26 Απρ 2024
READING

H Gen Ζ στρέφεται στα social media για τις αγορές της

6 MIN READ

H Gen Ζ στρέφεται στα social media για τις αγορές της

H Gen Ζ στρέφεται στα social media για τις αγορές της

Η εποχή των Χριστουγέννων είναι η “χρυσή” περίοδος για τους λιανεμπόρους, καθώς τότε οι καταναλωτές τείνουν να ψωνίζουν περισσότερο. Σήμερα όπως που το παραδοσιακό retail και το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζουν, οι αγορές μεταφέρονται στα social media, λαμβάνοντας ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Η δημοφιλία τους ενισχύεται καθημερινά με τους κυρίαρχουν Gen Z-ers να στρέφονται στις νέες υπηρεσίες των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Θα επηρεάσει αυτή η στροφή και τις φετινές εορταστικές αγορές;

Όσο ευχάριστη και αν είναι η ανταλλαγή των δώρων, τόσο μεγάλη ταλαιπωρία μπορεί να είναι η εύρεση και η αγορά τους. Κάθε χρόνο σχηματίζονται τεράστιες ουρές στα φυσικά καταστήματα, με τον κόσμο να συρρέει για να διαλέξει το κατάλληλο δώρο, το οποίο, όταν το βρει τελικά, μπορεί να έχει εξαντληθεί. Προπανδημικά, η σύγκριση τιμών για ένα μόλις προϊόν απαιτούσε πολύ χρόνο και ενέργεια, ενώ στο τέλος ο καταναλωτής ενδεχομένως και να μην αγόραζε αυτό που είχε επιλέξει στην καλύτερη τιμή που θα μπορούσε. Σήμερα πλέον ο καθένας μπορεί να βρει κάθε προϊόν online, αλλά θα πρέπει να το αναζητήσει πρώτα έχοντας σκεφτεί τι δώρο θέλει να αγοράσει. Πώς θα το κάνει αυτό;

Οι Gen Z-ers δίνουν την απάντηση: οι νεαροί καταναλωτές επιλέγουν τι θα αγοράσουν αποκλειστικά μέσω των social media. Απόλυτα συνειδητοποιημένοι για την άρρηκτη σύνδεσή τους με το online marketing και advertising, οι νέοι δυναμικοί καταναλωτές γνωρίζουν πώς να κινούνται με ευκολία σ’ αυτά και πώς να εντοπίζουν την αυθεντικότητα των προβαλλόμενων προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Όχι άδικα. Η μία μετά την άλλη, οι Meta, TikTok, Pinterest, Twitter και Snap διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα κανάλι προώθησης και πώλησης προϊόντων για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που είτε διαθέτουν είτε όχι δικό τους e-shop. Μέσα από εύχρηστα εργαλεία όπως η επισήμανση προϊόντων πάνω σε φωτογραφίες ή βίντεο, διαφημίσεις που με ένα κλικ παραπέμπουν στο e-shop της εταιρείας, αλλά και livestreaming παρουσίαση και πώληση προϊοντων, τα social media μετατρέπουν τις αγορές σε μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει με ελάχιστα κλικ, γρήγορα και κυρίως, από παντού.

Είναι απόλυτο λογικό, λοιπόν, η Gen Z να χρησιμοποιεί τα social media για να αναζητήσει brands και προϊόντα, για να δει ποιος πρόσθεσε ποιο tag στο προϊόν αυτό, ποιες είναι οι κριτικές άλλων καταναλωτών που το αγόρασαν, όπως και ποια είναι τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του. Από εκεί, όμως, ξεκινάει ο μαραθώνιος των αγορών τους. Και γιατί μαραθώνιος; Γιατί οι Gen Z-ers δεν χρησιμοποιούν μόνο μία πλατφόρμα για να ενημερωθούν, αλλά περισσότερες και μάλιστα ταυτόχρονα, ενώ τελικά επιλέγουν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους στο site του brand. Θα λέγαμε ότι σε μεγάλο βαθμό θυμίζει την πορεία των αγορών μας στα φυσικά καταστήματα, όπου επισκεπτόμαστε το ένα μαγαζί μετά το άλλο για την περίφημη “έρευνα αγοράς”. Μόνο που αυτή τη φορά πρόκειται για πλατφόρμες.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύει έρευνα της εταιρείας social commerce SimplicityDX στο καταναλωτικό κοινό της Gen Ζ στις Η.Π.Α., μία από τις μεγαλύτερες αγορές του αναπτυγμένου κόσμου. Φέτος οι Gen Z-ers θα αγοράσουν τα δώρα τους από συγκεκριμένα κανάλια, τα οποία δεν είναι αλλά από τα social media. Μάλιστα, σχεδόν όλοι (93%) από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος της διαδικασίας αγοράς τους, ενώ το 51% θεωρεί ότι οι πλατφόρμες και οι εφαρμογές αποτελούν την ιδανική πηγή πληροφοριών για τα νέα προϊόντα. Ωστόσο, μόλις το 22% πιστεύουν ότι είναι το ίδιο ιδανικά για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

Προκειμένου να ενημερώνονται πιο εύκολα και γρηγορότερα ακολουθούν την πάγια τακτική τους, να παρακολουθούν τι και πώς πράττουν οι influencers. Οι διαδικτυακοί δημιουργοί, είτε στο YouTube και στο Instagram, είτε στο TikTok, έχουν αναλάβει το ρόλο προώθησης των νέων προϊόντων, συνήθως επί πληρωμή, αλλάζοντας το παραδοσιακό marketing προς μια τελείως νέα κατεύθυνση, η οποία συνδυάζει την ψυχαγωγία με την διαφήμιση κερδίζοντας την Gen Ζ. Τάδε έφη και η πρόσφατη έρευνα της Oracle και του CRM Essentials, αποκαλύπτοντας ότι το 32% των Gen Z-ers ανακαλύπτουν συνήθως προϊόντα και brands που δεν γνώριζαν μέσω των influencers.

Η προβολή της εικόνας των προϊόντων παραμένει ισχυρή παρά τη σαρωτική επέλαση των μίνι βίντεο. Γι’ αυτό το Instagram προβλέπεται ότι θα παραμείνει η Νο. 1 πλατφόρμα για το influencer marketing, με τους marketers να σχεδιάζουν για την επόμενη χρονιά επενδύσεις 2,23 δισεκατομμυρίων στην εφαρμογή έναντι 948 εκατομμυρίων δολαρίων στο YouTube της Google και 774,8 εκατομμυρίων δολαρίων στο TikTok. Ο σχεδιασμός αυτός δεν αποκλείει την επιλογή της διαπροσωπικής σύνδεσης μέσω εφαρμογών που βασίζονται σε κείμενο, όπως το Twitch ή το Discord. Ενώ τα βίντεο σύντομης μορφής που παρουσιάζουν με γλαφυρό τρόπο κάθετι καινούργιο, οδηγεί το TikTok σε διαρκή ανάπτυξη αποτελώντας ένα νέο πεδίο επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Millennials και Gen Z-ers: η κάθε γενιά θέλει το δικό της marketing

Η προτίμησή τους για χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης λειτουργεί σαν μια ειδοποίηση αφύπνισης για όλα τα brands και μια έγκαιρη προειδοποίηση ότι ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές πραμγατοποιούσαν μέχρι σήμερα τις εορταστικές αγορές τους, αλλάζει. Απέναντι στην ευχρηστία και την ευκολία πρόσβασης που τα διακρίνει, μοναδική ένσταση παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και εκ μέρους των νέων σε ηλικία καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα της SimplicityDX το 61% των Gen Z-ers είτε δεν εμπιστεύονται σε απόλυτο βαθμό τα κοινωνικά δίκτυα είτε έχουν την πεποίθηση ότι καταχρώνται τα προσωπικά δεδομένα τους.

Εξάλλου για αυτή τη γενιά, τον κυριότερο ρόλο για να προσεγγίσουν ένα brand ενέχει η αυθεντικότητά του και πώς αυτή εκφράζεται κάθε στιγμή σε κάθε κοινωνικό δίκτυο. Το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν πλέον τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στο κοινό τους με αμέτρητους τρόπους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζονται όγκους ανούσιου περιεχομένου ελπίζοντας ότι κάτι θα ξεχωρίσει. Αντ’ αυτού χρειάζεται να επιλέξουν μια ουσιαστική ροή ποιοτικού περιεχομένου που είναι αρκετά “cool” για να προσελκύσει την προσοχή της Gen Z.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πεδίο για τα brands που θέλουν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση με τους followers τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και να προσφέρουν στους πελάτες τους μοναδικές αγοραστικές εμπειρίες και να αυξήσουν τη ροή των εσόδων τους. Και ενώ ο συνδυασμός αυτός για κάποιες εταιρείες παραμένει θολός, αφού δεν γνωρίζουν πώς να τον εφαρμόσουν, εφαρμογές όπως το Instagram και το TikTok στοιχηματίζουν ότι η πόρτα του κοινωνικού εμπορίου είναι ορθάνοιχτη για όλους, μα πρωτίστως για την Gen Z, το δικό τους κοινό.

Με πληροφορίες από ChainStoreAge

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.