22 Ιαν 2025
READING

Η επέκταση της Shein απειλεί Zara, H&M και άλλους

6 MIN READ

Η επέκταση της Shein απειλεί Zara, H&M και άλλους

Η επέκταση της Shein απειλεί Zara, H&M και άλλους

Η κινεζική εταιρεία ultra fast fashion Shein αναπτύσσεται υπερατλαντικά ανοίγοντας δύο κέντρα διανομής στις Η.Π.Α., ώστε να μειώσει τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων της. Η επένδυση logistics εντείνει την πίεση που έχει ήδη ασκήσει η Shein στους δυτικούς αντιπάλους της, όπως η H&M και Zara, απειλώντας τα περιθώρια κέρδους τους και εισάγοντας νέα δεδομένα στο επιχειρηματικό μοντέλο του fast fashion.

Η εταιρεία γρήγορης ένδυσης Shein ιδρύθηκε το 2008 με έδρα το Nanjing και ήδη από τότε στοχεύει ξεκάθαρα στις νεαρές ηλικίες και ειδικότερα στα άτομα της Gen Ζ, προσελκύοντας διαρκώς νέους αγοραστές μέσω του Instagram και του TikTok. To μυστικό της επιτυχίας της βρίσκεται στις εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστικά, ένα φόρεμα της εταιρεία κοστίζει μόλις το μισό από ένα αντίστοιχο φόρεμα από τα Zara, ενώ ανανεώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς το εμπόρευμά της.

Για να αυξήσει τις πωλήσεις της, η εταιρεία προχωρά στην εξέλιξη και την ανάπτυξη δύο νέων κέντρων διανομής στις Η.Π.Α.Το κέντρο διανομής One Shein, που βρίσκεται στο Whitestown της Ιντιάνα, είναι ήδη σε λειτουργία και θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αποστολής έως και τέσσερις ημέρες. Αυτή την στιγμή απασχολεί 800 υπαλλήλους και η Shein στοχεύει να τους αυξήσει σε 1.000 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μια δεύτερη εγκατάσταση αναμένεται να ανοίξει στη Νότια Καλιφόρνια μέχρι την άνοιξη του 2023, ενώ το fashion brand εξετάζει και έναν τρίτο χώρο στα βορειοανατολικά. Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν θα διαθέτουν την πλήρη γκάμα ενδυμάτων της Shein, αλλά ορισμένα μόνο προϊόντα. Το απόθεμά τους θα επιλέγεται με βάση το τι πωλείται στην αμερικανική αγορά και ανάλογα την εποχή, ενώ τα κέντρα θα διαχειρίζονται και τις επιστροφές των εμπορευμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Shein | Η μυστικοπαθής κινεζική μάρκα που ντύνει τη Γενιά Z

Η Shein ακολουθεί παρόμοια πορεία σε άλλες δυτικές αγορές δημιουργώντας αντίστοιχα logistic centers στην Ανατολική Ευρώπη, με πιο μεγάλο αυτό της Βουλγαρίας. Εκτός αυτών, ανακοίνωσε τα σχέδια της για ένα ακόμη κέντρο διανομής στην Πολωνία που θα εξυπηρετεί ακόμη πιο άμεσα την ευρωπαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι άνοιξε μια αποθήκη 170.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τορόντο, στην οποία συστεγάζονται γραφεία της εταιρείας.

Το ultra fast fashion brand ξεκίνησε να πουλάει τα προϊόντα του στις Η.Π.Α. το μακρινό 2012, κερδίζοντας τους Αμερικανούς καταναλωτές. Μάλιστα, κατόρθωσε να είναι η ένατη πιο δημοφιλής μάρκα ένδυσης των Αμερικανίδων της Gen Z, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Morning Consult, φέρνοντας έτσι την κινεζική Shein στο ίδιο επίπεδο με κλασικά αμερικανικά brands όπως Levi’s και Calvin Klein.

Αυτή η εξέλιξη φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς πρόκειται για μια δραματική αλλαγή στην αμερικανική βιομηχανία μόδας. Πράγματι, η Shein έχει αναδειχθεί ως ο πιο δυνατός ανταγωνιστής κολοσσών της γρήγορης ένδυσης όπως η Forever 21 και η American Eagle Outfitters, την ίδια στιγμή που ανταγωνίζεται διεθνείς παίκτες fast-fashion με ισχυρή παρουσία στην αμερικανική ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των σουηδικών H&M, των ισπανικών Zara και των βρετανικών Asos και Boohoo.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος λιανοπωλητής fast fashion στον κόσμο, με την αξία του πλέον να ξεπερνάει αυτή των H&M και Inditex -μητρικής των Zara- μαζί, του Massimo Dutti, του Pull & Bear, της Bershka και του Oysho. Μάλιστα, το Bloomberg εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα έφτασαν τουλάχιστον τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, από 10 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τα έσοδά της μόλις ένα χρόνο πριν, ενώ αναμένεται να αγγίξουν τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ήδη το α’ τρίμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις της Shein στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ εδραιωμένες εταιρείες, όπως τα H&M, σημείωσαν πτώση 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Second Measure.

Όλες οι εταιρείες αντιδρούν απέναντι στην κυριαρχία της Shein. Άλλες προσπαθούν να την μιμηθούν, ενώ άλλες ακολουθούν μια τελείως αντιθετική στρατηγική. Όλες πάντως προσπαθούν να ισορροπήσουν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η Shein. Για παράδειγμα, στα ίδια βήματα φαίνεται πως κινείται η βρετανική Boohoo ανοίγοντας το δικό της κέντρο διανομής στην Πενσυλβάνια το επόμενο έτος, το οποίο θεωρεί ότι θα πραγματοποιεί τις παραδόσεις των προϊόντων της εντός τριών ημερών στο 95% της χώρας, σε σύγκριση με τον τρέχοντα χρόνο αναμονής 10 ημερών.

Η American Eagle κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, εφαρμόζοντας πιλοτικά ένα πρόγραμμα όπου θα αποστέλλει εμπορεύματα απευθείας από εγκαταστάσεις στο εξωτερικό σε πελάτες των Η.Π.Α. σε μια προσπάθεια να αντιδράσει πιο γρήγορα στις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς. Εν τω μεταξύ, η Asos επιβραδύνει τις επενδύσεις σε αυτοματισμούς στην αποθήκη της στην Ατλάντα με την προσδοκία ότι θα χειριστεί μικρότερο ποσό αποθεμάτων ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η μάρκα βλέπει τα όνειρα της για διεθνή ανάπτυξη να μην πραγματοποιούνται, σημειώνοντας στην πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο, ότι το σχέδιο επέκτασής της εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ναυαγεί.

Διαβάστε ακόμα: To Shein αξίζει όσο το Zara και η H&M μαζί. Πώς τα κατάφερε;

Παράλληλα, η Shein εκτός από την επέκτασή της προσπαθεί να διαχειριστεί το αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν λόγω της υπερπαραγωγής ενδυμάτων και αξεσουάρ, τους τεράστιους όγκους κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και το επιβαρυμένο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών που παράγονται από τις δραστηριότητές της κατά 42% έως το 2030, την αγορά πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας για το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες της έως το 2030, καθώς και για τη μείωση των απόλυτων εκπομπών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της κατά 25% έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Shein Exchange, μιας ολοκληρωμένης διαδικτυακής πλατφόρμας μεταπώλησης προϊόντων της που θα διαχειρίζεται η ίδια η εταιρεία. Για τη δημιουργία της υπηρεσίας Exchange, η Shein συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας μεταπώλησης Treet. Η εταιρεία ενώνεται με πολλούς άλλους λιανοπωλητές στην αξιοποίηση μιας ισχυρής τάσης, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όπως οι ιδιοκτήτες του ηλεκρονικού καταστήματος μεταχειρισμένων ρούχων ThredUp, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αγορά 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Η Shein ως ένα από τα μεγαλύτερα fast fashion brands, φέρεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία e-commerce στον κόσμο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έχει χαρακτηριστεί ως το “TikTok του ηλεκτρονικού εμπορίου”. Η ανάπτυξή της είναι ασταμάτητη και δεν κλονίζεται ούτε καν από τα σκάνδαλα που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες. 

Με πληροφορίες από Bloomberg | Jing Daily | The Industry.Fashion | Retail Daily

Photo: Shein

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.