26 Απρ 2024
READING

Aqua Carpatica: Ο Γιάννης Βάλβης, ο Βασίλης Σταύρου και τα deals με τις πολυεθνικές

4 MIN READ

Aqua Carpatica: Ο Γιάννης Βάλβης, ο Βασίλης Σταύρου και τα deals με τις πολυεθνικές

Aqua Carpatica: Ο Γιάννης Βάλβης, ο Βασίλης Σταύρου και τα deals με τις πολυεθνικές

Ο Γιάννης Βάλβης αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση επιχειρηματία. Για λόγους που σχετίζονται αφενός με την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος επιχειρηματική του διαδρομή αλλά και επειδή διατηρεί έναν έντονο και πληθωρικό χαρακτήρα, που μόνο απαρατήρητος δεν περνάει σε όσους τον συναντούν ακόμα και για πρώτη φορά.

Το επίτευγμά του ως επιχειρηματίας έγκειται στο γεγονός ότι έχει καταφέρει επανειλημμένα να προσελκύσει πολυεθνικές κολοσσούς, πουλώντας είτε εξ ολοκλήρου της εταιρείες που κατά καιρούς έχει δημιουργήσει είτε διαθέτοντας ένα μόλις μέρος των μετοχών στο τελευταίο του deal που ονομάζεται Aqua Carpatica. Το φυσικό μεταλλικό νερό που προέρχεται από τα Καρπάθια Όρη, ήταν αυτό που πέτυχε να στρέψει πάνω του το ενδιαφέρον της Pepsi. Ποσοστό 20% των μετοχών της εταιρείας Carpathian Springs που δημιούργησε ο Βάλβης και η οποία εμφιαλώνει το συγκεκριμένο νερό, πουλήθηκε μέσα στη χρονιά που τρέχει, στη μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών του κόσμου.

Το τανγκό με τις πολυεθνικές

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Το άνοιγμα του τανγκό με τις πολυεθνικές των αναψυκτικών είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Όταν ο Βάλβης έχοντας δημιουργήσει το γνωστό από τη διαφήμιση νερό «Dorna», που στο τηλεοπτικό σποτ αρκετών ετών νωρίτερα αναφερόταν με το μήνυμα ότι «Δεν πίνεις νερό, πίνεις ‘βιλούδο’», κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον της Coca-Cola όπου πούλησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας έναντι ποσού 40 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό χτύπημα του επιχειρηματία. Των δύο συγκεκριμένων κινήσεων μεσολάβησε μία ακόμα. Όταν πούλησε το γάλα La Dorna στον γαλλικό κολοσσό των γαλακτοκομικών τη Lactalis με τίμημα ακόμα μεγαλύτερο από την πρώτη φορά και την Coca-Cola καθότι το ποσό ανήλθε τότε στα 85 εκατομμύρια ευρώ. Και εάν υποθέσει κανείς πως όταν κάτι γίνεται μία φορά μπορεί να εμπεριέχει και τον παράγοντα που ονομάζεται τύχη, το βέβαιο είναι πως όταν κάτι τριτώνει, μόνο ως τυχαίο γεγονός δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί.

Η πρόσληψη του Βασίλη Σταύρου

Πρόσφατα μάλιστα ο Βάλβης έκανε και μία ακόμα κίνηση. Που επίσης δεν είναι καθόλου τυχαία. Προσέλαβε στον όμιλο συμμετοχών, Valvis Holding, τον Βασίλη Σταύρου. Και ίσως θα πει κανείς ότι ο Σταύρου δεν γνωρίζει από βιομηχανία, έχοντας θητεύσει επί αρκετές δεκαετίες στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και έχοντας ανδρωθεί επαγγελματικά μέσα από την ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και αργότερα από την ιδίων συμφερόντων αλυσίδα του ομίλου Ahold Delhaize, Mega Image της Ρουμανίας. Ωστόσο το σημείο κλειδί στην περίπτωση του Σταύρου είναι ότι γνωρίζει αρκετά καλά τα δεδομένα, τα τερτίπια και τις συνήθειες της ρουμανικής αγοράς, στην οποία έχει περάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της καριέρας του.

Η δραστηριότητά του εκτείνεται σε τομείς όπως το κρασί, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δημητριακά

Πού θέλει αλήθεια να πάει ο Γιάννης Βάλβης τα επόμενα χρόνια; Η πραγματικότητα είναι ότι πλέον ο ίδιος έχει αλλάξει αρκετά. Ή εάν θέλετε το πέρασμα των ετών, τον οδήγησε στη σκέψη ότι έχει διαδόχους, τα παιδιά του που θα πρέπει με κάποιον τρόπο πλέον να ενταχθούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας. Το γεγονός αυτό θεωρείται ίσως και ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους δεν πούλησε το σύνολο των μετοχών της Carpathian Springs στην Pepsi, αλλά μόλις ένα μέρος αυτών. Πέτυχε όμως να έχει σύμμαχο τον μεγαλύτερο όμιλο αναψυκτικών στον κόσμο, να αξιοποιήσει πιθανότατα το δίκτυό του και βέβαια να βάλει και κάποια επιπλέον χρήματα στο ταμείο που του δίνουν την δυνατότητα να κινηθεί και επενδυτικά ή και να ενισχύσει τις άλλες δύο δραστηριότητές του. Ο λόγος για τη δραστηριότητα του κρασιού μέσω της οινοποιίας Domeniile Samburesti, της βιολογικής καλλιέργειας δημητριακών La Dorna αλλά και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά και παραγωγή ενέργειας με βάση τη βιομάζα.

Το 20% των μετοχών στα στελέχη

Το Aqua Carpatica μετράει ήδη 13 χρόνια πορείας στην αγορά, καθότι η Carpathian Springs δημιουργήθηκε από τον Βάλβη το 2009. Πάγια στρατηγική του επιχειρηματία είναι να δίνει κίνητρο και στα στελέχη του, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δημιουργούσε όπως και στην τωρινή τους έδινε ποσοστό 20% των μετοχών. Ο ίδιος διανύει ήδη το 68 έτος της ζωής του, έχοντας διαγράψει μία αρκετά έντονη, περιπετειώδη και άκρως επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή.

Πλέον το ταξίδι του Acqua Carpatica έχει κατεύθυνση στις Βορειοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών με όχημα την PepsiCo με τη συνεργασία αυτή να φαίνεται ότι έχει σημαντικές προοπτικές για παγκόσμια αναγνώριση της συγκεκριμένης μάρκας. Κάτι που εν τέλει δεν συνέβη με τη Dorna ένα επίσης εμφιαλωμένο νερό, η διάθεση του οποίου ωστόσο περιορίστηκε τελικά στη Ρουμανία. Τα εχέγγυα υπάρχουν για κάτι αρκετά μεγάλο μέσα στα επόμενα χρόνια και με τον Βάλβη να παραμένει απόλυτα κινητικός. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά συμμετέχει και ο ίδιος στο εγχείρημα, με την εταιρεία που δημιούργησε να έχει εκείνον τιμονιέρη ακόμα και μετά την είσοδο της πολυεθνικής PepciCo.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.