20 Απρ 2024
READING

Η ευφυής ιδέα του κρυφού μουσείου της Lego

6 MIN READ

Η ευφυής ιδέα του κρυφού μουσείου της Lego

Η ευφυής ιδέα του κρυφού μουσείου της Lego

Η Lego είναι μία από τις αγαπημένες εταιρείες παιχνιδιών στον κόσμο. Οι θαυμαστές της είναι αμέτρητοι και κάθε ηλικίας. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι η εταιρεία που υπεραγαπούν έχει ένα κρυφό μουσείο;

Η ιστορία της Lego ξεκινάει το 1916, όταν ο 25χρονος Ole Kirk Christiansen αγόρασε ένα μικρό εργαστήριο σε ένα χωριό της Δανίας, όπου κατασκεύαζε κινητές σκάλες, εργαλεία και σανίδες. Στον ελεύθερο του χρόνο συνήθιζε να φτιάχνει ξύλινα παιχνίδια για τα παιδιά του. Το 1932 αποφάσισε να προσθέσει στην γκάμα των προϊόντων του μινιατούρες από τα προϊόντα που ήδη κατασκεύαζε, καθώς και ξύλινα παιχνίδια “για να παίζουν με σωστό τρόπο τα παιδιά του”, όπως έλεγε. Από αυτήν τη δανέζικη φράση “leg godt” προήλθε και το όνομα της επιχείρησης πλέον Lego, που άρχισε να διαθέτει προς πώληση παιχνίδια για να “παίζουν καλά, παίζουν µε το σωστό τρόπο” τα παιδιά. Αργότερα, ο ιδρυτής της διαπίστωσε ότι η ίδια λέξη στα λατινικά σήµαινε “µελετώ, συναρµολογώ”, µία σύµπτωση που ακολούθησε το συγκεκριµένο παιχνίδι για τις επόµενες δεκαετίες.

Στη συνέχεια ο Godtfred, ένα από τα παιδιά του Ole Christiansen, ανέλαβε το management της επιχείρησης και το 1958 η Lego παρήγε το πρώτο φερώνυμο σύστημα παιχνιδιού. Ήταν η χρονιά που τα τουβλάκια Lego έλαβαν τη σημερινή τους μορφή, με υποδοχές που τους επιτρέπουν να συναρμολογούνται σε διάφορους συνδυασμούς.

Το 1961, μετά τη δεύτερη καταστροφή του εργοστασίου από πυρκαγιά, ο Godtfred εγκαταλείπει την παραγωγή ξύλινων παιχνιδιών και επικεντρώνεται στο σύστημα παιχνιδιού Lego με τα πλαστικά τουβλάκια. Το 1968 χτίζεται στο Billund της Δανίας η Lego Land, ένα πάρκο ψυχαγωγίας με κατασκευές της εταιρείας, το οποίο θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους από 600 χιλιάδες επισκέπτες τον πρώτο μόνο χρόνο λειτουργίας του.

Πριν από μερικά χρόνια, η Lego κατασκεύασε στην ίδια πόλη και το Lego House, ένα είδος μνημείου που αποτίει φόρο τιμής στο brand, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς και μεγάλους θαυμαστές του να παίξουν, να εξερευνήσουν και να τροφοδοτήσουν τη φαντασία τους με όλα τα προϊόντα του. Επρόκειτο για έναν μαγικό κόσμο από δισεκατομμύρια τουβλάκια Lego, με τα οποία ο καθένας μπορούσε να δημιουργήσει ό,τι επιθυμούσε. Μέχρι και σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν κάθε κατασκευή limited edition και όχι μόνο, στην οποία έχει προχωρήσει η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Τα Lego δεν είναι μόνο για παιδιά 

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί το Lego House. Μάλιστα, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ωστόσο εκεί, στεγάζεται και ενα μουσείο Lego, αφιερωμένο ειδικά στην ιστορία της εταιρείας, το οποίο όμως δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό, το Lego Idea House. Πρόκειται για ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο μόνο για τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Το Lego Idea House αποτελείται από πολλά κτίρια: το παλιό οικογενειακό σπίτι του ιδρυτή Lego Ole Kirk Christiansen, το παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου και ένα κτίριο που ονομάζεται “The System House” που αποτέλεσε το πρώτο κτίριο διοίκησης. Με άλλα λόγια, το Lego Idea House τοποθετείται ακριβώς στο λίκνο του ομίλου Lego. Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.

Ξεκινώντας από το αρχικό σπίτι του ιδρυτή υπάρχουν εκθέματα που τεκμηριώνουν την ιστορία της εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει πολλά πρωτότυπα των αυθεντικών παιχνιδιών που κατασκεύασε η εταιρεία, τα οποία είχαν κατασκευαστεί από ξύλο. Μάλιστα, υπάρχει ακόμη και μια μυστική πόρτα που οδηγεί σε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο όπου φυλάσσονται περισσότερα από 8.000 σετ Lego που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Το θησαυροφυλάκιο είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και, κατά κανόνα, είναι ανοιχτό μόνο για επισκέπτες με επιχειρηματικό σκοπό. Για παράδειγμα, για να τραβήξουν φωτογραφίες ή να στήσουν περιστασιακά ένα μοντέλο για μια παρουσίαση. Μάλιστα, κάθε ένα από τα σετ αυτά έχει φωτογραφηθεί, ώστε οι προσκεκλημένοι του Lego Idea House να μπορούν να επισκεφθούν το θησαυροφυλάκιο και εικονικά.

Η πιο σημαντική λειτουργία αυτού του exclusive μουσείου, όμως, είναι ότι εξυπηρετεί τον υπόλοιπο οργανισμό. Εκεί υπάρχουν τα αρχεία του ομίλου Lego, όπου συλλέγονται και διατηρούνται οι πληροφορίες τόσο για την ιστορία και την κυκλοφορία κάθε προϊόντος όσο και για την εξέλιξη της εταιρείας γενικότερα.

Πρόκειται για μία ιδιοφυή ιδέα της εταιρείας, τηρώντας στο έπακρο τις αρχές που έκαναν τη Lego τόσο αγαπητή στους θαυμαστές της: είναι ακριβώς το είδος της εταιρείας που όλοι νομίζουν ότι είναι, μια επιχείρηση παθιασμένη με την ιδέα της μάθησης μέσω του παιχνιδιού, όπως εξαρχής υποδηλώνει και το όνομά της.

Διαβάστε επίσης: Η Lego κλείνει τα 90 χρόνια της και το γιορτάζει

Εξάλλου ό,τι φτιάχνει η Lego καθοδηγείται διαχρονικά από τις ίδιες αξίες και ιδέες που είχε όταν δημιουργήθηκε στο μικρό εργαστήριο του Ole Kirk Christiansen. Η ύπαρξη ενός χώρου αποκλειστικά για τους υπαλλήλους, ώστε να βιώνουν την ιστορία της εκεί όπου δημιουργήθηκε, είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να ενισχύσει την κουλτούρα και να κάνει γνωστή τη φιλοσοφία της στο εργατικό της δυναμικό. Αυτή η μέριμνα της εταιρείας φαίνεται άλλωστε ακόμα και από τις αγγελίες θέσεων εργασίας της, οι οποίες περιλαμβάνουν την φράση “τα παιδιά είναι το πρότυπό μας: η περιέργεια, η δημιουργικότητα και η φαντασία τους εμπνέουν κάθε μας δράση”.

Μέσα σε μια μόλις αράδα, μπορεί να μεταδώσει καλύτερα την φιλοσοφία της που δεν επικεντρώνεται στο ότι είναι μία εταιρεία που κατασκευάζει παιδικά παιχνίδια. Δίνει βήμα με τον τρόπο αυτό στο νόημα και το σκοπό της λειτουργίας της, όπως αποτυπώνεται εξάλλου στην δεύτερη πρόταση, η οποία αναφέρεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών: την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Ωστόσο, για την ίδια την Lego, είναι βασικά γνωρίσματα που αναζητά στους εργαζομένους της, ως μια εταιρεία που εμπνέεται από την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών. Προκειμένου να δημιουργήσει προϊόντα που θα λατρέψει το βασικό της κοινό -τα παιδιά-, χρειάζεται να έχει κοντά της ανθρώπους που σκέφτονται όπως αυτά. Αλλά και σαν όλους όσους νιώθουν σαν παιδιά.

Κινήσεις σας αυτές που τονίζουν τη σημασία της κατανόησης του σκοπού και της φιλοσοφίας μιας εταιρείας από τους εργαζόμενούς της, ενώ παράλληλα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης και για άλλες επιχειρήσεις. Το μυστικό μουσείο της Lego είναι κάτι περισσότερο όμως την καταγραφή της ιστορίας της και των θρυλικών παιχνιδιών της. Θα αποτελεί ένα κέντρο αναφοράς της ιστορίας της στο διηνεκές, υπενθυμίζοντας διαρκώς ότι η ιστορία κάθε εταιρείας γράφεται κάθε μέρα που περνάει.

Ένας από τους πιο δύσκολους στόχους για κάθε εταιρεία είναι να διατηρεί τους πάντες ευθυγραμμισμένους με τις ίδιες αξίες και να τους κάνει να αντιλαμβάνονται κάθε στιγμή τι προσπαθεί να πετύχει. Αν αυτό ισχύει για μια μικρή εταιρεία με 5 ή 10 υπαλλήλους, ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι για μια εταιρεία με περισσότερους από 24.000 εργαζόμενους, όπως ο όμιλος Lego. Ίσως γι’ αυτό το μυστικό μουσείο Lego Idea House να είναι η πιο λαμπρή ιδέα που είχε ποτέ.

Με πληροφορίες από Inc.- Photo: Lego

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.