Θα αλλάξει ο Elon Musk τον προσανατολισμό του Twitter;

Το παλιό Twitter είχε σχέδιο να βελτιώσει τα social media, με τη δημιουργία μιας καλύτερης, αποκεντρωμένης διαδικτυακής εμπειρίας. Τώρα το μέλλον της πλατφόρμας και της κοινωνικής υπόστασης των χρηστών του βρίσκεται στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη της με αμφιλεγόμενο μέλλον.

Ο κατάλογος ιδεών του Elon Musk για την πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του συντονισμού του περιεχομένου, τη χρέωση συνδρομητικών τελών και την επέκταση της δραστηριότητάς του ακόμη και πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ο επιχειρηματίας υλοποιήσει τις ιδέες του, έστω και εν μέρει, οι χρήστες του Twitter θα μπορούσαν να δουν μεγάλες και συγκεχυμένες αλλαγές στα χαρακτηριστικά και την κοινωνική δυναμική της πλατφόρμας.

Διαβάστε ακόμα: Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

Η πιο σταθερά εκφρασμένη φιλοδοξία του Musk για τη δική του εκδοχή του Twitter, είναι να λειτουργήσει ως μια “ψηφιακή πλατεία” που παρέχει ένα βήμα ελεύθερου λόγου, όπου κάθε άτομο είναι ευπρόσδεκτο. Αυτό μπορεί να ακούγεται αξιέπαινο σε πολλούς, αλλά ενώ το Twitter – όπως και άλλες μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες – προσπαθεί επί του παρόντος να απομακρύνει την παρενόχληση και όποιο άλλο ανεπιθύμητο περιεχόμενο, ο Musk έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε “λογοκρισία που υπερβαίνει κατά πολύ το νόμο” και θέλει να διορθώσει την “έντονη αριστερή προκατάληψη” του Twitter.

Ο νέος ιδιοκτήτης έχει δηλώσει επίσης ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις πολιτικές του Twitter για την αξιολόγηση του περιεχομένου του, στην υπηρεσία μιας πιο μαξιμαλιστικής προσέγγισης της “ελευθερίας του λόγου”. Ο δισεκατομμυριούχος έχει ακόμα πει ότι διαφωνεί με την πρακτική του Twitter να αποκλείει μόνιμα όσους παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες του, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα να επανεμφανιστούν στην πλατφόρμα αρκετοί αποκλεισμένοι και προφανώς αμφιλεγόμενοι χρήστες.

Το σίγουρο είναι ότι το νέο Twitter θα είναι αποκεντρωμένο. Η αρχική ιδέα του Musk ήταν ένα κοινωνικό δίκτυο βασισμένο στην τεχνολογία blockchain, αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ περίπλοκο. Αντ’ αυτού, θα μπορούσε να στραφεί στο Bluesky, το οποίο δημιουργήθηκε το 2019, από τον ιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Jack Dorsey. Τότε το Twitter χρηματοδότησε μια μικρή ανεξάρτητη ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών και σχεδιαστών ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού και αποκεντρωμένου προτύπου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο στόχος ήταν πελάτης αυτού του προτύπου να είναι το Twitter. Το Bluesky επιτρέπει ουσιαστικά στους χρήστες να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο προφίλ σε διάφορες κοινωνικές εφαρμογές.

Μέχρι στιγμής, το Bluesky έχει λάβει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από το Twitter και ο Dorsey συνεχίζει να συμμετέχει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η επένδυση αυτή δεν είχε να επιδείξει πολλά μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, όταν το Bluesky παρουσίασε μια βελτιωμένη και απλουστευμένη έκδοση της πλατφόρμας του.

Το Bluesky είναι πλέον ανεξάρτητο από το Twitter, αλλά το αν θα συνεχίσει η χρηματοδότησή του θα εξαρτηθεί από τον Musk.

Αυτό που είναι αβέβαιο είναι πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το κοινωνικό δίκτυο, αν υιοθετηθεί υπό τον Musk. Αν ο επιχειρηματίας επιλέξει να ακολουθήσει το αρχικό όραμα του Dorsey, το Twitter θα γίνει μία από τις πολλαπλές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που θα ενεργούν ως “πελάτης” για το πρότυπο Bluesky, αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό για τον τελικό χρήστη.

Διαβάστε ακόμα: Twitter: Όλο και συχνότερα οι κυβερνήσεις ζητούν πληροφορίες χρηστών

Το Bluesky δεν έχει εξηγήσει πώς το πρωτόκολλο AT θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες θα είναι σε θέση να αξιοποιούν και να αξιολογούν το περιεχόμενο, λέγοντας μόνο ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα και διαφάνεια γύρω από τους αλγόριθμους συστάσεων.

Ο Musk θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Bluesky για να πραγματοποιήσει εν μέρει τη φιλοδοξία του να μετατρέψει το Twitter σε “μία εφαρμογή για τα πάντα”. Ένα είδος super εφαρμογής που συνδυάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πληρωμές και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, παρόμοια με την κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, WeChat.

Το Bluesky πιστεύει ότι η κοινωνία θα επωφεληθεί από ένα πιο αποκεντρωμένο οικοσύστημα κοινωνικών μέσων, με λιγότερη δύναμη συγκεντρωμένη στα χέρια μιας μειοψηφίας που έχει κίνητρο το χρήμα. Εναπόκειται λοιπόν στον “απολυταρχικό της ελευθερίας του λόγου” και πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, να προωθήσει το όραμα για μια πιο δίκαιη, πιο ιδιωτική και λιγότερο ανταγωνιστική εμπειρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα το κάνει όμως;

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Blueskyweb | The Total Business