20 Απρ 2024
READING

Πώς η Bushmills εδραίωσε τη συνεργασία της με τη σειρά Peaky Blinders

5 MIN READ

Πώς η Bushmills εδραίωσε τη συνεργασία της με τη σειρά Peaky Blinders

Πώς η Bushmills εδραίωσε τη συνεργασία της με τη σειρά Peaky Blinders

Οι δημιουργικές καμπάνιες marketing αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής των εταιρειών παραγωγής ουίσκι, καθώς προσβλέπουν στην προσέλκυση μιας νέας γενιάς πελατών και ειδικότερα στους Millennials και τους Gen Z-ers. Ωστόσο, καθώς οι τηλεθεατές εγκαταλείπουν μαζικά τα παραδοσιακά μέσα που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, η ενσωμάτωση εμπορικών σημάτων και το product placement βιώνουν ένα κύμα καινοτομίας. 

Όλοι, ανεξάρτητα από το αν παρακολουθήσει το Game of Thrones, μπορούμε να θυμηθούμε τον σάλο που είχε προκληθεί από την εμφάνιση ενός ποτηριού Starbucks στο φανταστικό σύμπαν της σειράς. Μπορεί να ήταν ένα λάθος, μια αμέλεια, κάτι που δεν πρόσεξε κανείς από την παραγωγή – το παρατήρησαν όμως οι τηλεθεατές κι έτσι το ξεχασμένο ποτήρι του καφέ σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς, έγινε η αφορμή για ατελείωτο “πάρτι” στο Twitter. Το ποτήρι αυτό αποτέλεσε μία από τις καλύτερες διαφημίσεις για την εταιρεία καφέ, που είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται. 

Η στρατηγική της τοποθέτησης προϊόντων, γνωστής και ως πρακτική του product placement, θεωρείται ως ένας καθοριστικός τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στις μάρκες και τους καταναλωτές. Χρησιμοποιείται από υπεύθυνους του τμήματος marketing πολλών εταιρειών, με στόχο τη διαφήμιση των προϊόντων ή των brands τους έστω και για λίγα δευτερόλεπτα στον τηλεοπτικό χρόνο. Η τοποθέτηση, με άλλα λόγια, υποδεικνύει στην αγορά την αξία του προϊόντος και επιτρέπει στο target group να αξιολογήσει αυτό που του προσφέρεται σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Diageo θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων ποτών

Παρά την επιτυχία που σημειώθηκε, τα Starbucks δεν συνεργάστηκαν με την παραγωγή της σειράς. Άλλωστε, πώς θα γινόταν σε ένα φανταστικό μεσαιωνικό σύμπαν να υπάρχουν σύγχρονα ποτηράκια καφέ; Δεν μπορεί να πει το ίδιο όμως το ουίσκι Bushmills, που είδε τα προϊόντα του στον κόσμο της δημοφιλούς σειράς Peaky Blinders. Έτσι σε αυτή την περίπτωση μία συνεργασία ήταν αναπόφευκτη. 

H ιστορία της σειράς αφορά μία οικογένεια γκάνγκστερ το 1919, σε μία γειτονιά του μεταπολεμικού Μπέρμιγχαμ. Στρατιώτες που επιστρέφουν, νεόκοποι επαναστάτες και εγκληματικές συμμορίες αγωνίζονται για την επιβίωση σε ένα βιομηχανικό τοπίο που μαστίζεται από την οικονομική αναταραχή και την ποτοαπαγόρευση.

Έχοντας πάρει την ονομασία τους από την πρακτική τους να ράβουν λεπίδες ξυραφιού στις κορυφές των καπέλων τους, οι Peaky Blinders βγάζουν τα χρήματά τους από αγώνες παράνομου στοιχήματος, παροχή προστασίας και ληστείες. Ο αρχηγός τους, Thomas Shelby, είναι ο πιο αδίστακτος από όλους και έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: πίνει συνέχεια αλκοόλ. Έτσι, για τις ανάγκες της ιστορίας, η παραγωγή επέλεξε το ουίσκι που θα πίνει ο πρωταγωνιστής να είναι Bushmills, καθώς αυτό είναι το παλιότερο αποστακτήριο ουίσκι στον κόσμο, παραγόμενο στη Βόρεια Ιρλανδία. Συνεπώς, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι επιλέχθηκε για λόγους αληθοφάνειας.

Ωστόσο, όταν ξεκίνησε η σειρά δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ της εταιρείας Bushmills και της εταιρείας παραγωγής της σειράς Netflix, καθώς η Bushmills δεν θα μπορούσε να πληρώσει το Netflix για να εφαρμόσει μία στρατηγική τοποθέτησης προϊόντος. Έτσι, χρειάστηκαν να περάσουν πέντε ολόκληρες σεζόν για να συνεργαστούν οι δύο τους. Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία της έκτης και τελευταίας σεζόν, η εταιρεία δημιούργησε ένα ουίσκι Peaky Blinders, το Bushmills Prohibition Recipe. Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, η Bushmills Irish Whisky δημοσίευσε ένα teaser στον λογαριασμό της στο Instagram, υποδηλώνοντας ότι σύντομα θα συνεργαζόταν με την Peaky Blinders’ Shelby Co. Ltd..

Μάλιστα, από τότε που ξεκίνησαν να συνεργάζονται, η εταιρεία Bushmills “δάνεισε” στους παραγωγούς και την ιστορία του: με έδρα την κομητεία Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας, το Bushmills είναι το παλαιότερο αποστακτήριο ουίσκι στον κόσμο. Το αποστακτήριο έλαβε για πρώτη φορά την άδεια του πριν από περισσότερα από 400 χρόνια το 1608 και έχει ξεπεράσει τους πολέμους, τις εμφύλιες αναταραχές, τις οικονομικές καταρρεύσεις και μια σειρά από αλλαγές ιδιοκτησίας. Η ιστορία της εταιρείας και οι ιστορία των πρωταγωνιστών, ταιριάζουν απόλυτα.

Το Bushmills Prohibition Recipe δημιουργήθηκε από τον Master Distiller Colum Egan της Bushmills, ο οποίος συνδύασε τρία ουίσκι που παλαίωσαν σε βαρέλια πρώην bourbon για τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα. Με αυτήν την κυκλοφορία, που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, η εταιρεία γιορτάζει τη μακρά ιστορία της και τη συνεχιζόμενη παλαίωση του ουίσκι κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης.

Διαβάστε επίσης: Το premiumization στη βιομηχανία των ποτών

Το μπουκάλι του ουίσκι σχεδιάστηκε ειδικά για να είναι μια αναπαράσταση των μπουκαλιών που χρησιμοποιήθηκαν στην εποχή που δρούσαν οι Peaky Blinders, με καπάκι από φελλό και μπλε απόχρωση γυαλιού. Οι ετικέτες φέρουν επίσης την ένδειξη “By Order of the Shelby Company” και διαθέτουν ένα σκίτσο του Thomas Shelby στο καπάκι.

Μια τέτοια συνεργασία δείχνει τους τρόπους με τους οποίους τα brands εξερευνούν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους στην τηλεόραση. Η εδραίωση μιας σχέσης με μια πιστή βάση θαυμαστών θα μπορούσε να βοηθήσει μάρκες όπως το Bushmills, το τρίτο πιο δημοφιλές ιρλανδικό ουίσκι στην Αμερική, να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους.

To ουίσκι είναι ένα ποτό με πλούσια ιστορία, που επανασυστήνεται στο καταναλωτικό κοινό μέσα από νέες στρατηγικές marketing. Δεν είναι τυχαίο ότι προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της GlobalNewswire. Μέχρι το 2025 η αγορά αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 37%, αγγίζοντας τα 109 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από Marketing Dive| Food and Wine 

Photo: Bushmills

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.