25 Απρ 2024
READING

Η Disney αφηγείται τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες

6 MIN READ

Η Disney αφηγείται τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Η Disney αφηγείται τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Η Disney επανέρχεται στην αφήγηση των πιο συγκινητικών χριστουγεννιάτικων διαφημίσεων, που παραδοσιακά λανσάρει τέτοια εποχή εδώ και χρόνια. Το φετινό κλιπ αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας της Disney “Από την οικογένειά μας στη δική σας”, που προβλήθηκε ταυτόχρονα σε τηλεόραση και ψηφιακά μέσα σε 46 χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. 

Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες της Disney έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, μεταλαμπαδεύοντας σε παιδιά και μεγάλους το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει την “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Τσαρλς Ντίγκενς που έχει μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη η Disney τόσο σε κινούμενα σχέδια το 1990 όσο και με πραγματικούς ηθοποιούς το 2009;

Τα τελευταία τρία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν τους χαρακτήρες στις διαφημιστικές ταινίες κινουμένων σχεδίων “Από την οικογένειά μας στη δική σας” να μεγαλώνουν μαζί τους, να χτίζουν σχέσεις και να δημιουργούν αναμνήσεις. H Disney αποφάσισε να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στο storytelling και το animation στη διαφήμιση, μέσα από αυτή τη σειρά μικρού μήκους σποτ θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός οικογενειακού μοντέλου όπου όλοι οι θεατές, απ’ όλον τον κόσμο, θα μπορούν να ταυτιστούν και να συμμεριστούν τις προκλήσεις που μπορεί να βιώνουν μέλη της οικογένειάς τους.

Διαβάστε επίσης: Η Disney αλλάζει πορεία εστιάζοντας στις συνεργασίες με retailers

H Disney επέλεξε αυτή την θεματολογία σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, την πρώτη περίοδο της πανδημίας όταν οι γιορτές δεν μπορούσαν να έχουν τον ίδιο χαρακτήρα με τις ανέμελες προηγούμενες περιόδους. Στις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα lockdown στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., η μαγεία που παραδοσιακά συνόδευε τα Χριστούγεννα θάμπωσε με βίαιο τρόπο. Ο λόγος δεν ήταν τόσο ο φόβος που είχε σπείρει ο άγνωστος ιός αλλά κυρίως η απομόνωση σε μία περίοδο του χρόνου που είναι κατ’ εξοχήν οικογενειακή. Τη μαγεία αυτή ήρθε να αναπληρώσει η πρώτη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Disney “Lola”. Εκεί μικροί και μεγάλοι θαυμαστές της Disney γνώρισαν το χαρακτήρα της Nicole και της γιαγιάς της Lola και παρακολούθησαν πώς η σχέση τους γινόταν όλο και πιο δυνατή μέσα από λησμονημένες εορταστικές παραδόσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Η συγκεκριμένη διαφήμιση της Disney ήταν μία ηλιαχτίδα χαράς στο μουντό κλίμα που είχε δημιουργήσει η πανδημία. Γι’ αυτό και η αμερικανική εταιρεία ψυχαγωγίας αποφάσισε να επιστρέψει την επόμενη χρονιά σε μια ακόμη προσπάθεια να “σώσει” την πληγείσα μαγεία των Χριστουγέννων, αλλά και να καλύψει την περιέργεια των θεατών για την ιστορία της Nicole, δημιουργώντας τη συνέχεια της ταινίας με το “Stepdad”. Στο σποτ του 2021 πρωταγωνιστούσε η ενήλικη πλέον Nicole και τα παιδιά της, ο Max και η Ella, που καλωσορίζουν τον νέο τους μπαμπά, Mike, στο σπίτι τους. Στο επίκεντρο της ιστορίας που αφηγήθηκε το animation βρισκόταν η αγάπη που δημιουργείται εντός των οικογενειών μέσα από απλές καθημερινές στιγμές, όπως το να διαβάσουν μαζί ένα παραμύθι. Η ανταπόκριση του κοινού στις δύο διαφημίσεις ήταν τόσο μεγάλη, που οι προβολές τους ξεπέρασαν τις 184 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Και φέτος, όμως, οι γιορτές φαίνονται πως θα είναι διαφορετικές. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, η ενεργειακή κρίση και τα υπολείμματα της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν τη χριστουγεννιάτικη διάθεση ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Σε πολλές πλευρές του πλανήτη, οι σχέσεις μεταξύ κρατών και απλών ανθρώπων είναι τεταμένες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Disney αφουγκράστηκε την ανάγκη για ένα ξεχωριστό μήνυμα αγάπης, ευγνωμοσύνης και αισιοδοξίας που θέλησε να μεταδώσει σε όλο τον πλανήτη.

Στο τρίτο μέρος των εορταστικών ταινιών της, με τίτλο “The Gift”, πρωταγωνιστούν τα παιδιά και ιδιαίτερα η Ella που δεν συμβιβάζεται με το γεγονός ότι η μαμά τους πρόκειται να κάνει μωρό. Ενόψει των εορτών, η έγκυος μαμά δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε πριν και η Ella νιώθει παραμελημένη. Η ζήλεια των αδελφών είναι φανερή, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις πραγματικές οικογένειες. Ωστόσο, όταν έρχεται το μωρό, το σπίτι πλημμυρίζει από αγάπη και για να επιστεγάσουν το χαρμόσυνο γεγονός προσφέρουν στην Ella ένα παιχνίδι του Μίκυ Μάους που λάμπει στο σκοτάδι.

Διαβάστε επίσης: Το marketing της Lego στα χέρια των παιδιών

Πιστή στις δημιουργικές αξίες που διέπουν την καλλιτεχνική ομάδα του ειδικού τμήματος της εταιρείας, Consumer Products, Gaming & Publishing, η Disney έδειξε ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία και αυτής της διαφημιστικής ταινίας. Σε συνεργασία με τα Flux Animation Studios στη Νέα Ζηλανδία, απαιτήθηκαν 15 μήνες και περίπου 4.880 ώρες κινουμένων σχεδίων για να οδηγηθούν στο συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι δημιουργοί της μερίμνησαν ώστε μέσα στην ταινία να υπάρχουν 22 cameo εκπλήξεις για τους θεατές, που παραπέμπουν σε θρυλικούς ήρωες της αμερικανικής εταιρείας ψυχαγωγίας. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σύντομη εμφάνιση ενός φορέματος με το χαρακτήρα της Έλσας και ένα σετ τσαγιού από την ταινία “Frozen”, αφίσες από την πρόσφατη επιτυχία της Disney “Encanto”, ένα παιχνίδι Lego της ταινίας “Star Wars”, πιτζάμες με τον Spider-Man, αλλά και σκηνές από τη σειρά κινουμένων σχεδίων “Lightyear” που παρακολουθούν ο Max και η Ella στην τηλεόραση του σπιτιού τους.

Βέβαια, η Disney δεν είναι η μόνη εταιρεία που άρχισε τους εορτασμούς για τα Χριστούγεννα. Η Lego επίσης παρουσίασε την καινούρια της εορταστική καμπάνια “Build to Give” στην οποία πρωταγωνιστεί η δημοφιλής αμερικανίδα τραγουδίστρια Katy Perry. Προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να “χτίσουν τις παιχνιδιάρικες γιορτές τους”, η Lego επικοινωνεί μέσα σε 60” την αξία της ισότητας προβάλλοντας στο φόντο τα χρώματα του Pride και το μήνυμα “όλοι είναι ίσοι”, της κατάργησης των στερεοτύπων στα παιχνίδια με τη συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών στη δημιουργία του φανταστικού αυτοκινήτου, μα πρωτίστως στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης όλων χάρη στο προσεκτικά επιλεγμένο τραγούδι της Katy Perry που προσκαλεί τα παιδιά να μην διστάζουν να δείχνουν την αξία τους σε ό,τι κάνουν – ακόμη και στο χτίσιμο ενός αυτοκινήτου με τουβλάκια Lego, στο δημιουργικό παιχνίδι τους και στο μοίρασμα των φετινών δώρων.

Βασιζόμενη στο συναίσθημα και τη συγκίνηση, η Disney φιλοδοξεί για ακόμη μια φορά να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να αφηγείται με το δικό της μοναδικό τρόπο τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Προσαρμοσμένη πάντα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, επιλέγει να συντηρήσει το μοτίβο των Λατινοαμερικάνων πρωταγωνιστών και να προβάλει τις αξίες της διαφορετικότητας και της ισότητας που εισήγαγε για πρώτη φορά το 2020 μιλώντας για την σημασία της τρίτης ηλικίας στην κοινωνική συνοχή, αλλά και το 2021 εισάγοντας την εικόνα του νέου μπαμπά στην οικογένεια. 

Με πληροφορίες από AdAge | The Drum | Disney | Make a Wish

Photo | Video: Disney

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.