26 Απρ 2024
READING

Mini-me: Έρχεται η τάση των μίνι σνακ

3 MIN READ

Mini-me: Έρχεται η τάση των μίνι σνακ

Mini-me: Έρχεται η τάση των μίνι σνακ

Οι μικρότερες συσκευασίες αναψυκτικών και σνακ υπήρχαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ εδώ και χρόνια. Τώρα όμως γνωρίζουν ευρεία αποδοχή χάρη στην στροφή των καταναλωτών προς τις συρρικνωμένες μερίδες στο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού τρόπους διατροφής. 

Παρά την επιβλητική παρουσία της στα αλμυρά σνακ, το τμήμα της PepsiCo αναζητούσε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά. Ο κόσμος των σνακ πρόκειται να γίνει πολύ μεγαλύτερος χάρη σε μια νέα μικροσκοπική καινοτομία της Frito-Lay, τις μικρές εκδοχές των ευπώλητων κλασικών σνακ Doritos, Cheetos και SunChips. Τα Minis είναι συσκευασμένα σε εύρηστους tubes, που επανασφραγίζονται με ευκολία και ασφάλεια εάν δεν καταναλωθούν αμέσως. Η διάθεσή τους έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης στις Η.Π.Α.

Η PepsiCo ανίχνευσε εγκαίρως την τεράστια ανάπτυξη που κρυβόταν στα σνακ μικρού μεγέθους και στα μίνι cans. Μικρά σακουλάκια με πατατάκια και μίνι κουτάκια αναψυκτικών κατακτούν με σταθερό ρυθμό το δικό τους μερίδιο στην αγορά, δημιουργώντας μια αναδυόμενη τάση που δεν περιορίζεται σε sugar-free ή light εκδοχές των σνακ και αναψυκτικών της, περιλαμβάνοτας ακόμη και προϊόντα με όλα τους τα λιπαρά ή την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ο λόγος της ανάπτυξης αυτής εντοπίζεται στον έλεγχο των μερίδων που νιώθουν ότι μπορούν να ασκήσουν οι καταναλωτές επιλέγοντας μικρότερες συσκευασίες.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της PepsiCo πέρα από τα κλασικά αναψυκτικά

Οι μικρότερες συσκευασίες δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν ένα σνακ με πολλή ζάχαρη ή πολύ αλάτι, αλλά σε μικρότερη ποσότητα – άρα και με λιγότερες ενοχές για το ότι επιλέγουν κάτι που αντικειμενικά θεωρείται ανθυγιεινό. Επιπλέον, μια διευρυμένη ποικιλία σε μεγέθη συσκευασιών εγγυάται ότι υπάρχει ένα προϊόν κατάλληλο για κάθε κατηγορία καταναλωτή, από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες που θέλουν να κάνουν μια μικρή παρασπονδία.

Το να παρέχει η PepsiCo μια μεγάλη ποικιλία από μεγέθη συσκευασιών αναδεικνύεται σε εξαιρετικά αποδοτική στρατηγική, που θεμελιώνεται ακριβώς στις συνήθειες και τις ανάγκες των καταναλωτών αυτήν τη στιγμή, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς που πλήττεται από πληθωριστικές πιέσεις και ανατιμήσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με ένα moto της “οι πελάτες που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μικρό πακέτο με κάποιο σνακ ή ένα μικρό αναψυκτικό, θα είναι και εκείνοι που θα επιστρέψουν”.

Η τάση του mini size εισέρχεται και στον χώρο των δημητριακών, με την General Mills να λανσάρει μινιατούρες των δημητριακών της. Η αμερικανική εταιρεία τροφίμων επιδιώκει να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στο χώρο των δημητριακών, αφού η πανδημία προσέλκυσε περισσότερους καταναλωτές στην κατηγορία και η ανταγωνίστρια Kellogg’s είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν, καθώς αγωνιζόταν να χειριστεί τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας της. Η προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της με αναδιαμορφωμένες ποικιλίες τριών από τα πιο δημοφιλή δημητριακά της στην αμερικανική αγορά, της έδωσε μια νέα ευκαιρία για μεγαλύτερη διείσδυση, αναπτύσσοντας κι άλλο τη νέα προϊοντική κατηγορία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η PepsiCo θα πείσει τους αγρότες να “αγκαλιάσουν” την αναγεννητική γεωργία

Καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να επαναπροσδιορίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, το ντεμπούτο των μικροσκοπικών ποικιλιών προσφέρει έναν εύκολο τρόπο επανατοποθέτησης των προϊόντων τους στο ράφι, καθιστώντας τα ταυτόχρονα πιο εύχρηστα. Απέναντι στη λαϊκή ρήση που θέλει “τα ακριβά αρώματα να μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια”, οι καταναλωτές μένει να διαπιστώσουν αν η ποιότητα δεν συνδέεται απαραίτητα με την ποσότητα.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: General Mills | Frito-Lay

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.