20 Απρ 2024
READING

Η μαζική παραγωγή του Cybertruck της Tesla θα ξεκινήσει στο τέλος του 2023

4 MIN READ

Η μαζική παραγωγή του Cybertruck της Tesla θα ξεκινήσει στο τέλος του 2023

Η μαζική παραγωγή του Cybertruck της Tesla θα ξεκινήσει στο τέλος του 2023

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις λεπτομέρειες που αφορούν την τιμή διάθεσης και τις προδιαγραφές του πολυναμενόμενου ημιφορτηγού Cybertruck της Tesla. Η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του στα τέλη του 2023, τέσσερα χρόνια μετά τον αρχικό στόχο που είχε θέσει ο Elon Musk το 2019, εκτοξεύοντας τις προπαραγγελίες και τον χρόνο αναμονής για την απόκτησή του.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης για τα κέρδη του γ’ τριμήνου του 2022, η Tesla είχε επισημάνει ότι εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία του εργοστασίου της στο Όστιν του Τέξας με τελικό στόχο να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου μοντέλου ημιφορτηγού στα μέσα του 2023.

Η μετατόπιση της μαζικής παραγωγής του Cybertruck σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αντί του αρχικού 2019, σημαίνει ότι η Tesla δεν θα καταγράφει έσοδα από τις πωλήσεις του μέχρι τις αρχές του 2024. Δηλαδή για ένα ολόκληρο τρίμηνο, όσο θα διαρκέσει η παραγωγή του νέου μοντέλου, που θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη του τεχνολογικού κολοσσού της ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Tesla τριπλασίασε τις παραδόσεις των αυτοκινήτων της παγκοσμίως

Κάτι τέτοιο μεταφράζεται επίσης σε παράταση της αναμονής για ακόμη έτος για τους εκατοντάδες χιλιάδες πιθανούς αγοραστές που εκτιμάται ότι έχουν πληρώσει 100 δολάρια για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα αγοράς ενός Cybertruck, σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες παρουσιάσεις ηλεκτρικού οχήματος που έχουν γίνει ποτέ.

Την ίδια στιγμή η Tesla δεν έχει ανακοινώσει την τελική τιμολόγηση του Cybertruck, δεν έχει αποκαλύψει την τελική έκδοση του οχήματος, ούτε έχει διευκρινίσει πώς θα διαχειριστεί την προμήθεια μπαταριών για το νέο μοντέλο της. Το 2019, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε προβλέψει μια αρχική τιμή κάτω των 40.000 δολαρίων, αλλά οι τιμές των νέων οχημάτων έκτοτε έχουν εκτοξευθεί, με την Tesla να έχει προχωρήσει σε αυξήσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιό της.

Είναι πολύ πιθανό το Cybertruck να χρησιμοποιεί τις πολυδιαφημισμένες μπαταρίες 4680 της Tesla. Όμως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και αξιολόγησης τεχνολογιών Guidehouse Insights, η Tesla δεν έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή των εσωτερικών μπαταριών σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση. Γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις παράδοσης των Cybertrucks ακόμη και μετά τα τέλη του 2023.

Ο Musk πάντως τόνισε τον περασμένο μήνα ότι οι μπαταρίες 4680 δεν αναμένεται να αποτελέσουν “κανέναν περιοριστικό παράγοντα για το Cybertruck ή οποιοδήποτε άλλο όχημα”. Συμπληρώνοντας ότι η παραγωγή μπαταριών αυξάνεται εκθετικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον όγκο παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση του Cybertruck το 2019 ο Elon Musk είχε σπάσει το τζάμι του θωρακισμένου οχήματος που είχε διαφημιστεί ως “άθραυστο”. Έκτοτε η εταιρεία έχει μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα παραγωγής τρεις φορές. Από τα τέλη του 2021 στα τέλη του 2022, στη συνέχεια στις αρχές του 2023 και πιο πρόσφατα στα μέσα του 2023 που είναι ο τελικός στόχος για την αρχική παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, το λανσάρισμα του Cybertruck θα εισάγει την Tesla σε ένα από τα πιο κερδοφόρα τμήματα της αγοράς των Η.Π.Α., όπου θα ανταγωνιστεί άλλους παραγωγούς ηλεκτρικών pickup, όπως η Ford και η Rivian που έχουν ήδη λανσάρει τα δικά τους μοντέλα αν και σε περιορισμένο αριθμό παραγωγής μέχρι στιγμής.

Τον Ιανουάριο, ο Musk είχε επικαλεστεί τις ελλείψεις στην προμήθεια εξαρτημάτων ως λόγο για την αναβολή του λανσαρίσματος του Cybertruck στο 2023. Τον Μάιο, δε, η Tesla σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες για το Cybertruck εκτός Βόρειας Αμερικής. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είχε δηλώσει τότε ότι η εταιρεία είχε περισσότερες παραγγελίες από όσες θα μπορούσε να εκπληρώσει για τρία χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα αρχίσει να επιβαρύνει τις πωλήσεις της Tesla, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να πουλήσει κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζει. Παρόλα αυτά, ακόμη και με το κόστος κεφαλαίου να αυξάνεται παράλληλα με τις τιμές των αγαθών, ο Musk βλέπει την Tesla να τα πηγαίνει καλά, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα αντικαθιστούν τα βενζινοκίνητα. Ενδεικτικό είναι πως όταν ρωτήθηκε πώς πιστεύει ότι θα τα πάει η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια πιθανή ύφεση, εξέφρασε μικρή ανησυχία και δήλωσε ότι αναμένει ότι η επερχόμενη ύφεση θα διαρκέσει πιθανώς μέχρι την άνοιξη του 2024.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Tesla αποφασίζει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ημιαγωγών

“Είμαστε στο τελικό στάδιο για το Cybertruck”, δήλωσε ο Elon Musk. Αυτό φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι ο όμιλος Idra, ο κατασκευαστής του μηχανήματος Giga Press, που θα χρησιμοποιηθεί για τη χύτευση των εξαρτημάτων του Cybertruck, ανέφερε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn την περασμένη εβδομάδα ότι η μηχανή 9.000 τόνων για την παραγωγή εξαρτημάτων φορτηγού, ήταν συσκευασμένη και έτοιμη για αποστολή.

Όλα δείχνουν ότι η παραγωγή χαμηλού όγκου θα ξεκινήσει πράγματι στα μέσα του 2023. Μένει να δούμε αν η Tesla θα μπορέσει να περάσει σε μαζική παραγωγή πριν από το τέλος του έτους. Και κατά πόσο τελικά θα πληγεί από οποιαδήποτε οικονομική -και όχι μόνο ελέω Twitter- κρίση.

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: Tesla

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.