21 Δεκ 2024
READING

Η Microsoft εκθρονίζει το Amazon

6 MIN READ

Η Microsoft εκθρονίζει το Amazon

Η Microsoft εκθρονίζει το Amazon

Σε μια τόσο ρευστή εποχή, που τα δεδομένα αλλάζουν καθώς η αγορά προσπαθεί να βρει τον δρόμο της μετά την πανδημία και εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, προκύπτουν ολοένα και περισσότερο νέες ανάγκες, ενώ επιταχύνονται ή υποβαθμίζονται τάσεις που αναδείχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η ανάπτυξη των brands βασίζεται πλέον στη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτικών αναγκών, θεωρώντας δεδομένη την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αυτό έπραξε και η Microsoft. 

Μόλις πριν από τρία χρόνια, η Microsoft επιζούσε από το δίλημμα της καινοτομίας και την κρίση ταυτότητας που την είχε οδηγήσει σε θέση υστέρησης. “Αν συνεχίσεις να αλλάζεις το ποιος είσαι, δεν υπάρχει καμία ελπίδα”, έλεγε τότε ο CEO του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Satya Nadella. Η εταιρεία είχε θεωρηθεί γενικά απαξιωμένη, έχοντας χάσει σχεδόν κάθε σημαντική τάση της πληροφορικής στα κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του 2000, τις μηχανές αναζήτησης, την κοινωνική δικτύωση, ενώ είχε παρατήσει την κύρια πηγή εσόδων της, τα Windows, το λειτουργικό σύστημα που έρχεται προ-φορτωμένο στους υπολογιστές, να δουλεύει στο ρελαντί.

Φαίνεται όμως ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και η εστίασή της επικεντρώθηκε στη μείωση χρηματοδότησης των Windows και τη δημιουργία μιας τεράστιας επιχείρησης cloud computing, με περίπου 34 δισ. δολ. έσοδα το περασμένο έτος, τοποθετώντας την εταιρεία μπροστά από την Google και σημειώνοντας πρόοδο σε βασικούς τομείς εναντίον του κυρίαρχου παίκτη, Amazon Web Services.

Διαβάστε ακόμα: Microsoft VS Meta: Ποιος έχει το πάνω χέρι;

Αυτή την ανάκαμψη αποτύπωσε η κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία Interbrand, στην κατάρτιση των 100 κορυφαίων brands της χρονιάς. Με την κορυφή να παραμένει αμετακίνητα στην Apple για δέκατη χρονιά (αύξηση κατά 18% με περισσότερα από 482 εκατομμύρια δολάρια), η Microsoft όχι μόνο ξεπέρασε την Google ως την τρίτη πιο πολύτιμη μάρκα πέρυσι, αλλά πλέον και το Amazon. Η αξία της επωνυμίας της Microsoft εμφάνισε αύξηση 32% μέσα σε μία μόλις χρονιά, που μεταφράζεται σε επιπλέον 278 εκατομμύρια δολάρια. Και υπήρξαν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό.

Το λογισμικό Microsoft Office, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε μια μοναδική αγορά που περιλάμβανε τον περίφημο εικονικό βοηθό Clippy, είναι πλέον μια υπηρεσία βασισμένη σε cloud με περισσότερα από 214 εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν περίπου 99 δολάρια ετησίως και έχει περισσότερους συνδρομητές από το Spotify και το Amazon Prime. Ταυτόχρονα, η Azure, η πλατφόρμα cloud της Microsoft, έχει κερδίσει πελάτες από την αγορά, όπως οι ExxonMobil, Starbucks και Walmart. Υπάρχει ένα κομμάτι της πίστης της Silicon Valley, επίσης, χάρη στις εξαγορές του LinkedIn, του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου και του λογισμικού κώδικα GitHub. Και στις αρχές της χρονιάς, ανακοίνωσε την εξαγορά ενός από τα ισχυρότερα ονόματα της βιομηχανίας του gaming, της Activision Blizzard, για το ιλιγγιώδες ποσό των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλάζοντας άρδην το τοπίο της βιομηχανίας των παιχνιδιών.

Σε μια εποχή έντονης αστάθειας της αγοράς και οικονομικής αβεβαιότητας, η ικανότητα της Microsoft και των υπόλοιπων κορυφαίων εμπορικών σημάτων να αυξάνουν τη συνολική αξία τους, καταδεικνύει πώς η δύναμη του brand συσχετίζεται με την οικονομική επιτυχία του. Όταν η Interbrand συνέκρινε τους ταχύτερα ανερχόμενους όσον αφορά την αξία του brand με τις μάρκες με τη μεγαλύτερη πτώση, ξεχώρισαν τρεις ιδιότητες: προσανατολισμός, ευελιξία και συμμετοχή. Στην πρώτη, οι ταχύτερα ανερχόμενες μάρκες ευθυγράμμισαν τη λειτουργία τους γύρω από μια σαφή, καθορισμένη φιλοδοξία. Ως προς την ευελιξία τους εξετάστηκε το πόσο γρήγορα κινήθηκαν για να φέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των πελατών. Ενώ η συμμετοχή εξαρτήθηκε από την παροχή πληροφοριών χωρίς αποκλεισμούς που έκαναν τους καταναλωτές μέρος ενός κινήματος για τη δημιουργία ενός ελκυστικού brand.

Η Microsoft κατάφερε να συνδυάσει με αποτελεσματικότητα την οικονομική απόδοση των επώνυμων προϊόντων και υπηρεσιών της, τον ρόλο που παίζει στις αποφάσεις αγοράς και την ανταγωνιστική δύναμη και την ικανότητά της να δημιουργεί αφοσίωση.

Σε αυτό το αντιφατικό περιβάλλον του σήμερα, επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους πελάτες της να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, ενώ επενδύει σε τομείς ανάπτυξης και διαχειρίζεται τα κόστη της με πειθαρχία. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προοπτικές της εταιρείας δείχνουν ότι πολλές από τις τάσεις που είδε στο τέλος του α’ τριμήνου συνεχίζονται και στο β’ τρίμηνο. Αυτές οι τάσεις περιλαμβάνουν την ασθενέστερη ζήτηση υπολογιστών, η οποία επηρεάζει τα Windows. Χαμηλότερη διαφημιστική δαπάνη, η οποία επηρεάζει τα έσοδα του LinkedIn. Αλλά και υψηλό κόστος ενέργειας στο εξωτερικό, το οποίο μείωσε τα επιχειρηματικά περιθώρια cloud της Microsoft.

Διαβάστε ακόμα: Η Microsoft επενδύει 69 δις.δολάρια και αλλάζει το gaming

Ωστόσο, το τέλος της πανδημικής “αναγέννησης” του υπολογιστή δείχνει περαιτέρω γιατί ήταν τόσο κρίσιμο για τη Microsoft να επεκταθεί στο πρόσφατο παρελθόν με επιθετικό τρόπο σε υποδομές cloud και διαδικτυακές υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομές. Το τμήμα cloud computing της εταιρείας συνέχισε να ενισχύει τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητά του. Τα έσοδα του Microsoft Cloud έφθασαν τα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 24% από το προηγούμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων, αλλά μειωμένα από την αύξηση 36% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ η μονάδα υπηρεσιών cloud της Microsoft Azure σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 35% από το προηγούμενο έτος, με την ανάπτυξη να είναι πιο αργή από ό,τι ήλπιζαν ορισμένοι αναλυτές για ένα τμήμα που ήταν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα προϊόντα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Μετουσιώνοντας την αποστολή της Microsoft που ανακοινώθηκε το 2014, όμως, το Azure Cloud διατηρεί ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους συνδεδεμένους. Είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο υποστηρίζοντας συστήματα διαχείρισης υπηρεσιών ύδρευσης στο Τόκιο, εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο Λονδίνο και επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νότια Αφρική. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χαμηλότερα περιθώρια κέρδους του Azure, εν μέρει λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, το οποίο ευθύνεται για 250 εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον έξοδα κάθε τρίμηνο αυτού του οικονομικού έτους.

Στην κορυφαία δεκάδα της Interbrand κυριαρχούν οι εταιρείες τεχνολογίας, ενώ σημειώνονται και ενδιαφέρουσες είσοδοι. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Apple, ακολουθούν η Microsoft και η Amazon στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη θέση έπεται η Google και στην πέμπτη η Samsung. Η Toyota κατατάγη έκτη, η Coca-Cola έβδομη, η Mercedes-Benz όγδοη, ενώ η λίστα ολοκληρώνεται με την Disney στην ένατη θέση και για πρώτη φορά, την Nike στην δέκατη.

Φαίνεται ότι η Microsoft αντιμετωπίζει την οικονομική καταιγίδα καλύτερα από άλλους παίκτες της βιομηχανίας της τεχνολογίας και το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Επενδύοντας τα τελευταία χρόνια σε ψηφιακές υπηρεσίες, games και νέα προϊόντα λογισμικού εκθρόνισε το Amazon, άφησε πίσω της την ανταγωνίστρια Google και -γιατι όχι;- οδεύει προς την κορυφή. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.