25 Απρ 2024
READING

Mπορούν τα μακαρόνια της La Pasteria να ξαναγίνουν al dente;

4 MIN READ

Mπορούν τα μακαρόνια της La Pasteria να ξαναγίνουν al dente;

Mπορούν τα μακαρόνια της La Pasteria να ξαναγίνουν al dente;

Η La Pasteria έχοντας περάσει από μία φάση γνωριμίας με το κοινό κατά την έναρξη της διαδρομής της, πηγαίνοντας στη συνέχεια σε μία περίοδο ακμής και στη συνέχεια ωρίμανσης, βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε αναζήτηση της νεανικής της φρεσκάδας. Το εάν λοιπόν θα καταφέρει να κάνει και πάλι τα μακαρόνια της al dente, κατά την ιταλική φράση που σημαίνει ότι κρατάνε σε τραγανότητα και επομένως τα μακαρόνια είναι πιο “ζωηρά”, είναι κάτι που θα φανεί με τον καιρό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η γνωστή εταιρεία εστίασης με επίκεντρο τα ζυμαρικά κάνει αρκετές κινήσεις το τελευταίο διάστημα για να πετύχει κάτι τέτοιο. Ανάμεσα στις κινήσεις της εντάσσεται η ανανέωση του χαρτοφυλακίου της με καινοτόμα προϊόντα. Τέτοια περίπτωση αποτελεί για παράδειγμα το Menu Mediterraneo που είχε δημιουργήσει με νηστίσιμα πιάτα αλλά και γεύσεις που συνάδουν με την ιταλικότητα του εμπορικού της σήματος. Άλλη περίπτωση αποτέλεσε η προσπάθεια της εταιρείας να ενισχύσει συνολικά την κατηγορία των ζυμαρικών, γιορτάζοντας την “Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών”, με εμπορικές ενέργειες προς τους πελάτες της, προσφέροντας ενίοτε και εκπτώσεις σε γεύματα.

Από το χτίσιμο της εικόνας της όμως δεν λείπουν κινήσεις όπως είναι η ενδυνάμωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η αύξηση των ακολούθων της σε αυτά, η αύξηση της δέσμευσης και της αλληλεπίδρασης με τους χρήστες των social media, η δημιουργία διαγωνισμών που ενισχύουν το προφίλ της σε κάθε ένα από αυτά τα μέσα και αυξάνουν τον αριθμό των χρηστών που ακολουθούν τον λογαριασμό της.

Παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός στην κατηγορία που κινείται η La Pasteria είναι έντονος, η επιχείρηση που πλέον ανήκει στο fund της CVC Capital όπως και ο όμιλος επιχειρήσεων Vivartia συνολικά, καταφέρνει να διατηρεί ένα ισχυρό εμπορικό σήμα. Το δίκτυό της αριθμεί 15 σημεία στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας προχωρήσει σε αρκετές ανακατατάξεις τα τελευταία χρόνια και ιδίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκαν.

Ακολουθώντας την τάση της εποχής η La Pasteria δημιoύργησε συνεργασίες και με τους δύο γνωστούς food aggregators, τις δύο πλατφόρμες efood και Wolt, στοχεύοντας στην διεύρυνση της πελατειακής βάσης στην οποία απευθύνεται. Ταυτόχρονα όμως έχει κάνει και κινήσεις με πακέτα προσφορών για παραγγελίες με τη μέθοδο του delivery (delivery deals), μέσα από τα οποία στοχεύει να προσεγγίζει και όσους από τους εν δυνάμει πελάτες της υπολογίζουν κυρίως τον παράγοντα που ονομάζεται τιμή.

Το νέο concept Pasteria del Mondo

Στο πλαίσιο της ανανέωσης που επιδιώκει να φέρει η La Pasteria εισήγαγε το τελευταίο διάστημα και μία νεότερη εκδοχή της με επίκεντρο την ιταλική κουζίνα. Ο λόγος για την Pasteria del Mondo, η οποία εκτός από κλασικές συνταγές προσφέρει και συνταγές με βάση το κρέας, εμπλουτισμένη λίστα κρασιών με ετικέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα κατάστημα αυτής της μορφής λειτούργησε με πειραματικό εν μέρει χαρακτήρα, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.

Το 2021 κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της κατά 45%, κερδίζοντας έτσι ένα μέρος του χαμένου τζίρου που επέφερε η πανδημία στις οικονομικές της επιδόσεις.

Έμφαση όμως δόθηκε το τελευταίο διάστημα και στην ενίσχυση της νέας της ιστοσελίδας, μέσω της οποίας μπορεί ο κάθε πελάτης της να παραγγέλνει ηλεκτρονικά τα προϊόντα που επιθυμεί. Κίνηση που ήρθε να συμβαδίσει με το ευρύτερο μοντέλο ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού της εικόνας για τη γνωστή αλυσίδα εστίασης.

Θα θυμίσουμε ότι τόσο η La Pasteria όσο και η Everest, στη διάρκεια του 2021 απορροφήθηκαν από τον όμιλο Goody’s, στο πλαίσιο της πρόθεσης του ομίλου Vivartia να προχωρήσει σε λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους κλάδων δραστηριότητας, δηλαδή της εστίασης, των γαλακτοκομικών και των κατεψυγμένων, δημιουργώντας τρεις επιμέρους ομίλους.

Ο νεοεισερχόμενος ανταγωνισμός και η Mailo’s

Για να αντιληφθεί κανείς το συνολικότερο στοίχημα που έχει μπροστά της να υλοποιήσει η La Pasteria, θα πρέπει ωστόσο να κοιτάξει ευρύτερα την ελληνική αγορά της εστίασης. Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι η ανάπτυξη επιχειρήσεων γρήγορης εστίασης, που έρχονται να αλλάξουν το τοπίο στην αγορά προσφέροντας ιταλικό φαγητό. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η Mailo’s που διατηρεί αρκετά σημεία, τα περισσότερα με καθεστώς franchise, και ουσιαστικά προσφέρει ταχύτητα και ένα γρήγορο πιάτο ζυμαρικών. Στην Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών η συγκεκριμένη επιχείρηση πρόσφερε για περίπου 2 ώρες εντελώς δωρεάν ζυμαρικά στους περαστικούς, προκαλώντας συνωστισμό και ουρές στα καταστήματά της. Το νέο λοιπόν πρόσωπο της εστίασης είναι εδώ.

Αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει ωστόσο η La Pasteria, όντα μία επιχείρηση που κινείται στην αγορά του casual dining, είναι πιο επίκαιρο ποτέ και θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συμβαδίσει με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό του casual dining, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό τρίπτυχο τιμής, ποιότητας και ταχύτητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.