊόντα που θα παραγγείλουν μέσω της πλατφόρμας, με τα νέα ηλεκτροκίντα φορτηγά της εταιρείας.

Aν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της εταιρείας, τον όγκο, τη φύση των επιχειρήσεών της και την εξάπλωσή της στον κόσμο, τότε το λιγότερο που πρέπει να υποθέσει είναι ότι το Amazon επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Και όντως έτσι είναι. Ο μεγαλύτερος λιανέμπορος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει να κάνει πολύ σκληρή δουλειά, αν θέλει να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα, που ισούται με αυτό μιας μικρής χώρας.

Αυτός, όμως, είναι και ο κεντρικός περιβαλλοντικός στόχος της εταιρείας, δηλαδή η επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 2040. Γι’ αυτό και η εταιρεία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτοματισμούς στις διαδικασίες της και έχει στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους των Η.Π.Α. τα νέα ηλεκτροκίνητα φορτηγάκια της, για τις παραδόσεις των προϊόντων της.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon ανησυχεί ότι σε λίγο δε θα υπάρχουν υπάλληλοι να προσλάβει

Πρόκειται για το project της απανθρακοποίησης του last-mile delivery στόλου της, που ανακοίνωσε το 2019 ο Jeff Bezos και τώρα υλοποιείται. Τότε το Amazon παρήγγειλε 100.000 προσαρμοσμένα ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης από την αυτοκινητοβιομηχανία Rivian. Η εταιρεία αυτή είναι ένα αναδυόμενο  όνομα στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, αφού δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τη Tesla. Μέχρι σήμερα έχει λανσάρει μόνο ένα μοντέλο ηλεκτροκίνητου pickup και ενός SUV. Τον Φεβρουάριο του 2018, 1 χρόνο πριν πραγματοποιήσει την παραγγελία, το Amazon επένδυσε κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων στη Rivian χωρίς να εξηγήσει τον λόγο. Πριν από μια διετία, την ξαναστήριξε επενδυτικά με δύο δισεκατομμύρια, αυτή την φορά αποκαλύπτοντας ότι ενισχύει την εταιρεία ώστε να παράξει τα φορτηγά που θα χρησιμοποιήσει για το πρόγραμμα “last-mile delivery”.

Τα πρώτα ηλεκτρικά φορτηγά του κυκλοφόρησαν πιλοτικά το 2021 στο Λος Άντζελες. Ως μέρος αυτής της δοκιμής, το Amazon παρέδωσε πάνω από 430.000 πακέτα και συγκέντρωσε πάνω από 90.000 μίλια. Το αποτελέσματα βέβαια επέτρεψαν στη Rivian να βελτιώσει την απόδοση, την ασφάλεια και την αντοχή του οχήματος σε διάφορους δρόμους και περιστάσεις.

Η Rivian επίσης κατάφερε να πάρει πιστοποιήσεις από την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας, το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνια και την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τα οχήματα που αγόρασε το Amazon δεν είναι απλώς ηλεκτρικά αλλά έχει δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη λειτουργικότητα για να δημιουργηθούν οχήματα που θα κάνουν την παράδοση πακέτων πιο φιλική προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Πράγματι, τα οχήματα, που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Rivian στο Ιλινόις με την τελευταία τεχνολογία, είναι εξοπλισμένα με πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές για να παρέχει στους οδηγούς θέα 360 μοιρών του εξωτερικού του οχήματος σε ψηφιακή οθόνη επιτρέποντας την ασφαλή οδήγηση. Φυσικά, ως επώνυμο όχημα του Amazon, το καθένα διαθέτει ενσωματωμένη τεχνολογία φωνητικών εντολών Alexa που επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες διαδρομής και καιρού δίνοντας απλώς μια φωνητική εντολή. Έτσι, οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος μειώνονται αισθητά. Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η μπαταρία τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουν τα οχήματα.

Διαβάστε ακόμα: Προβλήματα για τις startups που καινοτομούν στην ηλεκτροκίνηση

Έτσι, 3 χρόνια μετά, το Αmazon βγάζει στο δρόμο τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά, τεσταρισμένα και πιο σίγουρα από ποτέ. Ήδη σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ, όπως Baltimore, Chicago, Dallas, Kansas City, Nashville, Phoenix, San Diego, Seattle και St. Louis, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν. Όμως, πελάτες από άλλες πόλεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν παραδόσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του 2022, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί ένας στόλος 100.000 προσαρμοσμένων ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης σε όλες τις Η.Π.Α. έως το 2030.

Αυτή δεν είναι η μόνη κίνηση του Amazon προς την ηλεκτροκίνηση. Ο κολοσσός των logistics το 2020 είχε παραγγείλει περισσότερα από 1.800 ηλεκτρικά φορτηγά από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler Mercedes–Benz. Συγκεκριμένα, επέλεξε να παραγγείλει 1.200 από τα μεγαλύτερα μοντέλα eSprinter της Mercedes και 600 από τα μεσαία φορτηγά eVito.

Φαίνεται, όμως, ότι τα παραπάνω δεν ακυρώνουν τη συνεχιζόμενη άνοδο των εκπομπών του κολοσσού. Το Amazon ισχυρίζεται ότι η κλίμακα με την οποία κατασκευάζει και μεταφέρει προϊόντα, αλλά και η υπολογιστική δύναμη που χτίζει, έχουν υψηλή ένταση άνθρακα. Εν τω μεταξύ, μεταξύ του 2020 και του 2021, η εταιρεία διπλασίασε το μέγεθος του δικτύου διεκπεραίωσης και διεύρυνε το δίκτυο διανομής της.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό ανθρακικό αποτύπωμα του Amazon είναι μάλιστα ακόμα υψηλότερο, αφού τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις εκπομπές που παράγονται από την κατασκευή των προϊόντων τρίτων μερών. Υπάρχει όμως και ένα θετικό σημείο στα στοιχεία αυτά, ότι η συνολική ένταση άνθρακα της εταιρείας έπεσε κατά 1,9%. 

Με πληροφορίες από CSA | Fashion United | Reuters

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.