To μεγάλο στοίχημα για την Public

Ίσως η δυσκολότερη πράξη σε μία υφιστάμενη συνθήκη είναι η διόρθωση πεπραγμένων για τα οποία ευθύνονται άλλοι ή εν γένει η αλλαγή εδραιωμένων καταστάσεων και δεδομένων. Στην περίπτωση του ομίλου Public, το φιλόδοξο εγχείρημα που πλέον διανύει μία νέα πορεία που σηματοδοτείται και από την απόκτηση και απορρόφηση των καταστημάτων Media Markt, φαίνεται να αποτελεί μία τέτοια περίπτωση.

Επί της ουσίας ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Ρόμπυ Μπουρλάς, καλείται να ανατρέψει δεδομένα και κυρίως οικονομικά δεδομένα που απορρέουν κατά κύριο λόγο από τους προκατόχους του. O όμιλος Public παρουσιάζει ρήγματα που σχετίζονται με τις οικονομικές του επιδόσεις και την ευρύτερη οικονομική του κατάσταση, μία εικόνα την οποία θα κληθεί να ανατρέψει ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ενώ ήδη στη διάρκεια του 2021 πραγματοποιήθηκαν και κινήσεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι ο όμιλος είχε κύκλο εργασιών 436,73 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 296,46 εκατομμύρια ευρώ το 2020, τα αποτελέσματά του ήταν ζημιογόνα. Φέτος ο τζίρος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα οι καθαρές ζημίες μετά από τους φόρους το 2021 ήταν 61,9 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες 26 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το 2020. Πρόκειται όμως για μία κατάσταση, την οποία ο όμιλος μέσα από της οικονομικές του καταστάσεις θεωρεί παροδική, αποδίδοντάς την κυρίως στις συνθήκες της πανδημίας αλλά και στο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Public, σε πρόσφατη παρουσίαση της επιχείρησης, ερωτηθείς για τα οικονομικά της αποτελέσματα κατά την προηγούμενη χρονιά ανέφερε ότι οι ζημίες που εμφάνισε η επιχείρηση το 2021 είχαν καθαρά λογιστικό χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου Public στο τέλος του 2021 ήταν αυξημένος κατά περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ από τα 42,27 εκατ. ευρώ του 2020 στα 68,91 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του δανεισμού του ομίλου συμπεριλαμβανομένου τόσο του βραχυπρόθεσμου όσο και του μακροπρόθεσμου δανεισμού ήταν 101,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 60,57 εκατομμύρια ευρώ το 2020. 

Οι κινήσεις ισχυροποίησης των logistics, του e-commerce, της πολυκαναλικής εμπειρίας

Ταυτοχρόνως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγχώνευση της Public με τη Media Markt, με τις δύο επιχειρήσεις να δημιουργούν μία νέα ισχυρή οντότητα στον τομέα της λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας και λευκών συσκευών, διευρύνοντας εκτός από το δίκτυο καταστημάτων και το μερίδιο που κατέχει στην ελληνική αγορά. Στα σημεία που έρχονται να αποτελέσουν μελλοντικές προτεραιότητες είναι η ψηφιοποίηση στη λειτουργία της επιχείρησης, η αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, η επένδυση σε logistics και η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή η Public διατηρεί μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες αποθήκες για την εξυπηρέτηση του ecommerce και των παραγγελιών που απορρέουν από το συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων. 

Ωστόσο ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ενίσχυση της θέσης της στις οικιακές συσκευές, όπου και τα Public έχουν κάνει βήματα μετατροπής αρκετών καταστημάτων για να εντάξουν τη συγκεκριμένη γκάμα σταδιακά στο σύνολο του δικτύου τους. 

Η δημιουργία του οικοσυστήματος καινοτομίας

Τομέας που μελλοντικά θα προσφέρει και άλλες κινήσεις για τον όμιλο είναι αυτός που σχετίζεται με επενδύσεις στο οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργεί το Public Group. Αφορά σε στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις σε scale-up επιχειρήσεις, με στόχο να πετύχει την προσφορά νέων υπηρεσιών online αλλά και με επιπλέον υπηρεσίες στα φυσικά καταστήματα και στο σπίτι. Οι πρωτοβουλίες αυτές προσβλέπουν στον σχηματισμό ενός omnichannel retailer που έχει σημαντικό πεδίο κινήσεων να αναπτύξει προς την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών του. Προσεχώς ο όμιλος Public θα επιδιώξει να αποκτήσει μετοχές σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς όπως αυτοί των audioboοks (ηχητικά βιβλία), του edtech (εκπαιδευτική τεχνολογία) και του last mile delivery

Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Η Public ανέπτυξε επίσης και το νέο μοντέλο καταστημάτων της, κάνοντας την αρχή εντός του 2021, με μία εκτεταμένη γκάμα προϊόντων στον τομέα της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και των οικιακών συσκευών όπου οι δεύτερες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του τζίρου του ομίλου. Τέτοια περίπτωση καταστήματος αποτελεί και το concept store Public στο Golden Hall, με το οποίο έγινε η αρχή σε αυτό το νέο μοντέλο σημείων πώλησης της αλυσίδας, προσφέροντας 3.200 τ.μ. συνολικής επιφάνειας πώλησης με διάρθρωση σε τρία διαφορετικά επίπεδα, συνδυάζοντας το φυσικό κατάστημα με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Το μοντέλο αυτό στη διάρκεια του 2021 επεκτάθηκε στην Κύπρο και στο νέο κατάστημα Public Metropolis Mall στη Λάρνακα αλλά και το νέο διευρυμένο κατάστημα της Λεμεσού. 

Νέα εργαλεία τεχνολογίας

Εκτός των άλλων όμως η εταιρεία επένδυσε σε νέα τεχνολογικά εργαλεία που ενοποιούν τα physical και digital σημεία επαφής με τους καταναλωτές, προσφέροντάς τους πολυκαναλική εμπειρία εμπειρία αγορών. Πέρα από την αναβάθμιση της καινοτόμου ecommerce πλατφόρμας που προσφέρει το public.gr, καινοτομίες έχουν εισαχθεί σε όλα τα σημεία επικοινωνίας με τον πελάτη, με δυνατότητες όπως το γρήγορο και contactless checkout στο κατάστημα, η έκδοση ηλεκτρονικής απόδειξης, οι ψηφιακές οθόνες και σημάνσεις που ενημερώνουν τους επισκέπτες ζωντανά για τις τιμές και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης παραλαβής των online παραγγελιών σε ειδικά σημεία εντός του καταστήματος (pick up points) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παραλαβής παραγγελίας αυθημερόν από το κατάστημα (Same Day Store Pickup).

Στα εργαλεία εξυπηρέτησης είναι και η αυτοματοποίηση του call center με ανάπτυξη από την ομάδα του Public Next, με στόχο να διαχειρίζεται ταχύτερα τα αιτήματα εξυπηρέτησης των πελατών της επιχείρησης, προσθέτοντας και το chat bot ως διαθέσιμη υπηρεσία προς αυτή την κατεύθυνση. 

Καθώς η Public επενδύει στην βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της, δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι το 2022 ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία με την iRepair με την απόκτηση ποσοστού στην εταιρεία και στην σταδιακή ενσωμάτωση των iRepair spots σε αρκετά από τα καταστήματα του δικτύου Public, με στόχο σταδιακά να επεκταθούν στο σύνολο των σημείων πώλησης της αλυσίδας. 

Το 2022 εγκαινίασε την υπηρεσία next day delivery με στόχο την αποστολή σε διάστημα 24 ωρών για πάνω από 100.000 προϊόντα τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, οικιακών συσκευών, γραφείου και παιχνιδιών, στο χώρο της επιλογής του πελάτη, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης σε συνεργασία με την Klarna εγκαινίασε την υπηρεσία του “Buy Now-Pay Later” (BNPL) στις υπηρεσίες της, με δικαίωμα αγορών προϊόντων σε έως και τρεις άτοκες δόσεις. 

Φέτος και στο πλαίσιο εξορθολογισμού του δικτύου της προχώρησε σε κλείσιμο τριών καταστημάτων σε Καστοριά, Κολωνάκι όπως και στην Ρόδο όπου υπήρχαν 2 καταστήματα σε λειτουργία.

Τα βήματα είναι πολλά και ταυτόχρονα, με ταχεία υλοποίηση. Αυτό που καλείται να αποδείξει η Public είναι ότι μπορεί στη νέα της εποχή να σταθεί στο ύψος εκείνο που επιθυμούν τα στελέχη και οι μέτοχοί της και ενδεχομένως να καταστεί leader της αγοράς, εάν και εφόσον τα καταφέρει.